четвртак, 1. септембар 2016.

Žlahtina




Žlahtina (Žlahtina bijela, žlajtina) je autohtona hrvatska bela sorta grožđa. Ime je dobila od slovenskog prideva koji znači "plemenit". To je sorta jake bujnosti. Grozdovi su veliki, ali neujednačene težine (varira čak između 95 i 570, najčešće između 260 i 320 grama), sa jednoliko razvijenim bobicama prijatnog ukusa. 

 

Na ostrvo Krk stigla je 80-tih godina XIX veka, a u Vrbničko polje tek između dva svetska rata. List žlahtine je veliki, trodelan ili petodelan, a cvet hermafroditan (dvopolan), što osigurava dobru oplodnju.


Vino od ovakvog goržđa je najčešće slamnatožute do zlatnožute boje, suvo, sveže, karakteristične sortne arome i skladnog voćnog ukusa. Svežinu duguje oštrijoj klimi karakterističnoj za sever Jadrana, čijem se teroaru ova loza sjajno prilagodila. 

 
Pije se rashlađeno na 8 do 12°C. Najbolje paše uz ovčji sir, sve vrste ribe i morskih specijaliteta, kao i jela od belog mesa.

Нема коментара: