Okupili smo se na još jednoj probi vina u ulici Gospodara
Vučića. Ulica ime nosi po Tomi Vučiću Perišiću (1787. — 1859.) srpskom
vojskovođi iz doba I i II srpskog ustanka, najbogatijem i (pored Miloša) najmoćnijem
čoveku Kneževine Srbije, prvom srpskom panduru, vojvodi i ustavobranitelju.
Prezime Perišić je nasledio od oca, dok se „vučje ime“ u to vreme često davalo
muškoj deci zbog verovanja da će ih zaštititi od bolesti ili iznenadne smrti.
Ženio se dva puta. Knez Mihailo ga je proglasio odmetnikom i ucenio njegovu
glavu. Preminuo je pod nerazjašnjenim okolnostima (otrovan kažu Englezi). Stari
knjaz Miloš je pored Vučićevog groba postavio danonoćnu stražu, kako bi i onako
pokopanog sačuvao od moguće autopsije.
Ali mi smo se u petak predveče okupili lepšim i mirnijim
povodom u vinoteci Sweet
Wine (Gospodara Vučića 235). Povod su
bila vina Fruškogorskih vinograda i Banaštora koje nam predstavlja večni mladić
i roker, a moj drugar Zoki Nožanić. Pa da ne okolišamo već da krenemo i to na 3 bela, jedan roze i 2 crvena:
- Quet Traminac 2016 najbolji odnos kvalieta i cene u premijum liniji. Sortni štreber donosi cvetne arome i arome zrelog belog voća,
- Quet Pino blan 2016 retka sorta u nas, pogotovu u svežoj varijanti,
- Quet Sovinjon blan 2016 nam dolazi sa 200 m. n. v. kraj Dunava daruje nam prolećno cveće, ali i tropsko voće,
- Quet Roze Pino noar 2016, kilavo-nežna sorta za uzgoj, ali baš zato izazovna za pravljenje vina. Fermentacijon i negom preobrazio se u dopadljivi roze provansa stila s svežim aromama crvenog bobičastog voća,
- Quet Pino noar, crvena varijanta nestašnog pinoa, iz svoje kolevke Burgundije, rezultira punim ekstraktnim voćnim vinom, lišenim stega barika, te stoga, nepeglan, poletan, sa aromama crvenog bobičastog voća,
- Fruški božole 60 % merloa i ostatak bobice pino noara, nažalost ne u slobodnoj prodaji, a ima samo trista boca, a mi smo vam popili dve. Madera je već naručila ovaj božole za sebe za sledeću godinu.
A onda šetnja kišom osveženim Bulevarom niz koje se kotrljaju tramvaji.
Нема коментара:
Постави коментар