недеља, 19. април 2015.

Škotski kilt na obalama Panonskog mora



Škoti su simpatičan narod, koji nosi kiltove (karirane suknje za jači pol), pije viski, svira gajde, cepa drva i kilavi sa otcepljenjem od Ujedinjenog kraljevstva. Koje bi se, da su oni malo odlučniji, logično, zvalo Razjedinjeno. Mnogi kažu da su slični nama Srbima. Ne znam da li je to za njih kompliment ili uvreda. Zlobnici, čak, tvrde da su Škoti i škrtice.

O škotskoj vinariji u Srbiji  (Mc C Wines) se vrlo malo zna. I Internet pruža vrlo šture informacije. Konspirativno, a samim tim inrigantno; da se sazna, da se otkrije. Zato smo sa pomešanim osećanjima dočekali najavu predstavljanje ove vinarije u Riznici vina.

Zašto? Pa, opet je vinski termin prebukiran, bez vidljivije potrebe! Posle šest sati vinskog maratona u Ziri, ’ajd’ prekoputa u Riznicu! Pa, imate li vi duše, vinski dušmani? No, bilo je poučno, načuli smo sledeće:

Vlasnici vinarije su Škot Don Makalok (Don McCulloch) i njegova supruga Novosađanka, Seka Nikolić. Vinarija je osnovana 2011, a sa proizvodnjom vina otpočela je 2013. godine. Makalok, Don Makalok ima biografiju dostojnu britanskog agenta sa numeracijom 007 i blanko dozvolom za smaknuća. Kada je okačio pištolj o klin, došao je u Srbiju i sa oduševljenjem utrčao u vinograd, a vinske cake „krao“ od prijatelja koji se vinogradarstvom i vinarstvom bavi na Novom Zelandu.

 
 

Vinogradi se nalaze u Erdeviku i  u njemu su baškare sledeće vinske sorte: merlo, kaberne sovinjon, kaberne fran, pino noar, rizling, traminac i sovinjon blan. Loza se u vinogradu uzgaja biodinamički, bez upotrebe veštačkog đubriva, pesticida i drugih terminatora sitne i krupnije vinogradarske gamadi.

 
 

Vinarija McC Wines  proizvodi oko 15.000 flaša vina godišnje.  Vino se pravi u vinariji Mačkov podrum u Irigu, u posebnim sudovima i sa posebnom opremom, u zasebnoj prostoriji, zahvaljujući ljubaznosti kolege vinara Save Jojića-Mačka.

Tržištu se nudi šest  vinskih etiketa:
  1. McC Rajnski Riesling,
  2. McC Traminac,
  3. McC Cabernet Franc-Cabernet Sauvignon,
  4. McC Merlot-Malbec,
  5. McC Coupage 2012, McC Merlot-Malbec- Cabernet Franc-Cabernet Sauvignon,
  6. McC Pinot Noir

I dok nas bela vina nisu preterano oduševila (treba još poraditi na njima), crvena su nam se više dopala.


Crveno vino McC Coupage 2012, dobitnik je bronze na Dekantru i srebra na VTV2014 u organizaciji časopisa vino.rs.

Sazrevalo je godinu dana u buradima izrađenim od srpskog hrasta, a onda nešto duže u bocama.

 
 

Posebno nam se dopao McC Pinot Noir i  pozdravljamo svaki novi pino na srpskom tržištu. Pogotovu znajući koliko je teško odgajiti ovo grožđe!  A cijena, prava sitnica! No, veći deo proizvodnje završi na tržištu Ujedinjeog kraljevstva  Velike Britanije i Severne Irske.

Kakogod, prijatna iznenađenja iz ove škotske a sprpske vinarije tek očekujemo. Sa nestrpljenjem.

Нема коментара: