Živimo u vremena kada je sve ubrzano do kosmičkih brzina.
Ceo svet se zahuktava u ritmu novca, sumanuto, i postao je ogromna veš mašina koja pere sve
individualno, sve ljudske sudbine, sve uspomene i svo pamćenje. Žurimo, a kada
bismo se, na trenutak, zaustavili i razmislili, shvatili bismo da, zauzvrat,
nismo ništa dobili. Obavljamo poslove
nerado i mehanički, vodimo isprazne razgovore, zabavljamo se bezvrednim
programima, jedemo hranu s drugih
kontinenata, kreiranu u labaratorija, bez ukusa i mirisa i ništa se ne pitamo. Ne
družimo se više i ne volimo kao nekad. Prihvatilo smo da smo objekti.
Taj moderan način života uništio je kafane kao centre
kulturnog i društvenog života i porodicu, koja je predstavljala dragoceni
rasadnik novih, svesnih i lepo
vaspitanih ljudskih jedinki. Izgubila se suština, izgubio se smisao. Erozija
duha i morala samo je logična posledica gore navedenih činjenica.
No, ušavši u zabavnu avanturu koju smo nazvali Vinska
ilegala upoznao sam i jednu porodicu koja odoleva ovom klišeu, ovom neveselom šablonu.
Koja je, i pored, mukotrpnog posla, uzgoja vinske loze, njenog pretvaranja u vino
i svih teškoća plasmana vina do krajnjih kupaca, uspela da zadrži onaj
integrativni duh, da posao pretvori u zabavu, a odnose među članovima porodice
podigne na još veći novo.
Bračni par Jokić ima četvoro dece: Nikolinu, Anđelu, Helenu
i Andreja. Uz osmeh, dodaju, za sada. . Dve
najstarije ćerke, Nikolina i Anđela su
ozbiljne i odgovorne za svoje godine, rado su se prihvatile posla u vinogradu i
vinariji, ali i posla predstavljanja i
prodaje vina. Ne žale se, sve rade s osmehom. Studiraju Fakultet organizacionih
nauka. Pronalaze vremena i za posao i za
studiranje i za zabavu. S dobrom orzanizacijom sve se može postići, poručuju.
Cela porodica diše kao jedno. Posao je samo ujedinio porodicu, motivisao je,
svaka generacija je našla svoje mesto i
prepoznala svoje obaveze. Od
najmlađih do najstarijih svi su na berbi i rade prema svojim mogućnostima.
„I sve to nas je još više ujedinilo, povezalo, učinilo
bliskijim“, ističe Nikolina. I citira reči svoje omiljene pesme:
„Mi ne lutamo iz reči u večito ćutanje;
Ne podižemo ruke svoje u prazninu
za stvarima izvan nade.
Zadovoljni smo onim što dajemo
i onim što dobijamo.
Nismo iscedili i poslednju kap radosti...“
Pater familius je Duško, preduzimljivi čovek koji je,
počevši u svom stanu, stvorio kurirsku
službu City express 2002. godine. Vrlo uspešnu firmu, od koje je mogao
priistojno da živi. City Express bio je
pionir u dostavi pošiljaka po principu „od vrata do vrata za 24 sata“ . Firma
se brzo širila, rastao je broj zaposlenih i dostavnih vozila, a klijenti su
bili prezadovoljni jednostavnim i
ekonomičnim rešenjem dostave pošiljaka kako firmama, tako i pojedincima. No, strast je bila jača, Duška su zvali
mirisi i boje rodnog kraja, dalmatinsko Sunce i kamen, vinova loza kojim
se čukundeda Aćim bavio od 1906. godine, o čemu svedoči i pečat vinarije Jokić.
Na pečati je logo sa galebom, grozdom vina, vinovom lozom i godinom osnivanja
vinarije.
U novembru 2007. godine, Duško prodaje firmu Austrijancima
nepokolebljivo rešen da se vrati korenima, napuštenoj zemlji, vođen ljubavlju i
strašu prema vinima. Odlazi na dedovinu, u selo Lišane Tinjske, kod Benkovca, u
zaleđu Zadra i Biograda.
Kao u prijatnom razgovoru, kaže naša sagovornica, Svetlana,
Dalmatinci vole vino, a i bunari s pijućom vodom su daleko. Maraština,
autohtono dalmatinsko vino, pilo se u tamošnjim domaćinstvima odvajkada, a bila
je skoro pred izumiranjem kada su Jokići rešili da je zasade. Karakteristična
je baš za područe između Zadra i Biograda. Tako da izbor nije bio težak.
Porodica i ljubav su pobedili i ujedinili se u zajedničkom cilju.
S obnovom vinograda krenulo se od nule, što je za porodicu
Jokić predstavljalo i prednost. Naime zemljšte je bilo netaknuto i kao takvo predodređeno za ekološki uzgoj
vinove loze. Otpočelo se sa hektara zasejanog sortom muraština, bez pretenzija da strast postane
posao.
I kako to već ide, prst sudbine je vodio ove vredne ljude,
sledila je sadnja šardonea, maraštine i pošipa. Tu se negde i iskristalisala odluku
da im vinarstvo postane posao. Nekoga može začuditi što im je izbor pao baš na
bele sorte, što je netipično za Dalmaciju. No, to je bila stvar ličnog izbora,
lične naklonosti prema belim vinima. Za belim, sledela su i crvena vina, te je
tako nastao i čuveni Kuve.
I još jednom, se sudbina umešala u vinski posao porodice
Jokić. Taman kada su doneli odluku da im vinogradarstvo i vinarstvo postanu profesija,
u susedstvu se doselila enolog Dragana Gagić
Šulentić, koja je predhodno radila u vinariji Kovačević, a u Dalmaciju je stigla nošena srcem. I tako je stvoren tim Pogledajmo sada vina
Vinarije Jokić:
Vina Jokić nose oznake kvaliteta i geografskog porekla. Mesto
Lišane Tinjske, deo Ravnih kotara, sjajna je podloga za organski pristup
proizvodnje vina.
- Pošip Jokić, suvo belo vino 13,5% vol. iako tradicionalno vezan za ostrva, ovde sadrži posebne mikroklimatske elemente koji ga odlikuju, jedinstvenim uticajem Velebita i mora, u centru je pažnje na svim degustacijama.
- Maraština Jokić suvo belo vino sa 12,7% vol. alkohola je već višestruki šampion u svojoj kategoriji.
- Chardonnay Jokić suvo belo vino,sa čak 15,2% vol. je rađen da ne kopira čuvene francuske i italijanske etikete, origanalnog ukusa objedinio je priču o autentičnosti vina Jokić.
- Žuti muškat Jokić je polusuvo belo vino, lako se pije, teško se prestaje, kao da jedete sveže i sočno grožđe. Na granici je da postane desertno, ima 13,3%alkohola .
- Rosy Jokić suvo vino vrlo osvežavajuće je kvalitetni roze od sorte 100%syrah sa 14% alkohola
- Cuvee Jokić je klasična crvena kupaža,50%cabernet,25%syrah I 25%merlot sa 13,5%alkoholza pobede.
Duška u kraju nazivaju Kraljem belih vina severne Dalmacije.
Vinarija trenutno poseduje 10 hektara pod vinovom lozom. U planu je sadnja još tolike površine i to sorti pošipa i crvenih sorti. Duško je i tvorac karakterističnih vinskih
etiketa koje oslikavaju kamen Dalmacije, na kojem se sve zasniva, te se i ova
vina nazivaju vina sa kamena. Pukotina u ljutom kamenu s etikete, u kojem
uspeva plemenita vinska loza, već na prvi pogled ukazuje neupućenom kupcu da
ova maraština, pošip, chardonnay,muškat žuti, nisu obična vina, kao ni ona
internacionalna poput rose-a-rosy ili tipično bordoškog cuvee-a. Maraština je
vino vinarije i simbol čitavog kraja.
Na regionalnom takmičenju Sabatina, koje se svake godine
održava u drugom gradu na dalmatinskoj obali, prošle godine u Zadru, Maraština
vinarije Jokić je proglašena za šapiona. Ove godine, takmičenje se održalo u
Dubrovniku Vinarija Jokić se zakitila sledećim priznanjima:
- · Maraština i muškat berba 2013 srebro za flaširano vino;
- · Cuvee 2014 zlato;
- · Merlot 2014 zlato;
- · Merlot i syrah berba 2014 bronza.
Uporedo s radom u vinogradu i vinariji, porodica Jokić
doprinosu razvoju lokalne zajednice, tako što upošljava nove radnike, obnavlja
lokalne kulturne spomenike i populariše autohtone sorte, doprinoseći tako razvoju čitavog kraja.
„Druženje, ljubav i posao mogu da idu ruku pod ruku, a da
ništa ne trpi“, s osmehom dodaje Svetlana i dodaje:
„Najbolji promoteri
vinarije su sami članovi porodice. Oni koji je stvarno doživljavaju kao svoju i
na koje možete u potpunosti da se oslonite“.
Za prodor na srpsko tržište, probni balon bio je ovogodišnji
Winterfest. Porodica se i tu pojavila u punom sastav i uživala u
skijanju i druženju. Naravno da su svi i radili. A kada se to prožme, ništa
nije teško! Sinergija ljubavi i
energije! Sledilo je uspešno pojavljivanje u hotelu Zira na Wine Style salonu
vina. A onda su sledila i druga vinska dešavanja, pa i na „Melodijama vina“ u
organizaciji „Vinske ilegale“. Za plasman na srpsko tržište zadužen je
distributivni centar pod nazivom Pićoki d.o.o., odakle će ići isporuke
za ovdašnje tržište.
„Jedino sa nama, trenutno, nije Dragana, tehnolog“, kaže
Svetlana i dodaje: „trudna je, pa joj putovanja ne prijaju“.
Bio je za nas to samo još jedan dokaz da u sunčanoj
Dalmaciji ljubav daje najlepše plodove.
Нема коментара:
Постави коментар