Tamo gde Bulevar kralja
Aleksandra (Obrenovića, onog ubijenog i masakriranog sa Dragom Mašin u majskom prevratu 1903. godine. Nesrećni kralj pivu naklonjen bulevar je nevoljno ustupio navalentnoj Revoluciji, da bi mu je ona vratila 1997. n.a.) gubi časno ime i prelazi u prometnu džadu za Smederevo,
nekih desetak kilometra od urbanine nalazi se jedan legat.
Naime, po slovu
testamenta bračnog para Vučićević (Radmile i Milana), godine ratne 1941.
godine, imanje na koje sam se uputio s
dobranim povodom prepisano je Poljoprivrednom fakultetu Beogradskog univerziteta,
za praktičnu nastavu.
Tehnolog, Sonja
Davidović pokazala nam je podrume u kojima vina spavaju, a u arhivu (formiranu
2004.) nisam hteo opet da ulazim.
Rekoh ne idem da samo gledam kao da sam u biblioteci ili galeriji,
a Vesna iz "Vinodeljstva" se nadovezala konstatacijom da bismo videli samo korice, a ne bi se
upoznali sa sadržajem dela. A poznato je kad posao ne treba raditi površno.
Saznali smo i da studenti ovde
dobijaju bodove koji im fale, radom u vinogradu i voćnjaku, te smo zaključili
da mi kao konzumenti zaslužujemo minus brojanje (jer trošimo a ne
privređujemo). Bilo je i šereta koji su hteli da svoje saobraćane bodove
dobijene na prekršajima otpišu dobrovoljnim radom u Radmilovcu. Pod vinogradima
je nekih 12 hektara, a planira se proširenje.
Vreme teče kao i život te smo se
odlučnim korakom upuili u degustacionu salu koja postoji od 2012. godine. Iako se proleće lenjo ali sigurno budi, u kamin je, radi prevencije bačeno par cepanic koje su se razgorevale. U
planu je bilo da probamo mlada bela vina iz minule godine, a onda proučimo i
par crvenih, prostom računicom njih nekih desetak. Tokom proba pozdravlja nas i mlada nada srpske vinske scene, još nesvršeni sudendt, Aleksandar Todorović, koji već pravi Čaroliju (rizling 2010.).
Naši ljubazni domaćini Sonja Davidović i Mirko Rnjak (Vinodeljstvo), sve su već pripremili, pa smo ne oklevajući krenuli sa
vinskom probom:
- „Mentor“, italijanski rizling 2017, ekstraktan, sortan, biće lepo prihvaćen od publike,
- „Emeritas“, rizling (ali) rajski 2017, takođe nosi karaktersitike svoje sorte i lepo se razvija, sa laganom gorčinom. Za radoznale, a neinformisane emeritus je profa koji se posebno istakao u svojoj naučnoj oblasti. U Srbiji ih ima oko pedesetak. U Rimskom carstvu emeritus (u latinskom označva "isluženog") bio je veteran rimske vojske koji je časno odslužio vojnu službu,
- „Virino“ Šardone 2017, sa 20 % belog burgunca (pino blana), nije nas baš impresionirao, pa smo mu dali drugu šansu. Inače prvobitno ime bilo je „Virino de Vinca“ , ali je zbog zakonskih regulativa skraćeno, ali Venera je ipak Venera,
- „Virino“ B*, šardone (barik*) 2017, čistokrvni šardone, ispeglao je nedorečenosti predhodnog vina. U bariku je proveo dva meseca,
- „Dositej“, sovinjon 2017, nosi ime srpskog prosvetitelja rođenog pod imenom Dimitrije Obradović ( 1739. – 1811.). Pošto su vina već inspirisala svoje potrošače povela se priča o njegovom životu, siromaštvu i životnim izborima, pustolovinama i druženju sa Nikolom Putinom-Nikom (po kojem je i Vladimir, ruski predsednik, unuk Staljinovog kuvara, Spiridona, navodno srpske krvi). Putini su se doselili s Kosmeta za vreme Velike seobe Srbalja 1690. Jedna njihova grana je preko karpatskih planina dospela do Rusije. Krenulio smo onda u Crnu Goru i tamošnje ruske vinograde, da bismo došli i do Albanije i Skenderbega, Đurađa Kastriota (1405. — 1468, koji je za života promenio tri veroispovesti, a umro od malarije u 63-ćoj godini) i tamošnjm vinima. Mislim, u priči. A onda nas je Sonja vratila u javu sa novim vinom iz Radmilovca.
- Radmilovački roze 2017, vodi nas u život u ružičastom, provansanskih boja, a po sortnosti je čistokrvni kaberne sovinjon. Maseracija je trajala koliko jedan dobar film, a ima ga nekih 150 litara, pa ako želite ne oklevajte suviše,
- „Misteriju", pino noar 2015, (crni burgundac) je vočkast, lagan, mada je meni srce osvojio onaj iz 2013, s tonovima zrele trešnje, džema od šumskog voća i nijansama vanile, koji joj daruje hrastovina starih barik buradi,
- „Legat“ (merlo) 2015; lepe teksture i sortnih karakteristika polako nas je dovodio do kraja ove zanimljive vinske probe.
- „Pjafa“ (je ime) vranca rezerve 2013, koji je zbog neukrotivosti bio dekantiran, ali je još divlji. Za neupućene „pjafa“ je rad konja u mestu (leru), a za zainteresovane još podatak da ga ima samo 70 boca.
- „Studensko 2016", kupažu 50 % kaberne sovinjona i 50 % pino noara uzeli smo za domaći zadatak. Dok smo ga pili, jedan moj prijatelj je skinuo naočari i rekao da vidi jasnije. Istina je, dakle ipak u vinu. I očinji vid.
Napomene:
Pošto je Poljoprivredni fakultet krovna
institucija on ne može imati oznaku geografskog porekla.
*Druga nelogičnost je da na boci ne može navesti da je vino
barikirano.
Нема коментара:
Постави коментар