среда, 23. септембар 2015.

Vinarija „Duce di Salaparuta“, Kasteldaće, Sicilija



Šta gavran traži u Zamku od celera? I kakve to uopšte ima veze sa vinom? Imajte strpljenja i pročitajte. Saznaćete...



Istorija Kasteldaćea započela je 1737. godine kada je markiz Vićenco Ignacio Abate di Lungarini došao u posed područja, do tada znanog pod imenom Kastellaco, za 2400 onza, a što je potvrđeno Kraljevskom ukazom koji je 1. maja 1854. godine potpisao Ferdinand II. I kumovao novom imenu, koje je složenica, gde kastel označava zamak, a daccia (accia) celer, te smo tako boravili, zapravo, u "Zamku od celera". Urbanizam mesta ne postoji, tipično je sicilijanski, sa uskoim uličicama i tipičnim sicilijanskim kućama, a današnje jezgo mesta skoncentrisalo se oko trga okruženog crkvom, kapelicom La Ćiesa, dvorom vojovoda od Salaparuta, simbolom nekadašnje feudalne slave. U XVI veku ovde se masovno gajila šećerna trska (na Siciliju su je doneli Arapi), na šta podseća kula Belaćera izgrađena da bi se zaštitili posedi. 

 
Vinarija „Duce di Salaparuta“, prepoznatljiva je po etiketi Corvo (gavran). Naš hotel Solunto Mare, ispravnije naša terasa, upravo je gledala na ovu vinariju. Soba sa pogledom na vinariju, žudnja svakog istinskog vinoljupca. Vlasnici vinarije nose titulu vojvode od Salaparuta i oni su podigli onaj dvorac u centru grada. Osnivač vinarije je Đuzepe Alata Monkade, koji je od lokalnog inzolja (inzolia) grožđa počeo da pravi vino. Kažu da su vojvode volele, ali i znale da prave lude žurke. I treba, ko radi treba da se i provodi. A kažu, na njima su služili samo svoje vino! 





Prvobitno je sedište vinarije bilo u susednoj Balgeriji. Ova vinarija je proizvela i prvo flaširano sicilijansko vino i jedna je od najčuvenijih na ostrvu. I ne samo to, počev od 1900. godine, ova vinarija je enološki epicentar, poznat i van granica Sicilije i Italije. Od crvenih vina najpoznatija su ona koja se prave od grožđa nero di avola (nero D’Avola), bilo da su čistokrvna ili dolaze u kapažama.


Posebno je zanimljiva legenda kako je vojvoda svom vinu dao naziv „Gavrana od Salaparuta“. Seljaci Kasteldaća nisu mogle da se reše gavrana u svojim vinogradima. U snu on se ispričao sa problematičnom pticom, koja mu je dala ponudu koja se ne ne odbija. Dogovorili su se da vinar sliku ptice i njeno ime stavi na etiketu vina koje pravi, a gavran neće više reketirati vinograde.


 


a ako želite više da saznate o Siciliji pogledajte putopis na Putokazu

Нема коментара: