Piše: Gordan Gorunović
Paraćinski kraj je skoro mesec dana, počev od Svetog Trifuna u znaku
vina. Osamnaesti „Dani vina u Trešnjevici“ su okončani završnom priredbom u
svečanoj sali 9. marta dodelom nagrada za vinsku pesmu u tri kategorije.
Efektan program pod kontrolom supervizora Vojkana Ristića, funkcionisao je
precizno kao Eurosong, uz mnogo skromnija sredstva, ali sa mnogo više srca.
Muzičko scenski i lirski deo su zadovoljili sve u prepunom gledalištu.
Šlag na torti desio se sutradan, u subotu 10. marta u lepom hotelu
„Petrus“, u proširenom prostoru svečane sale u prizemlju.
Šesti Salon vina - Paraćin, privukao je rekordan broj vinskih izlagača
uz podršku proizvođača sira (Mlekarske škole "Dr Obren Pejić" iz Pirota,
Mlekare "Mihajlović" iz Paraćina, "Krcino zlato", Zlot i
"Sir za svaki dan" - Milan Ćuk iz Banatskog Karađorđeva). Da mozaik
bude živopisniji tu se našlo i nekoliko štandova osiguravajućih kuća, kao i proizvođači
suvenira, a za ljubitelja grickalica tu su bile tortilje sa raznim umacima.
Ulaz na Salon vina, hotelski kenering i sva ponuđena hrana su bili
besplatni. Odlična ponuda i za najprobirljiviju publiku. Skeptici su sigurno
tipovali da je teško nadmašiti prošlogodišnju feštu, ali na sreću svih, nisu
bili u pravu. U svim segmentima salon je nadmašio prošlogodišnji za sigurno
desetak odsto. Bilo je sitnih propusta (manjak leda), ali da je sve idealno kako
bismo očekivali još bolju feštu narednih godina?
Nabrajati sve nagrade ocenjenih vina i mnogo bitnih i kvalitatnih
vinarija je naporan posao, pa ću ovoga puta izdvojiti samo neke koji su meni
obeležili ovogodišnji hepening.
Po oceni prof. Vladimira Puškaša sa timom, a u organizaciji članova Viteškog reda Pomoravske regije "Steva Pisar 1805." iz Paraćina, u kategoriji kvaliteta vina "Samo naše" od autohtonih i novostvorenih sorti vinove loze najbolje belo vino proizvela je Vinarija "Šajački" i to je vino "Neoplanta". U kategoriji crvenih vina, prizanje su poneli vinar Stanislav Jović iz Kladova za vino "tamjaniku", a od roze vina, vinar Stanislav Mirčeta iz Paraćina za vino "prokupac". Dodeljeno je i nekoliko zlatnih, srebrnih i bronzanih plaketa za najbolja vina od autohtonih sorti.
Po oceni prof. Vladimira Puškaša sa timom, a u organizaciji članova Viteškog reda Pomoravske regije "Steva Pisar 1805." iz Paraćina, u kategoriji kvaliteta vina "Samo naše" od autohtonih i novostvorenih sorti vinove loze najbolje belo vino proizvela je Vinarija "Šajački" i to je vino "Neoplanta". U kategoriji crvenih vina, prizanje su poneli vinar Stanislav Jović iz Kladova za vino "tamjaniku", a od roze vina, vinar Stanislav Mirčeta iz Paraćina za vino "prokupac". Dodeljeno je i nekoliko zlatnih, srebrnih i bronzanih plaketa za najbolja vina od autohtonih sorti.
Generali pobednik za autohtona vina je Vinarija Šijacki, koja na žalost
ove godine nije bila prisutna, ali se sećamo njihovog furioznog nastupa prošle
godine, kada su takođe dobili pregršt dobrih ocena.
Ove godine čaše su se rentirale za 100 dinara ili kupovale za 200 dinara,
što je takođe bio pametan potez i svi su imali adekvatnu rekvizitu za
degustaciju. Između su „leteli“ pladnji sa suhomesnatim proizvodima i sirevima,
koje je obezbedio hotel, a mladi ugostitelji uslužno nudili potrošačima da
suzbiju eventualnu „žgaravicu“ od vinskih kiselina.
Na nagovor jednog velikog vinskog poznavaoca, prvi put sam probao vina
župske vinarije Yotta iz Šljivova. Od Grizlinga (italijanski rizling) pa sve do
stopostotnog Prokupca, cela paleta zaslužuje reči hvale i iskrenu preporuku za
uživanje. Uz odličan dizajn buteljki i sam sadržaj zaslužuje potpuno poštovanje.
Povremeno, zbog velike gužve, teško je bilo prići baš svakom štandu, ali svi su
vaspitano čekali ili vrebali svoju priliku na drugoj strani.
U nizu prve lige župskih vinarija nadovezala se niška Izba Jovanović
(Vele Polje) sa svojim fantastičnim Merlom koji pleni. Šarmantni bračni par
vlasnika, uz osmeh, sija optimizmom i vraća veru u vredan rad i primerene
rezultate svog proizvoda.
Dobro poznata vinarija „Đurđić“ iz Sremskih Karlovaca u prisustvu samog
vlasnika Dražena Đurđića krasila je centralni deo srednjeg segmenta svečane
sale, koji je prvi put ove godine otvoren za vinare. Uz paletu proverenih vina
mogao da se proba, a i kupi sjajni Kaberne Fran iz 2012. godine kojeg je ostalo
jako malo. Uz poznavaoce, bilo je i publike koja je prvi put otkrila ovu
vinariju u Paraćinu.
„Patkov vinograd“ je uz svog glavnog favorita „Knjaza Miškina“ prvi put
u ovom delu Srbije obzanio vrlo interesantno vino, divljeg (zbog divljih
kvasaca) „Aleksa DeLarža“ („Alex DeLarge“ nazvan po junaku „Paklene
pomorandže“).
Vino zaslužuje pažnju, a hrabra odluku vinara da pusti prirodi da
se poigra pokazala se mudrom.
Proverena šumadijska vinarija Art Wine (Grošnica) je izašla sa svojom
odličnom paletom. Sve pohvale za Kuve „Opskura“ iz 2016. kome nedostaje samo
malo odležavanja, da bude odlično vino u punom sjaju. „Argument“ (kaberne
sovinjon) takođe zaslužuje visoke ocene, a po proizvođačima najcenjeniji merlo
„Sumarum“ došao je za kraj, kako bismo prikladno sumirali sve ukuse.
Prvi put sam probao već dosta poznata vina crnogorske vinarije
„Lipovac“. Niz vranaca od osnovne verzije, do one iz anfore, odaju odličan
utisak. Cene jesu malo više za srpski poslovično ispražnjen džep ali svakako će
naći svoje mesta na našem tržištu. Na Salonu vina ona su se prodavala povoljnije,
te je dosta ljubitelja iskoristilo ovako ukazanu priliku za pazar. „Lipovac“,
uz vrlo ozbiljno napravljene nektare, nudi i sjajnu ponudu za vinski turizam.
U trećem delu sale našli su se domaći vinari iz Paraćina, pojačani gostima
iz Bugarske, Makedonije i još nekim proizvođačima, poput Podruma Popović iz
Vlasotinca, koji uz autohtone sorte tog kraja gaji i svetske poznate sorte.
Jako korektna vina uz adekvatne cene. Stoga, ne čudi što je često najveća gužva
bila baš u ovom delu, mada nije bilo pravila, po kojima talasa enološki skup u
toku tih sedam sati svog trajanja.
Bugarska vinarija „Vidinska Gamza“
iz Vidina, bila je najinteresantnije iznenađenje, zbog autohtonog vina od sorte
gamza i odličnog merloa. Ljubazni
izlagači nudili su i vino od aronije
i kupine, koje sam dugo odbijao, ali
na kraju kada sam čuo da je suvo, popustio sam i probao, te konstatovao da su
odlična. Svakako, nisam ciljna grupa tog eksprimenta, ali ne sporim da se radi o vrlo originalnoj ideji.
Nemoguće je sve pobrojati, uostalom ukusi i prioriteti su različiti,
tako da bi svaki posetilac mogao da iznese drugačije viđenje šestog skupa u
hotelu „Petrus“. Velika pohvala organizatorima Turističkoj organizaciji
Paraćina i samoj opštini na odličnoj koordinaciji i hrabrom potezu oko cele
manifestacije. Kako su počeli i nastavili, sledeće godine će, pretpostavljam,
još uvećati izložbeni prostor. U gradu, koji nema klasičnu vinoteku, ovo je
ujedno i sjajna prilika da se kupe respektabilna vina, a i ona za svaki dan.
Uglavnom, na kraju svi su bili zadovoljni. Na izlazu su primećene kolone
vinoljubaca, sa kesama a poneki bogami i kutijama, tek kupljenih vrednih
buteljki. Vinari u stroju, a i ljubitelji fermentiranog grožđa na broju.
Нема коментара:
Постави коментар