Šta je zajedničko Parsifalu,
vitezu okruglug stola koji traga za Svetim gralom u istoimenoj Vagnerovoj operi
i jednoj renomiranoj sicilijanskoj vinariji?
Pa mesto gde se rodili!
Već četiri generacija grofova od
Almerite prave vino, čuvajući drevne sicilijanske sorte, izmeštajući enološke prepreke
i stvarajući jedinstvena, aristokratska vina. Vinarija je osnovana davne 1830.
godine.
U samom Palermu obnovili su nekadašnju vilu Kamastru i pretvorili je u
luksuznu vilu Tasku. Smeštena je u istorijskom
jezgru Palerma, a okružena predivnim parkom i prostranim bazenom. Upravo je
ovde 1881. godine Rihard Vagner komponovao treći čin svoje poslednje opere "Parsifal".
Nukleus sadašnje vinarije nastao
je baš ovde 1830. godine, kao i najstariji vinski podrum u regionu. Odavde su
prva crvena vina krenula put probranih evropskih i svetskih restorana. No, sa
početcima urbanizacije Palerma, početkom XX veka, vinogradi su izmešteni u
oblast Regaleali, gde su se raskomotili na raskošnih 500 hektara. A vilu o
kojoj vam divanim možete iznajmiti. Cena, prava sitnica!
Danas vinariju vode braća Alberto
i Đuzepe Taska. Podela posla je bratska; Alberto vodi vinariju, a Đuzepe je
enolog. Iz portfolija ove ugledne vinske kuće izdvajam par vina koje možete
pronaći i na srpskom tržištu, a koja će vam na najbolji način dočarati ovu
vinariju i sunčanu Siciliju:
- Almerita Brut -penušavo ekstra suvo belo vino, šardone (100 %),
- Nozze d’Oro – belo vino kupaža inzolje (74%), i sovinjon blana (26%),
- Leone d’Almerita –belo vino, kupaža katarata, pino blana, sovinjona i aromatičnog traminca,
- Regaleali Bianco- belo vino, kupaža nzolje, katarata, grekanika i šardonea,
- Diamante Passito-desertno belo vino, kupaža muskat, aromatični traminac,
- Lamuri -. nero d’avola ,
- Rosso Del Conte-crveno vino, kupaža nera d’avole i perikonea.
Kada kažete vino, odmah se nameće
i pitanje: „Uz šta?“ Da to pitanje ne bi ostalo bez odgovora postarala se 1989.
godine Ana Taska Lanca (Anna Tasca Lanza),
jedan od najboljih kuvara na Siciliji i osnivač ugledne škole kuvanja. Žena,
koja je kuvanju učila i Džemija Olivera. Nažalost, preminula je 12. jula 2010. godine.
Njena naslednica, ćerka, Fabricija seća se reči svoje majke, a koje su joj i
danas putokaz u radu:
„Praktikujem tradicionalnu
sicilijansku kuhinju, koja je u našoj familiji uvek imalo centralno mesto.
Posvećena sam traženju orginalnih, starinskih recepta, koji su, naizgled,
izgubljeni, zatureni, to je prosto postala strast koja me zaokuplja. U
principu, ti recepti su vrlo prosti i dočaravaju svu lepotu našeg predivnog
ostrva, njegove ukuse i boje“
A sad se vraćam na ono pitanje: „Uz šta?“.
Odgovaram vam: „Na
vama je!“
Fabricija Taska bi sigurno znala.
a ako želite više da saznate o Siciliji pogledajte putopis na Putokazu
Нема коментара:
Постави коментар