четвртак, 22. октобар 2020.

Vinarija Novak, Rogljevo

 


Vinarija Novak gaju grožđe u selu Rogljevo kod Negotina, poznatom po svojoj fascinantnoj vinogradarskoj proizvodnji još od davnina. O bogatstvu ukusa vina iz Negotinske krajine svedoči podatak da se vino ovde pravilo još u III  veku za vreme Rimljana, a da je u XIX veku Austrougarska monarhija imala svoj konzulat u ovom kraju radi lakše trgovine.


Nadomak vinograda nalaze se jedinstvena naselja izgrađena od kamena - Rogljevske pivnice, u kojima, kako to vole da kažu "živi vino, a ne ljudi".  Vinogradi Vinarije Novak prostiru se na 5 hektara, a vina iz njuhovog asortimana su:   Bagrina, Crna tamjanika, Kaberne sovinjon, Prokupac.

 


Bagrina je autohtona sorta krajine i ne može se naći više nigde u svetu. Iako je grozd svetlo ružičaste nijanse, vino bagrina je prozračno žuto - zelene boje, specifičnog ukusa i mirisa. 


Upravo zbog svog mirisa i slatkastog ukusa koji podseća na bagremov cvet ova sorta je nazvana bagrina. Postoje podaci da se Bagrina nalazila na vinskoj karti Titanika.

 



Crna tamjanika je drevna sorta grožđa. Gotovo zaboravljena, na prostoru Srbije opstala je prvenstveno zahvaljujući vinogradarima iz Negotinske krajine. 


Vinarija Novak Crnu tamjaniku gaji sa dosta pažnje,  što je rezultiralo vinom vrhunskog kvaliteta.

 


Kaberne sovinjon je sorta koju često nazivaju i nekrunisanim kraljem vina. Skoro da nema vinograda na svetu u koji se Kaberne sovinjon nije naselio, a ponajviše zahvaljujući svojoj vrhunskoj klimatskoj prilagodljivosti. 



Ono što ga čini posebnim jeste njegova individualnost, ali i želja da se dodvori gospodaru. Samim tim, svaki Kaberne sovinjon u sebi nosi karakter svog tvorca.

 


Prokupac je čuvana tajna ove vinarije i planirana je da nađe svoj put do ljubitelja vina autohtonih sorti sledeće godine.

Нема коментара: