Piše: Gordan Gorunović
Dok smo jezdili ogromni autobusom poluostrvom Pelješac, od
zidina Stona ka Orebiću i dalje na Korčulu, pored puta prolazimo pored desetina
putokaza za vinarije. Bogatstvo ovog kraja u Bahusovom nektaru očigledna je.
Dosta proizvoda sam imao prilike ranije da probam, ali pravo uživanje je bilo
videti na licu mesta načičkane vinograde i vinske podrume. U selu Potomje u
jednom trenutku izranja kroz niske čokote jako lepa zgrada vinarije „Matuško“.
Na potezu od svega desetak kilometara na južnim padinama
Pelješca, do kojih se iz Potomja dolazi uskim tunelom probijenim sredinom
sedamdestih godina prošlog veka, nalazi se stotinak hektara vinograda sa
zasadima sorte plavac mali, ponegde i pod nagibom od 60 stepeni. Vino dobijeno
iz tih vinograda nosi naziv Dingač, što je verovatno i najpoznatije hrvatsko
vino u svetu.
Matu Violića Matuška
vlasnike jedne od najvećih privatnih vinarija u Hrvatskoj sretao sam često na
svim velikim salonima vina u regionu. Uvek nasmejan i dobro raspoložen u
rokerskom autfitu, često okružen atraktivnim enofilkama, pleni pažnju na tim
skupovima. Vina koje sam probao su baš po mom ukusu, da ne kažem da pogađa moju
taninsku žicu. Znatiželju sam ovoga puta zadovoljio da vidim gde se rađaju i
pune te buteljke.
Plavac mali jedna od omiljenih crnih sorti na ovom potezu
pretvara se u čuveno vino „Dingač“. Sama vinarija je napravila veliku lepezu
vina od belog Pošipa, preko rozea, mada se zna šta je zaštitni znak cele
proizvodnje. Dok prilazimo zgradi koja u svojim podrumima čuva burad, inoks
tankove do amfora sa kojima od skoro inoviraju način čuvanja vina. Pre izvesnog
vremena su eksperimentalno zakopali u zemlju veliku gruzijsku amforu i posle
godinu dana bili izuzetno zadovoljni sazrevanjem vina. Kroz odaje veliki niz
manjih glinenih amfora iznutra zatopljenih prirodnom voskom pravi špalir i
ukrašava podrum.
Izuzetno ljubazne dve dame primaju našu veliku grupu od
četrdesetak posetilaca i provode kroz teoretsku i praktičnu nastavu. Uvek bude
zalutalih koji su od početka tražili slatki prošek, koji je došao pred kraj,
ali i oni su bar nešto naučili o čuvenim vinima ovoga kraja. Dok šetamo
primećujem da je na jednom zidu velika količina prašnjavih boca i piše da se ne
dodiruju. To je velika arhiva retkih vina gde se kriju sjajni rariteti i vredni
primerci koje je veliki znalac i ljubitelj Mate skupljao.
Desetine hiljada posetilaca godišnje prođe kroz ovu vinariju
su vina i spektakularni barik podrum, verovatno najveći u Hrvatskoj, gde u
1.500 m2 ukopanih pod zemljom. Vinarija, inače, ukupno ima oko 2.500 m2 prostora, kapaciteta je 700 hiljada litara, a
proizvodnja se kreće između 350 i 400 hiljada litara.
Što sam Mate reče, njegova vina ne odskaču mnogo od drugih
komšija koji se bave istom sortom, već uz sopstveno znanje, ljubav i smisao za
promociju uz veliko finansijsko ulaganje, izdvojio se na tržištu u regionu. On
je i prvi hrvatski vinar koji je izvezao skupa vina u Kinu na zahtev
zadovoljnog korisnika. Prva vina flaširana su početkom 1998. godine, neke manje
količine plavca, sve skupa oko 10.000 litara.
Znam da sam osnovnu liniju „Dingača“ a i ostala iz palete,
vinarije „Matuško“ nalazio u boljim restoranim od prestonice do provincije
Srbije, ali i u Crnoj Gori. Veće vinoteke u Beogradu takođe imaju u svojoj
ponudi uvek nešto iz asortimana ove vinarije.
Posle osvežavajućeg Pošipa, degustacija uz sireve i
maslinke, tekla je logičnim sledom, preko Plavca malog, Dingača, Prošeka i za
ljubitelje žestokih pića bilo je tu loze i još po nečega. Sama sala sa velikim
okruglim stolom i drvenim stolicama deluje kao da smo na dvoru Kralja Artura,
samo je falio mač zaboden u stenu da bude totalno autentično. Posle svega
zadovoljni izlazimo na površinu Pelješca i u prodavnici kupujemo po neku bocu
za sebe i poklone. Sama prodavnica je krcata prelepih bočica maslinovog ulja i
vina.
Na kraju nas vodič Bojana primorava da napustimo objekat,
pošto nas veliki autobus čeka za povratak u Dubrovnik. Razgaljeni putnici
teturaju po dvorištu zadovoljno zveckajući flašama. Srećom da nismo posetili
još neki od odličnih podruma na ovom prostoru.
Na kraju, zaključak je da „PODRUM MATUŠKO“ u Potomju
prerasta u jedan od najvećih i najpoznatijih odredišta vinoljubaca iz celog
sveta u kojem vinski stručnjak ing. Mato Violić Matuško predstavlja i nudi
vrhunska autohtona vina pelješkog kraja i Dubrovačko- neretvanske županije.
Poseta toj vinariji ostaje trajni doživljaj koji se kasnije sa svakom čašom
Matuškovih vina ponovo i prijatno vraća.
Нема коментара:
Постави коментар