Vinarija Fruškogorski vinogradi osnovana je 2007. godine u malom sremskom mestu Banoštoru, na severnim obroncima Fruške gore. Vinogradi sa pogledom na
moćni Dunav prostiru se na impozantih 85
hektara sa tendencijom daljeg umnožavanja. Na mestu gde se nekad nalazilo keltsko utvrđenje Kuet.
Rimljani su ovde osnovali grad Malata Bononija, na podunavskom putu Limesu (rimska legija
Herkulia IV). O čemu svedoče i ostaci rimskog kupatila. Mađarski paladin s titulom bana i srpski
princ Beluš podigao je 1150. godine benediktanski
manastir, koji je po sebi krstio „Banov
Manastir“, tj. Ban Monoštor, što je postalo naziv i za tvrđavu koja se
pominje 1473. godine (Keu, Keve i Kuet.).
U subotu, 17. septembra okupili
smo se da proslavimo deveti rođendan ove vinarije na poziv Zorana Nožanića, brend menadžera Vinarije. Po jednom od poslednjih
ovogodišnjih lepih letnjih dana, uputili smo se idiličnim fruškogorskim
predelima ka Fruškogorskim vinogradima.
Usput nam Zoki, naš stari znalac, čovek koji dosta zna o vinima i zna to lepo
da prenese (sjajno je to što konačno radi za jednu srpsku vinariju!) priča o
svom hobiju; rok muzici. Svirao je u osamdesetih u grupama Jutro (ne Bregovićevom) i Eto
malo. Pobedili su na Stereoviziji ispred Psihomodo Popa.
„Noćas zbot tebe Majo“ je album koji su snimili za Jugodisk, a na kojoj se kao specijalni gost pojavio
Rade Šerbedžija. I danas, u predahu od posla, a obično petkom, na tajnoj
podrumskoj lokaciji na Vračaru prašte pripremajući se za svirke.
Skrenuvši sa glavnog puta, kako
nas je na to tabla upućivala, uskoro smo se našli u vinogradima. Jer, vino tamo
i nastaje. A od zdravog i dobrog grožđa lako je napraviti odlično vino. To je
poenta koju su ljubazni domaćini iz ove vinarije hteli da nam prenesu. Njihovi
ogledni vinogradi u kojima eksperimentišu su veći od zasada nekih domaćih
vinarija. Dočekuju nas, srdačno, uz rakijicu i s leba i masti, posutim alevom
paprikom („eurokremom naše generacije“). Tu saznajemo, dok ćarlija vetrić mio,
i detalje o istoriji vinariji.
Zbog povoljnog geografskog
položaja, kvaliteta zemljišta, blizine Dunava, mikroklime i refleksije Sunca s
površine Dunava, ovde grožđe ranije sazreva i ima jedan do dva procenta šećera
više u poređenju sa drugim vinogradarskim regionima Vojvodine. Entuzijazam i
vizija, uz ljubav prema vinu i vinogradima, opredelila je osnivače vinarije da
započnu vinsku priču i da je započnu baš ovde, u Banoštoru.
Stoga su 2006. godine kupili i
zakupili 105 hektara vinogradarskog zemljišta, koje je pripadalo bivšoj zemljoradničkoj zadruzi „Grozd“, na
kojem se već nalazilo 43 hektara vinograda u rodu, sa sortama: šarodne,
italijanski rizling, pino blan i župljanka.
Svoje višegodišnje iskustvo u
vinarstvu i vinogradarstvu, osnivači su obogatili stručnošću poznatih enologa i
vinogradara, koji su bili spremni da im pomognu u ostvarivanju njihove vizije.
Kao rezultat takve sinergije već sledeće godine niče 13 hektara vinograda pod
sortama pino noar i 12 hektara pod sortama sovinjon blan i traminer. U 2009.
godini posađen je merlo na 8,5 hektara.
U junu 2010. godine, na tržište
su plasirana tri bela vina: Chardonnay,
Italijanski Rizling i Pinot Blanc.
Od 2011. godine ponuda je
obogaćena sledećim vinima: crvenim sorte Pinot
Noir - barrique, belim sorti Traminac
i Sauvignon Blanc.
Berba 2014. na tržište plasira i
roze vina i to od sorti pino noar i merlo.
„Kad smo već kod berbe", reče Zoki, "prošle nedelje bili su nam gosti iz ambasada. I dok smo se ja i par dugara mučili sa dve kasete, Filipinci su začas napunili 12. Da ih nismo zaustavili završili bi berbu!"
„Kad smo već kod berbe", reče Zoki, "prošle nedelje bili su nam gosti iz ambasada. I dok smo se ja i par dugara mučili sa dve kasete, Filipinci su začas napunili 12. Da ih nismo zaustavili završili bi berbu!"
Gosti polako pristižu i mi krećemo,
kroz vinograd, do zaravni na kojoj je planirana proslava devetog rođendana
vinarije. Tamo nas već očekuje bogati švedski sto i vina koja ćemo probati.
Započinjemo sa rozeom Quet Pino Noir Roze, nastavljamo sa „Fruškaćem roze“. A tu su i neumorni muzikanti
koji ne znaju za pauzu. Nisu se štedeli. Što se po sistemu spojenih sudova
prenelo na goste i razgalilo ih. Uz odlična vina, naravno. Sledela su bela vina
iz „Quet“ serije: Sauvignon Blanc, Pinot Blanc, Italijanski
rizling i Traminac. A, onda, nas
je, naravno, zaintrigiralo i kako nastaju vina.
Prilikom obeležavanja početka
berbe 2015. godine, konsultant vinarije
iz Francuske, čuveni “flying
winemaker” gospodin Tieri Abere (Thierry Haberer) je svečano
predstavio novo vino u ponudi naše vinarije – Merlot barrique 18+. Aber živi i radi u Kejptaunu, u Južnoj Africi,
Konsultant je vinarija u Bordou, Napi (Kalifornija) i sada u našim Fruškogorskim vinogradima. Tvorac je 7-8 vina kojima je čuveni vinski čika Parker podario preko
90 poena.
Ova vinarija diči se i prvom
kasnom berbom traminca, od koga je proizvedeno slatko vino za koje su pobrali
brojne nagrade. U narednim godinama planirana je kasna i sa drugim sortama
poput italijanskog rizlinga (glušca).
Osim kvalitetu vina, velika
pažnja posvećena je i ambalaži, od vrhunskih plutanih zatvarača, koji su
zaduženi za očuvanje kvaliteta vina u boci, preko boce, koja je po obliku i
boji jedinstvena na našem tržištu, do etiketa koje očaravaju svojom elegancijom
i jednostavnošću.
Premijum serija vina nazvana je „Quet“ (Kuet), po tvrđavi oko koje se u
XV veku razvilo današnje naselje Banoštor, zbog želje osnivača da budu
„tvrđava“ oko koje će se razvijati moderno vinarstvo Banoštora i cele Fruške
gore.
Od 2016. godine vinarija Fruškogorski vinogradi tržištu je ponudila
i kvalitetnu seriju vina „Fruškać”.
Ovu grupu vina čine „Fruškać beli”, „Fruškać roze” i „Fruškać crveni”. Radi se o vinima koje ima najbolji odnos cene i
kvaliteta. Ova vina prate slogani:
“Dobro vino ne mora da bude
skupo”
“Samo pusti da te iznenadi”
što dovoljno govore o njima.
U samom Banoštoru 2009. godine adaptiran je podrum kapaciteta 50 hiljada litara, i barik podrum kapaciteta 11 hiljada litara hrastovih buradi, dok je, kupovinom novih inoks tankova, u 2010. godini taj kapacitet povećan na 170 hiljada, a 2016. godine na 250 hiljada litara. Podrum raspolaže sa najsavremenijom opremom za proizvodnju i negu vina, a ponos kuće su svakako presa marke „Bucher” sa inertnim gasom i moderna laboratorija za sveobuhvatnu analizu grožđa i vina. Fermentacija i odležavanje vina odvija se u inoks sudovima, dok crvena vina odležavaju u hrastovim (“barrique”) buradima.
