II Međunarodni festival vina "In Vino"
24.
– 26. mart 2005. god
Sava
centar 
Kompanija Ridel je najpoznatiji proizvođač
vinskih kristalnih čaša. Njen predstavnik, gospodin Jair Haidu, održao je
predavanje o značaju korišćenja odgovajajućih oblika i veličina čaša za
određenu vrstu vina. Sve u cilju, kako bi do izražaja došle posebne
karakteristike grožđa i suptilni karakter vina i uživalo u njegovom ispijanju. 
On je predstavio jednu od kolekcija 
"vinum extreme". Od oblika čaše zavisi dodir vina sa zonama
ukusa na jeziku. Naš doživljaj vina određen je oblikom i veličinom čaše,
dijametrom oboda, vrstom ivica, kao i debljinom kristala. 
Kada vino dođe u
dodir sa jezikom, šalje nam tri poruke, o temperaturi, teksturi i ukusu vina.
Na vrhu jezika osećamo slatkoću i voćni ukus vina, sa strane kiselost vina i
temperaturu, a na korenu jezika gorčinu. Pošto je vino sastavljeno od raznih
komponenti, kombinacija osećaja za miris i ukus, vode nas u divni svet aroma, a
oblik čaše je zadužen za balans i harmoniju aroma.  
Čaša se okreće u jednom
smeru, da bi vino došlo u dodir sa vazduhom 
i oslobodila se aroma. 
 Časa 
 | 
  
Vino koje
  najbolje odgovara časi 
 | 
  
Proizvođač 
 | 
  
Napomena 
 | 
 |
Joker 1 
 | 
  
degustaciona čaša 
 | 
 |||
Čaša
  br. 3   
 | 
  
Triumph 
 | 
  
Sauvignon Blanc 
 | 
  
Aleksandović Oplenac 
 | 
  |
Čaša
  br. 2   
 | 
  
Galon 
 | 
  
Chardoney 
 | 
  
Californija 
 | 
  
med, tropsko voće 
 | 
 
Čaša
  br. A    
 | 
  
Montana 
 | 
  
Pinot Noar 
 | 
  
New Zeland 
 | 
  |
Čaša
  br. B   
 | 
  
Gullo 
 | 
  
Cabernet Sovignon 
 | 
  
California 
 | 
  
bobičasto voće, intezivnije, zrelije,
  tanin, Burgundac 
 | 
 
 Kako
treba prati vinske čaše
ü ne držati čašu za dno nožice, već za dno čaše
ü ne koristiti palac, već kažiprst i srednji prst
ü ne koristiti pamučne, već lanene i mikrofiber krpe
Napomena – količina olova u čašama!
*Vina
degustirao i sve zapisao  Nenad Perić.





Нема коментара:
Постави коментар