уторак, 21. април 2015.

Vinarija Savina, Herceg Novi, Crna Gora

 


Vinarija Savina nalazi se u Savinskoj Dubravi, u Herceg Novom. Još pre petnaesak godina porodica Obradović se upustila u ovaj mukotrpan, ali lep i uzbudljiv posao. Sve je otpočelo kao hobi, a šta je bio povod za opočetnu inicijaciju vlasnik vinarije Zoran Obradović kaže:

 

                                                                                         katastarska mapa iz 1758. godine

"Nekada je Boka bila poznati proizvođač  vina i grožđa. Na žalost, poslednjih decenija to je zamrlo. Želeli smo da nešto uradimo, s obzirom da posedujemo to imanje, koje se prema staroj katastarskoj knjizi iz doba stare Venecije,  još u  XVII  i XVIII veku vodi kao Savinski breg pod vinogradima, ili "Terra vignata" .


 

Vlasnik vinarije dodaje da nema megalomanske planove i ne želi masovnu proizvodnju, već razvoj u skladu sa mogućnostima. Širenje vinograda ograničeno je blizinom manastira Savina. Postignut je dogovor sa sveštenstvom, da se deo njihovog, zapuštenog imanja pretvori u vinograd.

 
 

Na nedavno održanom Wine Style salonu vina imali smo privilegiju da se upoznamo vina ove crnogorske vinarije.

 
 

Šardone 2013 ove vinarije ima sve sortne karakteristike ovog vina i spada u klasične. Znači svežina, prijatne arome, pitkost. Roze 2013 nam je posebno bio interesantan, jer je od grožđa grenaž, što kod nas nije baš uobičajno. Vino boje svežeg lososa, moćne voćne arome sa disketnim tonovima prepečenog hleba. Pravo vino za uživanje na obali mora. Na kraju, ljubazni domaćini su nam ponudili barikirani Merlo iz 2011 sa lepom rubin bojom,  punog ukusa, sa aromama šumskog, bobičastog voća.


Prava vinska simfonija.

Нема коментара: