Izgleda da se (novo)beogradski
hotel Crowne Plaza Beograd definitivno „navukao“ na vina. Samo nedelju
dana posle uspešnog defillea srpskog vina, nije izdržao apstinenciju i opet se
snabdeo nekim lepim vinima. U pitanju je bila smotra vina iz starog sveta. Vina
koje je probrala i predstavila nam Kuća vina i njena perjanica, gospodin
Radoslav
Stanišić. Inače Kuća vina organizuje i kurseve vina i vinske ture po
Evropi (u saradnji sa Kompasom iz Novog Sada i Event4wine).
Dakle, pod robnom markom Beogourmet,
posle prvenca održanog u aprilu ove godine, u subotu 7. i nedelju 8. novembra ponovo
smo imali priliku da probamo šampanjce, italijanski proseko, penušavo vino Franciacorta
i sjajnu kafu, vina iz italijanske pokrajne Veneto, da uživamo u čitavom
spektru Kjantija nosioca DOC i DOCG odličja, da vidimo šta na
naše tržiše donose vinske velesile poput Španije i Francuske, da predahnemo uz
osvežavajuću sangriju Lafista iz Navare. Boje Srbije uspešno je branila Despotika. Bilo nam
je drago što nas, na ulazu, nisu zaplašili kik bokseri iz čitavog sveta.
Započeli smo sa šampanjcem Besserat,
koji ima tradiciju dugu preko osamdeset godina u oblasti proizvodnje šampanjaca.
Vinska kuća osnovana je 1843. godine, a u svet penušave čarolije uveo nas je ljubazni
Sedad
Rasmić iz firme Wine& Bubbly. Šampanjci se prave
u
Premijum i Gran Kru seriji. Ova vinska kuća reklamira se sloganom:
„Mnogi šampanjci su dobri sa
hranom, ali samo jedan, Cuvée des Moines, napravljen je za hranu!“
Pa da vidimo šta su nam ponudili:
- Cuvée des Moines Blanc de Blancs, 100 % šardone, tri godine star, kristalno žute boje, svežih nota citrusa, cvetnih nota, nota meda i lešnika,
- Cuvée des Moines Brut, 30% šardone, 20 % pino noar i 45 % pino menije, tri godine star, cvetnih aroma, sa voćnom aromama vinogradarskih breskava i šljiva, kremast, sa prefinjenim mehurićima,
- Cuvée des Moines Extra Brut, 30 % šardone, 20 % pino noar i 45 % pino menije, tri godine star, mineralan, kremast penušao vino citrusnih aroma, vočkasto i sveže, sa suptilnijim i otmenijim mehurićima,
- Cuvée des Moines Brut Vintage 54 % šardonea, 15 % pino noara i 31 % pino menije, pet godine star, aromatičnije, punije vino, sa aromama voća (žutih trešanja, šljiva...) i voćnih džemova, diskretne note tosta, cvetni tonovi, sa prefinjenim mehurićima,
- Cuvée des Moines Brut Rose, 30 % šardone, 30 % pino noara i 40 % pino menije, tri godine star, roze boje, note crvenog i crnog bobičastog voća, naročito šumskih jagoda, ribizli i borovnica, sa diskretnim tonovima badema.
Francuski region, Alzas
predstavio nam se sa sjajnom ponudom. Vina iz ove oblasti dolaze u boci prepoznatljivoj
na kilometar, dva, a kreirana je radi lakšeg hlađenja, kako se to radilo nekad. Gustav
Lorenz, vinarija koja ima korene u dalekoj 1836. godini, predstavila nam
je sjajna penušava, bela i crvena vina. Ova oblast, koja se nalazi na
francuskoj-nemačkoj granici, u dolini reke Rone, pokupila je sve najbolje od
obe zemlje i uspešno ih iskombinovala. Vinarija ima 33 hektara vinograda u
vlasništvu. Treba probati sjajan rizling i pino noar. Ako vam ponude i nešto
drugo, nemojte ih odbiti. Nećete se pokajati.
Današnji vlasnik vinarije Domaines
Schlumberger, kao i njegovi pretci, nosilac je titule princa od Aboa,
reda koji su ustanovili alzaški monasi. Potiče iz protestanske porodice, koja
se u početku bavila proizvodnjom tekstila. U XVII veku na ovim prostorima
donosi se Sertifikat o poreklu, kako bi se kontrolisala proizvodnja i promet vina
(preteča današnjih “Appellation d’Origine Contrôlée“ – AOC). Nicolas Schlumberger,
počeo sa ozbiljnom proizvodnjom vina 1810. godine, pa se ta godina uzima za
godinu osnivanja vinarije.
Sledeći iz familije koji je zaslužan za razvoj vinarije je Ernest, koji je posle stampeda koje je načinila filoksere, 1911. godine, zasadio nove zasade i proširio vinograde na površinu od 110 hektara. Sredinom XX veka Konrad, Marsel i Danijel preselili su se u SAD i osnovali naftnu kompaniju. Razvijali su posao i dalje, tako da danas poseduju banku i fabriku električnih brojila, parking satova i telefonskih govornica. Iz prestižne vinarije
Sledeći iz familije koji je zaslužan za razvoj vinarije je Ernest, koji je posle stampeda koje je načinila filoksere, 1911. godine, zasadio nove zasade i proširio vinograde na površinu od 110 hektara. Sredinom XX veka Konrad, Marsel i Danijel preselili su se u SAD i osnovali naftnu kompaniju. Razvijali su posao i dalje, tako da danas poseduju banku i fabriku električnih brojila, parking satova i telefonskih govornica. Iz prestižne vinarije
Predstavio nam se i Konzorcium
Vino Kjanti koji je objedinio proizvođače iz Firence, Sjene, Arece i
Pistoje i izborio se za oznaku kontrolisanog geografskog porekla 1984. godine.
Konzorcijum objedinjuje tri hiljade šesto proizvođača, koji poseduju 15.500
hektara vinograda i proizvode preko 800 hiljada hektolitara Kjantija, različitih
stilova, te je ponosni nosilac priznanja „ERGA OMNES“, koja se izdaje za
zaštitu i popularizaciju D.O.C.G CHIANTI.
Zajednička karakteristika ovih
oblasti je brdoviti reljef, visoravni i doline reka. Uslov da bi neko vino
nosilo naziv Kjanti je da je 70 % od grožđa sanđoveze, a da ostatak čine
komplementarne sorte. Kabernea može biti do 15 %, a belih sorti najviše 10 %.
Maksimalno dozvoljen rod po hektaru je 90 kvintala za Kjanti, 80 za Colli i
Colline i 75 za Kjanti Speriore. Kjanti je vino rubin crvene boje, pa prelivima
boje nara, punog i harmoničnog ukusa, prefinjenih tanina i sa karakterističnom
aromoma koje podsećaju na ljubičice. Ovo vino se proslavilo početkom XVIII
veka. Naziv vina Kjanti može imati i podnaslove koje se odnose na geografske
podzone, a koje karakterišu restriktivniji procesi proizvodnje. A oznaka
Superiore govorio o najboljim karakteristikama grožđa koje je korišćeno. Dekretom
od 2. jula 1984. godine vino Kjanti je dobilo oznaku kontrolisanog i
garantovanog geografskog porekla D.O.C.G. Takvo vino podleže organo-leptičkim
ispitivanjima koje sprovodi toskanska komisija preko regionalnih privrednih
komora.
Španci su, pored
šampanjaca i kjantija, pobrali najviše simpatija. Radi se o vinariji BergoViejo, koju su šest familija osnovale 1987. godine,
u Riohi. Imaju 200 hektara vinograda u posedu. Moderna vinarija potiče iz 2004.
godine. Predstavili su nam se sa belim vinom od 100 % viure, svetlo žute boje,
aroma zelenih jabuka i breskve, rozeom boje jagode i aromama jagode i maline, od grenaža, par sjajnih tempranilja,
od kojih je odskakala rezerva, rubin crvene boje, aroma crnog bibera, vanile, i
zrelog crnog bobičastog voća, kao i par organiskih vina, od kojeg je ono od 100
% grenaža, došlo sa, pomalo, manekenskim telom.
Od domaće Despotike
probali smo Dodir 2014, polusuvo vino iz baksuzne godine, sa svežinom,
aromom bele ruže, zove, trava i začinskog bilja i završnicom kojom dominiraju
note citrusa i jabuka. Vino sa sasvim pristojnom cenom. Po sortnom sastavu, prošlogodišnji
Dodir je kupaža sovinjona, muskat otonela i belog pinoa. Svaka od sorti u kupaži
ovom vinu je nešto podarila; muskat aromatičnost, mineralnosti i kiseline duguju
sovinjonu, a pino je sve to dopunio punoćom. A kakav bi to dodir bio kada ne bi
bilo svedoka. Svedok 2013 vinarije Despotike je pino noar, simpatičnog habitusa. Ovaj zaštićeni
svedok je, nama bar, krinisao ovu vinsku manifestaciju i označio fajront; njegova
voćnost, miris crvenog bobičastog voća, somotska struktura i prijatne kiseline.
Bilo je vremena i da se družimo i
razmenimo utiske. Imali smo prilike da probamo vina različitih cenovnih
kategorija i kvaliteta, od onih namenjenih širokom auditorijumu, do pravih
izazova za istinske vinske sladokusce. Predstavili su se i italijanski proizvođači testa
Columbro
i ukusnih proizvoda od tartufa Đulijano i
Tentazioni
(koji imaju i zanimljive sireve, salame i mortadelu sa
tratufima), zatim proizvođači likera i žestokih pića, među kojima su prednjačili
konjaci, do izlagača (Renoir) koji su nam predočili prateću
opremu i priručni „alat“ za potpuno uživanje u konzumiranju vina.
Poznat vam je moj stav da treba
podržati sve vinske manifestacije, a na vinskoj publici je da prepozna i
izabere one, koje najviše odgovaraju njihovom senzibilitetu. Da se selekcijom profiliše i definiše srpska
vinska scena. Ako mogu da usput dam neku preporuku, to bi, svakako, bilo da
pored degustacije vina, treba organizovati i neko stručno predavanje u vidu
radionice, kako bismo imali priliku da se bolje upoznamo sa tvorcima ovako
zanimljivih vina. Ta dodatna pojašnjenja bila bi dobrodošla i dragocena. Naravno, ljubazni
domaćini i gosti iz inostranstva rekli su nam reč-dve o svakom od vina, koje smo
probali, ali mislim da smo bili zainteresovani da saznamo mnogo više, možda i
uz prateće snimke iz samih vinarija.
Нема коментара:
Постави коментар