Zabavljamo se, družimo, uživamo u
prelepom vidikovcu sa pogledom na Dunav i tek onako, usput, nenapadno, pitamo
domaćine može li se više od ovoga. Trik pitanje, mislimo naivno. Da li treba da
napomenem da smo već prešli na crvena vina: Merlot i „Fruškać crveni“,
kupažu merloa i pino noara.
Odgovaraju nam da je planirano dodatno
unapređenje tehnologije i povećanje kapaciteta vinarije na 500 hiljada litara
uz izgradnju „barrique” podruma
kapaciteta 50 hiljada litara. Cilj je da ova vinarija na tržište iznese milion
boca vina.
Vinarija Fruškogorski vinogradi je uspešno predstavila svoja vina
na 16. VINEXPO-u u Bordou. Time je
ova vinarija iz Banoštora postala prva vinarija iz Srbije koja je učestvovala
na ovoj čuvenoj sajamskoj manifestaciji. Težinu nastupu ove mlade srpske
vinarije na francuskoj izložbi daje i činjenica da su Fruškogorski vinogradi bili deo prestižne grupacije Vineo Club,
zajedno sa francuskim proizvođačima. Za većinu posetilaca koji su imali priliku
da isprate nastup Fruškogorskih
vinograda, vina iz Srbije su egzotična novost, a utisak je da su svi
iznenađeni prikazanim kvalitetom i specifičnim karakterom vina. Poseban trag ostavio
je Italijanski rizling, a
najzainteresovaniji nakon degustacije bili su predstavnici kanadskih i nemačkih
trgovačkih kuća. Trenutno se osim u zemlje regiona, vina Fruškogorskih vinograda izvoze u Kinu, Rusku Federaciju i SAD.
Planovi su ambiciozni, ali po
elanu i dosad postignutom deluje da nisu „pusti snovi“. Cilj je razvoj viskog turizma,
što će se logično pozitivno odraziti i na poslovanje ove vinarije.
Učinjeni su i konkretni potezi u tom pravcu u smislu zakupa devastirane crkve Svetog Rudolfa u Banoštoru, koju su Fruškogorski vinogradi zakupili na 99 godina. Jedini uslov je bio da se sačuva zvonik.
Učinjeni su i konkretni potezi u tom pravcu u smislu zakupa devastirane crkve Svetog Rudolfa u Banoštoru, koju su Fruškogorski vinogradi zakupili na 99 godina. Jedini uslov je bio da se sačuva zvonik.
Odlukom pape Grgura IX postao sedištem Sremske biskupije. Katolički
nadbiskup je, dve godine kasnije, dao uz samostanske zgrade sagraditi i
katedralu. Tako je, sve do XV veka, Banoštor bio sedište obnovljene Sremske
biskupije. Od banova samostana nije do sada pronađen ni jedan ostatak koji bi
potvrđivao istinitost pisanih dokumenata na ovom prostoru. Provalom Turaka
(1521 – 1929.) sve je uništeno pa se ne zna ni gde mu je bilo mesto. Pa ipak, u
Banoštoru je stup koji je navodno iz crkve bivše opatije. Stup na sebi nosi
kapitel u pleternoj ornamentici. Novu katoličku crkvu u Banoštoru o svom trošku
i na svom zemljištu dao je izgraditi grof Rudolf Chotek iz Futoga u u
neoromantičkom stilu, nalazi se na izlazu iz sela, u smeru ka Novom Sadu.
Leta 1910.
iskopani su temelji, a kamen temeljac položen 23. juna 1912. godine i
blagoslovljen. U leto 1913. godine zidarski radovi su bili potpuno završeni a
do kraja oktobra iste godine crkva je i opremljena potrebnim inventarom. U
toranj su postavljena tri lepa, kitnjasto ukrašena zvona. Blagoslov crkve
obavljen je 17. aprila 1914. godine na spomendan svetog Rudolfa koji je i
titular crkve. Kako je većina katoličkog stanovništva bila nemačkog porekla
meštani su je prozvali švapska. To ime je u Banoštoru, ostalo do današnjih
dana. Odlaskom Nemaca iz Banoštora po završetku rata, crkva svetog Rudolfa je
ubrzano propadala i do danas su ostali samo zidovi koji podsećaju na protekla
vremena.
Crkva će biti revitalizovana i
adaptirana u multifunkcionalni centar, hram koji će slaviti fruškogorske
plodove prirode. Ispred crkve planirana je izgradnja međunarodnog putničkog
pristaništa, čime će se pridobiti turisti koji koriste rečne puteve. Biće to
svojevrsni omaž luci koja je ovde postojala još u rimskim vremenima.
Vinarija planira da bude stožer,
oko koje će se okupljati svi oni koji proizvode organske i autentične proizvoda
u Banoštoru i okolini. Međutim, tu se ne zaustavljaju, već investiraju i u istraživanje
i razvoj, uspostavljanjem istraživačkog centra referentnog za rejon Fruške gore,
što podrazumeva proširenje kolekcionog vinograda i izgradnju objekta u
vinogradu u kome bi se nalazila laboratorija, pogon za mikrovinifikaciju i degistaciona
sala sa istraživačkim arhivom.
Pridružuje nam se i drugi
konsultanta vinarije Alon Domboja (Alon Alexey Domboya) iz Izraela. Nazdravljamo
i on nas pita da li znamo koje je drugo najstarije zanimanje na svetu. Kopamo
po glavicama, izvlačimo nešto iz samog predgrađa hipokampusa, a on nam s saučesničkim
osmehom odgovara, pa pravljenje vina! Radi sa jednom organskom butik vinarijom
iz Haihe i sa Fruškogorskim
vinogradima. Kako stoji Izrael sa autohtonim sortama, zapitkujemo mi i
dalje.
„Loše! (krivi su Rimljani, dodaje) sve se svodi na internacionalne
sortama, za autohtonim bi trebala da traga vinska arheologija. DNK potraga", dodaje
i dalje se smešeći. Veseo i šaljiv neki čovek!
„A znate li ko je začetnik vinske
industrije?", propituje nas.
Odmahujemo glavom blentavo.
„Noe! Prvo što je uradio posle potopa
bilo je da zasadi vinograd!"
Ako je verovati knjizi Postojanja iz Starog Zaveta.
Ima tu i nekih pikanterija u vezi sa prekomernim ispijanjem vina, prisećam se ja, ali nećemo o
tome. Umerenost je osnov vrline!
Otkriva nam i to da mu je majka iz Rusija, a
otac iz Obale Slonovače.
Samo
sam podigao čašu i na kilavom ruskom mu nazdravio: „На здоровье!“
Zato ga pitamo kako zna kada će
vino biti dobro.
„To je pravo pitanje!“, sa oduševljenem će on i nastavlja:
„Kada svi testovi u vinariji ukazuju da će vino biti dobro, ali vam
osećaj govori drugačije. Svaka čast
nauci, ali ona je samo polazna baza, a sve je u osećaju koji imate“, zaključuje
Domboja i dodaje:
„Stoga
sam sa zebnjom zagledao u nebo, plašeći se kiše. Današnji dan je divan iz dva
razloga; prvo zbog ovog lepog vinskog slavlja, a onda i zbog stanja pino noara!“
I šta da vam na kraju kažem. Sunce je već šaralo čitavom paletom živopisnih boja ovu pitoresknu fruškogorsku fresku kada smo se uputili kući. Obogaćeni, oplemenjeni, zadovoljni.
Нема коментара:
Постави коментар