Ovaj vikend, smešten između onog kišnog, maratonskog i nastupajućeg, trudbničko-gurmanskog, po datumu prvomajskom, bio je posvećen beogradskom vikendu vina i hrane pod nazivom Beogourmet. Ovaj hedonistički skup održan je u izložbenoj sali hotela Kraun Plaza u Beogradu.
Organizaciju
ove vinske manifestacije potpisuje ugledni uvoznik vina, Kuća vina, na
čelu sa gospodinom Radoslavom Stanišićem. Koncepcijski, program je
podeljen po danima, te je su u petak nastupili srpsko i vinari iz
regiona (Mačkov podrum, Jeremić, Virtus, Tonković, Bogdanović,
Milanović, Plavinci, Podrum Madžić, Udruženje vinara Beograda i Jokić), a
subotu su obeležile vinske kuće iz sveta, pretežno starog (sa
impozatnom lepezom vina, različitih cena i kvaliteta, od onih namenjenih
širokoj publici, do pravih izazova za istinske vinske sladokusce).
Bilo
je tu i izlagača koji prateću opremu i alat za uspešno konzumiranje
Bahusovog fermentisanog sokića. Završni dan predstavljao je fuziju
predhodna dva, dakle arenu u kojoj su vinska koplja ukrstili vinari iz
zemlje i sveta. Susret domaćih i vinara sa strane trebao je i da posluži
kao mesto gde će se svako premeri, ali i razmeni iskustva i utiske.
Deluje prilično korisno, zar ne?
Odmah
da kažem da sam veliki pobornik objedinjenog, istovremenog izlaganja
hrane (u smislu delikatesa) i vina. Tako najbolje idu. Mnogi zameraju da
imamo pregršt vinskih dešavanja, ali iz te gomile će se kvalitetom,
koncepcijom i organizacijom vremenom održati samo one koje će zadobiti
podršku publike i proizvođača (vinara). Noćna mora organizatora i slatka
strepnja vinoljubaca, vinskih eksperata i vinskih analitičara! Tako, da
ovim putem javno ohrabrujem svaki ovakav poduhvat, koji i pored one
sadističke srpske izreke (da mi oprosti Udruženje za zaštitu životinja i
žiri iz EU, odsek pristupni pregovorii):
„Prvi se mačići u vodu bacaju!“,
pokazuje
zavidan potencijal. Jer vinska dešavanja, treba gajiti uporno i
strasno, poput vinograda. S vremenom, kao i vina postaće vrhunski. Moram
da primetim da je, ovom prilikom, naša redovna vinska ekipa bila
desetkovana, ali koga nema bez njega se može i mora!
Nimalo
me nije iznenadilo učešće nekih vinarija, „akcijaša“, koje ne žale
napora da se približe ljubiteljima vina. To su vinarije, koje, kao što
znate, spadaju u moje omiljene. Očekivao sam još poneku iz ove grupe,
ali, nema veze, biće još prilika. Zato je tu bila Vinarija Jeremić, koja
se munjevito približava vinskom tronu. Ni ovaj put nisam odoleo difolt
sjajnom Mačkovom Portugizeru i plemićkom Jokićevom rozeu proizvedenom od
sire. No, ono što me uvek zanima su neki vinski noviteti. Bar za mene,
ograđujem se u startu.
Započinjem,
lepršavo i pufnasto, sa Vinarijom Emporio (osnovana 2000. godine) i
poletnim, polusuvim fruškogorskim penušavcem; sortni sastav šardone,
zahvaljujući kojem je 2007. godine ova vinarija dobila titulu dvorskog
liferanta.
Emporio
štafetu predaje Vinariji SRŽ Milanović, koja je svoje vinograde
smestila u junačkom Lazarevcu. Do vinarije smeštene u oglednom vinogradu
u selu Šušnjar, delu poznatom pod imenom, Grabovica, dolazi kroz
jedinstvenu vekovnu čardakliju sa 50 kolekcionih sorti. Sklad i
harmoniju svojih vina baziraju na tajni spajanja tradicionalnih i
modernih vrednosti. Vlasniku vinarije, Rodoljubu Milovanoviću, koji je
vinom počeo da se bavi kao hobijem, prijatelj je doneo barik bure sa
porukom:
„Ti si rođen da se baviš vinarstvom!“.
Zato
se i registrovao 2013. godine i smelo, ali i vrlo uspešno uključio u
vinsku utakmicu. Dokaz da je Lazarevac, pored Rade Lambade, iznedrio još
nešto sjajno, pokazuje životna strast ovog posvećenog vinara, koja je
na svet donela sjanu crvenu kupažu kabernea i vranca GI Iva 2011, vino
koje vam bombarduje usta aromama crne ribizle, koju je zaveo barik
hrast. Na red je došao i sjajni pino noar, Darija 2011, koji je zadivio
Italijane i dobio laskave ocene. Nažalost, rizling i kupažu kabernea i
merloa, ostavio sam za drugi put.
Jedina
beogradska vinarija koja proizvodi organska vina, Plavinci iz Grocke
predstavila nam je Ćilibar 2014, suvo vino modernog stila, boje
ćilibara. Ćilibar je proizveden od sorte grožđa Panonia. U razgovoru sa
vlasnikom vinarije, gospodinom Branislavom Anđelićem, saznajem da je
panonija dobijena ukrštanjem domaćih divljih sorti i rajnskog rizlinga,
kroz višedecenijsku selekciju. Odlikuje se otpornošću na bolesti i
štetočine, te je kao takva bogomdana za organsku proizvodnju. Vino, na
nosu. donosi note citrusnog voća, i nagoveštava kajsije, sa blagim
aromomama crvenog grejpfruta u završnici. Naziv mesta u kojem su
vinogradi i vinarija, Plavinci nastao je krajem XIX veka, kada je ceo
ovaj kraj bio pod vinogradima. Mornari koji su u zoru plovili Dunavom
uzvodno, gledali su kako se ovi brežuljci presijavaju u indigo-plavoj
boji, od plavog kamena kojim su tada prskani vinogradi, pa ga nazvaše
Plavinci. Etiketu za Ćilibar 2014 oslikala je njujorška umetnica Saba
Krmpotić. Vinarija godišnje se proizvede oko 3000 flaša. Ova vinarija
ima i zanimljiv vinski blog na Internet stranici, pa predlažemo da ne oklevate već da je posetite.
Predstavila
nam se i Vinarija Romansa sa svojom paletom voćnih vina. I odmah
pronašla svoju publiku. Kao i ljubitelji rakijaške kulture, kojie su
obradoovale destilerije Dukat i Sokolova rakija.
Za tradicionalnu srpsku gastronomsku ponudu pobrinuo se Zlatiborac, a za ljubitelje slatkog zalogaja tu su našle ručno pravljene čokolade firme Reel chocolate.
Sledeća
vinarija, Podrum Madžić, porodična je vinarija koja je sa radom
započela 2008. godine, na temeljima dugogodišnje tradicije. Kako kaže
vlasnik vinarije, gospodin Zoran Madžić, diplomirani poljoprivredni
inženjer, na dva hektara plodne i osunčane zemlje u selu Selevac,
porodica tka ljubav i posvećenost u čokote od najboljih autohtonih i
internacionalnih sorti grožđa, proizvodeći kvalitetna i aromatična
crvena i bela vina „Milosija“ i „Radosavlje“. Belo vino „Milosija“ do
berbe 2012. proizvodilo se od 85 % smederevke i 15 % italijanskog
rizlinga i sovinjona. Berba 2013. donosi preokret u vidu 50 %
smederevke i 50 % muskat hamburga. Izuzetno bistro vino, vojničke,
maslinasto zelene boje, osvežavajućeg ukusa vanile, koji su od 2013.
godine kriunisani muskatnom aromom. Crveno vino Radosavlje do berbe
2011. bilo je akcionarsko društvo prokupca i muskata sa podjednakim
vlasničkim udelom , da bi im se od 2012. godine pridružio merlo. Merlo
je izgleda bio gadan igrač, pa je oduvao muskat, te od 2013. godine,
merlo preuzima 85 % akcija, a prokupac se zadovoljava sai 15 %.
Godišnji kapacitet Podruma Madžić je oko 5.000 litara vina, kojima
snabdeva vinoteke, restorane i zaiteresovano građanstvo.
Sledila
je Vinarija Virtus, moj stari znanac sa vinima koja sam već upoznao
(sovinjon, sivi pino, prokupac). Odlučio sam da probam Roze 2013, vino
izuzetne svežine i lepih kiselina, ovečan začinskim notama, kupažu
kabernea i prokupca. Naravno da nisam odoleo ni egzotici Marselana
(nastalog u prošlosti, na francuskom tlu iz strasne veze kabernea i
grenaža). Vino tamne rubin boje sa ljubičastim, kraljevskim prelivima,
svilenkaste teksture sa izraženom voćnošću i aromama junskih trešanja,
zrele kupine, duvana i crne čokolade, nad kojima stražu čuvaju
baršunasti tanini.
Vinska
saobraćajnica logično me je, nesvesno, dovela i do mog, starog
prijatelja, Ace Popovića. Jednog sjanog čoveka i vinara. Od njegovih
odličnih vina poput kabernea i merloa, izabrao sam treće; pti verdo. Ovo
vino, na neko vreme, zaboravljeni bordovski vinski začin i stari
drugar sire (širaza), svilen prema nepovoljnim vremenskim uslovima,
svoju reinkarnaciju naveliko doživljava i u Srbiji. Na moju veliku
radost! Potentne arome, sa tonovima zemlje, kože, dima i duvana. Na
ukusu, dozirano začinski i sa mineralnim tonovima, a po karakteru
papren. Volim ga, baš kada se otrgne iz kupaže i suvereno zavlada
sredinom vinskog terena. Blagosloveno da je grožđe koje raste u
Krivajama, u podnožju homoljskih planina! No, nažalost, mora čovek da
ima granicu i da zna kada da se zaustavi!
Još Jeremićev Kanon, jedno od najboljih srpskih crvenih vina, pa na smotru austrijskog filma. Do, subote i druženja sa stranim izlagačima.
Nastaviće se...
Нема коментара:
Постави коментар