среда, 28. фебруар 2018.

Italijanski gastronomski dan s posebnim osvrtom na jug



 

ICE (Italijanska agencija za spoljnu trgovinu) je Belgrado Workshop i B2B sastanke sa italijanskim proizvođačima hrane i pića, održao 27. februara 2018. godine, od 11 do 17 časova, u Kristalnoj dvorani hotela Hyatt Regency Beograd


 

ICE je Italijanska agencija za spoljnu tgovunu, vladina ustanova koja se bavi popularizacijom, internacionalizacijom italijanskih prehrambenih firmu, u okviru strategije Ministarstva ekonomskog razvoja Italije. 


 
 

Beogradskoj publici predstavile su se italijanski proizvođači prehrambenog sektora iz pet regija sa juga Italije - Abruca, Kalabrije, Kampanije, Pulje i Sicilije. Bilo je tu svačega za radoznale poglede i nepca, od sireva Zappala, Latterie Siciliane s limunom, biberom, paprikama, maslinama, artičokama, od mleka kravljeg, ovčijeg, kozijeg, sa šafranom, raznorazne testenine, grickalice, čokoladni namazi i ostale poslastice, sicilijanski sladoled, vina...


 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Evo i spiska izlagača:


  • Brunia, proizvođač sira s Sicilije,
  • Zappala, mleko i mlečni proizvodi s Sicilije,
  • Olio Dante,  maslinovo ulje se u ovoj uljari porodica Kosta proizvodi od 1849,
  • Guido D’Amico,  maslinovo ulje,
  • Sant’Ilario, maslonovo ulje od 1982,
  • Vietri, proizvođač suve testenine s tradicijom od 1850 u vlasništvu porodice Vjetri,
  • Riscossa, proizvođač organske testenine, paradajz i pesto sosova, maslinovog ulja, njoka, balzamiko sirćeta, keksa, pirinča, brašna za pice,
  • Terzini, vina iz Abruca,
  • Collefresio, vina iz Abruca,
  • Talamoni, vino iz Abruca,
  • Romano, porodična vinarija Romanovih  osnovana sredinom 80-tih
  • Francesco Malena,  vina iz Kalabrije,
  • La Valentina, vinarija iz Peskare koja je s radom započela 1990,
  • Le Vigne di Sanmmarco, porodična vinarija sa 180 hektara pod vinovom lozom, u srcu italijanske štikle, pokraj mestašceta Čelino San Marko. Naglasak je na aautohtonim sortoma (80 %) pre svega primitivu, negroamaru i crnoj malvaziji,
  • Cantine Mucci, vina iz Abruca od 1895 godina pet generacija prenosi vinarsku strast s kolena na koleno. Proizvode trebjano, pekorino, fakanginu, monrepulčiano, kaberbe sovinjon, sanđoveze, merlo, montepučano  ćerasulo i penušavo vino (Mucci spumante) od mešavine pekorina i fakangina, kao i maslinovo ulje,
  • Freudo Antico, vinarija koja vina proizvodi od  2004, pre svega pekorino, kao i maslinova ulja,
  • Limonio, vina, likeri i maslonovo ulje,
  • Cavalieres, pržionica kafe,
  • Torrefazione trafuri, kafa,
  • Delixia, proizovdi prehrambreni kram nalik na Nutelu,
  • Dolfin, slatkiši uključujići i sladolede, čokoladna, jaja,
  • Mancuso, sladoledi sa Sicilije,
  • Silarus, praktično sve za jelo i piće,
  • Dais, kolači, pre wsvega panetone, kroasani....


 
 

Ovaj primamljivi slup okončan je zvaničnom večerom upriličenom u Kristalnoj dvorani hotela Hyatt Regency Beograd sa početkom u 19:30 časova. Bila je to sjajna prilika da se razmene utisci uz prekrasne italijanske zallogaje i gutljaje. 

 
 

Нема коментара: