петак, 31. август 2018.

Mali podrum Gajić- šourum na Zemunskom keju




Mali podrum Gajić je jedna od najstarijih vinarija u Župi, stara 103 godina. Nalazi se u u selu Gornje Zleginje u opštini Aleksandrovac. Kada se rodio deda, zasadili su vinograd. Danas u vinogradu radi tri generacije Gajića  (Ljubomir, Saša i Mihajlo). 


 
 

Poseduju dva hektara i uzgajaju prokupac i merlo. Grožđe se bere dvaput; prvi put za vino, drugi za rakiju. Godišnja proizvodnja vina je oko 5000 boca.

 

U šourumu na Zemunskom keju krenuli smo od rozea Svitanje, kupaže prokupca i merloa. Vitez, čistokrvni prokupac vrenje doživljava u drvenim bačvama od 3000—5000 l. Saša kaže da je u pitanju sistem delastaž pri kome je komina dole, a vino gore. Od 2016. dolaze nove, redizajnirane etikete. 



Probali smo i Viteza iz 2015 koji je u velikim hrastovim bačvama proveo 18 meseci, za razliku od potonjeg koji je u njima bio samo tri meseca. 


 


I saznali kako vino usuto u mali ćupčić od keramike zviži. 

I kako se razlikuje zvižduk prve, druge i treće čaše. 

Saša nam je, potom, ispričao i zanimljivu priču o prokupcu iz 2014. i jednom besnom Francuzu.

 

Svi pamtimo 2014. godinu kao baskuznu, sa previše kiša i poplava. I Gajićima nije bila laka, možda najteža u dosadašnjem radu, te su od svog zasada ubrali samo 25%. No, Vitez 2014 od takvog i tolikog grožđa na vršačkom Vinofestu je dobio zlatnu medalju. 

Tada se pojavio jedan Francuz s željom da celokupnu proizvodnju te godine otkupi. Došao je u vinariju i odmah sve islpatio. Jedino nije želeo bilo kakve etikete na vinskim bocama. 

Pokazao je interesovanje da sa njegovim Mercedesom odu u vinograd. No, na insistiranje Gajićevih otišli su kako se i ide traktorom. Gost je bio zadivljen, ali je imao jedan čudan zahtev. Pokazao je na jedan čokot i zatražio da mu ga prodaju. Ponudio je 500 evra. Domaćini su se našli u čudu, a potom mu objasnili da se to tako ne radi. Pomislio je da će biti bolje ako poveća ulog i  izvadio hiljadu evra. Domaćini su mu reki da nije stvar u novcu već u principu i da su svakom čokotu posvetili najveću pažnju i negu. 

Besno se okrenuo, došao do kola, ne ulazeći u kuću a na Sašino pitanje šta nije u redu odgovorio je da mu je čokot bio potreban za analizu, kako bi se uverio u njegovu starost, što bi odmah podiglo cenu vina.  


S našim prijateljem iz Danske, Mortenom Kvistgaardom ćaskali smo o potencijalima i konkurentnosti prokupca na globalnom tržištu i konstatovali neophodnost postojanja tela koje bi propisalo regulativu o načinima i striktnim procedurama gajenja vinove loze, prerade i skladištenja vina od ove naše autohtone vinske sorte. Osvrnuvši se na etikete, naš danski gost ju je uporedio s koricama knjige, uz zapažanje da mnogi knjigu kupuju zbog etikete. Kod vina je stvar pomalo drugačija. To pali prvi put. A onda je presudno ono što je u boci, na nosu i u ustima.



Mali podrum Gajuć pored vina proizvodi i rakije: komovicu, šljivovicu, lozovaču, dunovaču, drenovaču, višnjevaču... Tako u arhivi imaju lozu iz 1989, šljivu iz 1990 i dunju iz 1993. Mnogi radoznali namernici namere se da ih i probaju ali oni niti su na prodaju, niti imaju cenu da mogu da se kupe. 

Нема коментара: