уторак, 8. октобар 2024.

Guliverova vinarija: Mileştii Mici

 


Gastronomska ponuda Moldavije interesantna je eklektika jela poznatih iz Rumunije i istočne Evrope:  boršč, soljanka, rumunski ćevapi, šašlik, sarmice, peljmeni, a ima i očekivanih kosmopolitskih (globalistickih) upliva. Kada se sve to dobro zalije moldavskim vinom ili pivom s imenom glavnog grada zaista je reč o prvoklasnom ugođaju.

 


Pravljenje vina u ovoj zemlji ima istoriju dugačku pet hiljada godina, a Moldavija je dvanaesti najveći izvoznik vina na svetu. Vinarija Cricova smeštena je u napušteni rudnik i čuva sjajna vina iz Moldavije i celog sveta. Radi se o podzemnoj vinariji koja se prostire na 120 km i čuva oko 1,2 miliona boca vina. 

 


Mileştii Mici  osnovan  1952. godine 2005. je ušao u Ginisovu knjigu rekorda kao mesto sa najvećom kolekcijom vina na svetu. Više od 70% od skladištenih vina su crvena, 20% su bela, a oko 10 % su dezertna vina. Najvrednija vina ove zbirke, imaju vrednost od 480 evra po boci i izvoze se samo u Japan. Najstarija vina su iz 1969.



Podrum Mileștii Mici je organizovan kao grad za sebe. Svaki ćošak predstavlja „ulicu“ nazvanu po sorti koju čuva, npr. pino, marlo, kaberne sovinjon… Koliko je prostor nalik na grad, govori činjenica da se biciklom ili automobilom možete provozati kroz podrum.


Podrum se proteže na, kako rekosmo, 120 kilometara! Doduše, od toga je samo manji deo od 55 kilometara u upotrebi, no svejedno je impresivno.


Ovaj podrum je svojevrsni muzej: možete videti automobil koji su koristili Putin, Angela Merkel i Džo Bajden kada su ih posećivali, uživajući u kolekciji najskupljih vina na svetu, egzotičnih vina sa lekovitim biljem, kolekciji zloglasnog naciste Hermana Geringa (zauzeli Rusi posle okupacije Nemačke)…

 


Jednom prilikom, Jurij Gagarin, sovjetski astronaut i vojni pilot, posetio je ovaj podrum i prilikom posete vinariji – izgubio se! Turistički vodiči se danas šale da mu je očigledno bilo lakše da ode u svemir nego da nađe izlaz iz ove metropole pića.




Drevne podzemne galerije dosežu do granica grada Kišinjeva. Održava se stalna vlažnost (85-95 %) i temperatura (12 °C - 14 °C) tokom cele godine.


Ulaz se naplaćuje oko 25 evra. U okviru ture imaćete priliku da prošteta delom ovog gigantskog vinskog podruma, ali i da naučite o proizvodnji i probate neka od lokalnih vina. Mi smo na poklo dobili flašu vina. U vinskoj prodavnici možete kupiti vina ili probati čašu vina po izboru. Ako želite da se počastite, nema na čemu: cena ulaza i degustacije je oko 60 evra, a ako želite malo duži obilazak sa vodičem koji uključuje raskošnu večeru i degustaciju, potrošićete skoro dvesta. A ako vas novčanik baš peče, znajte da ovde možete pošteno da „zviždite”. Najskuplju kolekciju čine vina koja koštaju oko 500 evra.



U dvorištu se nalaze dve fontane sa vinskim čašama iz kojih se preliva obojena voda, a ne vino, kako posetioci najčešće pomisle.




 

Нема коментара: