четвртак, 22. фебруар 2018.

IX Međunarodni sajam vina Beowine-Za sva čula




Na Beogradskom sajmu održana je 20. februara konferencija za medije na kojoj je najavljen jubilarni 40. Međunarodni  sajam turizma u Beogradu, koji će se održati od 22. do 25. februara 2018. godine. Sajam Turizma objedinjuje i promoviše sve grane turističke privrede, organizujući istovremeno i IX Međunarodni sajam vina BEOWINE, XIV Međunarodni sajam hotelsko ugostiteljske opreme HORECA – OPREMA i XIV. Sajam suvenira

Događaj kojim počinje vinska sezona, BEOWINE, trajaće dan kraće od Sajma turizma,  od 22. do 24. februara, u proširenom izlagačkom prostoru u halama 3 i 3A, a obeležiće ga sasvim novi koncept i značajan broj novih učesnika i poslovnih posetilaca.
Jedna od najekspanzivnijih proizvodnih grana u Srbiji – proizvodnja i distribucija vina, na Beogradskom sajmu predstavlja se od 2010. godine na sajmu BeoWine.

Neprekidnim usavršavanjem programskog i organizacionog segmenta manifestacije, dugoročnim planom i strateškim radom, ostvarene su planirane projekcije i događaj se u svom žanru pozicionirao kao najznačajnija manifestacija u Srbiji i regionu.
Usmeren je ka poslovno orjentisanoj publici, a ujedno atraktivan i za najširu publiku, ljubitelje vinske kulture i vinskog turizma.

BeoWine je danas nezamenljivo mesto za plasiranje poznatih i novih vinskih ukusa. Na sajmu učestvuju najugledniji domaći i regionalni proizvođači vina, vinski podrumi, kuće vina i kompanije koje distribuiraju „piće bogova“, a u ponudi je i najsavremenija oprema za vinarstvo i vinogradarstvo.

9. BeoWine - novi koncept i proširen izlagački prostor

 

Različite inovacije pratile su Sajam vina iz godine u godinu, ali deveta manifestacija biće organizovana po sasvim novom konceptu.

Događaj kojim počinje vinska sezona, BeoWine, trajaće dan kraće od Sajma turizma, od 22. do 24. februara, u proširenom izlagačkom prostoru u halama 3 i 3A, a obeležiće ga, pored novog koncepta, značajan broj novih učesnika i poslovnih posetilaca.

Preko 160 izlagača iz 11 zemalja

Pored Srbije na ovogodišnjem Sajmu vina tradicionalno učestvuju proizvođači vina i opreme iz: Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Bugarske, Mađarske, Italije, Republike Srpske, Grčke i Francuske sa ponudom autentičnih ukusa i vrsta, a učestvuje i najveći broj vinarija i proizvođača iz Italije do sada.

Izlagački program i ove godine karakteriše trend udruživanja izlagača i njihovi grupni nastupi. Grupne nastupe organizuju vinarije iz Župe, Vojvodine, Hrvatske, Republike Srpske, Italije...

Učešće na Sajmu vina uzele su vodeće domaće i regionalne vinarije: Rubin, Čoka, Kovačević..., a najveći prostor zauzimaju proizvođači iz Vojvodine.

Premijerno na Sajmu BeoWine nastupiće: Soul Wine, 45. paralela, Vinska kuća Brestovački, Manufaktura Spasić.

Na štandu Kancelarije za KiM zajedno će se predstaviti istaknute kosovsko-metohijske vinarije: Vinarija Antić, Vinarija Petrović, Dečanska vinica, Vinarija Đuričić i Vinica Brkić.

Hrvatsku vinsku tradiciju dočaraće nam Iločki podrumi sa najnagrađivanijim vinima Hrvatske, tradicionalne istarske sorte predstaviće Degrassi vinarija koji ima dugu tradiciju, Vinoplod vinarija sa kompletno ekološkom proizvodnjom, Kutjevačko vinogorje iz Požeško-slavonske županije, izuzetnog vinogradarskog položaja koje daje cenjena i tražena vina visokog kvaliteta, Dalmacijavino, kompanija iz Splita koja uzgajanjem vinograda slavi ono najbolje što Dalmacija daje i pretače ga u kapljice vina.

Pored vrhunskih vina, u izlagačkom programu zastupljen je i najveći izbor rakija do sada. Ovaj segment sajamskog programa iz godine u godinu prikazuje unapređenje kvaliteta i standardizacije u proizvodnji rakija sa ovih prostora, sa zaštićenim imenom i oznakom geografskog porekla, promocijom i pozicioniranjem ovog pića na domaćem i inostranim tržištima.

Karakteristično piće naših krajeva i istaknuti srpski brend, proizvođači rakija predstavljaju se u većem broju nego prošlih godina, samostalno i na grupnim štandovima.

Na grupnom štandu nastupiće registrovane destilerije i proizvođači rakije sa teritorije Šumadijskog okruga, a mnoge od njih nagrađivane su na sajmovima i smotrama pića u zemlji i inostranstvu.

Promocija vinske kulture i vinskog turizma

 

Atraktivan segment turističke ponude je vinski turizam, a u potrazi za odmorom, avanturom, zanimljivim krajevima, gastronomskim doživljajima i najkvalitetnijim vinima Srbije, turstima se preporučuju putevi vina po Srbiji. BeoWine predstavlja mogućnosti za obilazak vinograda Fruške gore, Palića, šumadijskog, topličkog i ostalih krajeva Srbije.

Vinarije, seoska domaćinstva i salaši registrovani za bavljenjem seoskim turizmom, vinskim turistima nude degustaciju vina u sali za degustacije, obilazak vinskog podruma i vinograda uz domaću hranu, kao i obilazak turističkih znamenitosti tog kraja. Spoj tradicije, vina i turizma na ovogodišnjem BeoWine-u ponudiće Seosko domaćinstvo porodice Banjac iz Kozarske Dubice i Podrumi Vukoje iz Trebinja, Republika Srpska.

Doprinos neprekidnom usavršavanju uklapanja hrane i pića, Sajam vina pružiće programskim delom u kome učestvuju proizvođači vrhunskih sireva, pršuta i suhomesnatih proizvoda, maslinovog ulja i ostalih gastronomskih specijaliteta.

Sajamska atmosfera je nezamenljiv ambijent u kome se inostranim učesnicima i posetiocima prikazuje jasna slika vinske karte Srbije, najboljih proizvoda sa bogatom tradicijom i spremnost za plasman na svetsku scenu.

Uz sve uslove da postane značajna destinacija na vinskoj mapi sveta, Srbija pokazuje vitalnost ka unapređivanju grana voćarstva i poljoprivrede i komercijalnog aspekta koji je neophodan za omasovljavanje i veću ekspanziju proizvoda.

Sajam vina BeoWine iz godine u godinu izaziva sve veće interesovanje i u novom izdanju ide u korak sa globalnim trendom - ekspanzijom konzumiranja vina, promovisanja vinske kulture i vinskog turizma u cilju podsticaja razvoja vinarstva i vinogradarstva.

Manifestacija je šansa da se proizvođači sretnu i umreže sa distributerima i izađu na nova tržišta. Uz nastojanje organizatora da unapredi poslovnu posetu, atraktivnom promocijom ponude daje se doprines kvalitetnom predstavljanju učesnika i njihovog poslovnog imidža.

Sadržajan prateći program odvijaće se u Sali za prezentacije - hala 3A, a čine ga stručne prezentacije, interaktivne promocije i radionice, koje su besplatne za sve učesnike i posetioce.

Na zadovoljstvo posetilaca, brojne promocije i degustacije biće svakodnevno organizovane na štandovima vinarija i turističkih organizacija.

Među temama koje će biti zastupljene u okviru pratećeg programa su:

Predstavljanje sistemskog rešenja regulacije odpadnih voda u vinarijama, kao i program podsticajnih sredstava i sistema obnovljivih izvora energije - zelene proizvodnje;



Master Class - Italija, prelepi veliki vinograd;

Proizvonja voćnih rakija na savremenim destilacionim uređajima;

Upoznavanje vinske Srbiju (prezentacija i degustacija vina od autohtonih sorti;

Vinski bonton; Razotkrivanje vina; Vino i hrana; Vinska kultura; Vino i mediji...

Sobe za degustaciju - prvi put na sajmu

Pravilo dobre procene kvaliteta vina nalaže da se u prostorama za degustaciju pripremi atmosfera koja ne odvlači pažnju stručnjaka. Ove godine na BeoWine-u u specijalnim sobama za degustaciju uživaće se svim čulima do objektivne procene arome i ukusa vina.

Nagrade: BEOWINE CHALLENGE CUP

Na tradicionalnom takmičenju međunarodni žiri ocenjivaće najbolja vina u osam kategorija:

• Veliki zlatni BWF
• Zlatni BWF
• Srebrni BWF
• Najbolje belo vino BWF - priznanje,
• Najbolje rose vino BWF - priznanje,
• Najbolje crveno vino BWF - priznanje,
• Najbolje penušavo vino BWF - priznanje,
• Najbolje specijalno vino BWF - priznanje.

Svečano otvaranje sajma i uručenje nagrada pobednicima takmičenja „Beowine Challnege Cup“ biće održano na bini u hali 3, u 14 časova, nakon svečanog otvaranja Sajma turizma u hali 4.

Nagrada: Beowine hit

Od prošle godine na sajmu se dodeljuje i nagrada “Beowine hit” za celokupan utisak o sajamskom nastupu.

Novinarski žiri ocenjivaće opšte estetsko - gastronomske momente i na prvom vinskom sajmu u godini pokušati da prepozna i preporuči „hitove“ po kvalitetu, pakovanju, sajamskom nastupu, celokupnom doživljaju, pomaku u proizvodnji...

Pobednici, po mišljenu stručnih novinara, biće nagrađeni retro muzičkim singl pločama i ostati prepoznatljivi učesnici Sajma vina Beowine.

Suorganizatori manifestacije:

Udruženje vinara i vinogradara Srbije – VIVIS i privredno društvo „Srpsko vino“

 


PRATEĆI PROGRAM:

22.02.2018. ČETVRTAK


14:00-15:00 SVEČANO OTVARANJE I URUČENJE NAGRADA UČESNICIMA TAKMIČENJA „BEOWINE CHALLENGE CUP“
Bina u hali 3
15:30-16:30 UDRUŽENJE SOMELIJERA SRBIJE SERSA
Vinski bonton
Sala za prezentacije u hali 3, nivo A
17:00-18:00 PROIZVODNJA VOĆNIH RAKIJA NA SAVREMENIM DESTILACIONIM UREĐAJIMA
Prezentaciju vodi dr Ivan Urošević, destilerija Tok
Sala za prezentacije u hali 3, nivo A


23.02.2018. PETAK


12:00-13:00 UDRUŽENJE SOMELIJERA SRBIJE SERSA
Razotkrivanje vina
Sala za prezentacije u hali 3, nivo A
13:30-14:30 PRIVREDNA KOMORA „ZELENE SRBIJE“
Predstavljanje sistemskog rešenja regulacije odpadnih voda u vinarijama, kao i program podsticajnih sredstava i sistema obnovljivih izvora energije - zelene proizvodnje. Predavač je predsednik Privredne komore Zelene Srbije gospodin Saša Mihajlović
Sala za prezentacije u hali 3, nivo A
14:00-16:00 MASTER CLASS
Un vigneto chiamato Italia (Italija, prelepi veliki vinograd)
Predavači: Bartolomeo Roberto Lepori - Sommelier Master Class AIS Italian Sommelier Association,
Igor Luković - somelijer i vinski kritičar
Svečana sala u upravnoj zgradi Beogradskog sajma
17:00-18:00 UDRUŽENJE SOMELIJERA SRBIJE SERSA
Vino i hrana
Sala za prezentacije u hali 3, nivo A
17:00-19:00 POKRAJINSKI SEKRETARIJAT ZA PRIVREDU I TURIZAM VLADE VOJVODINE
Tamburaši
Štand: 3026, Hala 3


24.02.2018. SUBOTA


12:00-13:00 UDRUŽENJE SOMELIJERA SRBIJE SERSA
Vinska kultura
Sala za prezentacije u hali 3, nivo A
13:30-15:30 VINO I MEDIJI - PANEL DISKUSIJA moderatori Igor luković, Perica Radović, Zlatko Živanić
Sala za prezentacije u hali 3, nivo A
16:00-17:00 UDRUŽENJE SOMELIJERA SRBIJE SERSA
Upoznajte vinsku Srbiju
(prezentacija i degustacija vina od autohtonih sorti)
Sala za prezentacije u hali 3, nivo A
16:00-20:00 POKRAJINSKI SEKRETARIJAT ZA PRIVREDU I TURIZAM VLADE VOJVODINE
Tamburaši
Štand: 3026, Hala 3


SVAKOG DANA OD 17:00 : MATTIA ZANATTA
Najlepše italijanske kancone
Štand Bio BetterS


SERVISNE INFORMACIJE:


9. Međunarodni sajam vina BEOWINE
Pod sloganom ZA SVA VAŠA ČULA
od 22. do 24. februara 2018. godine
u halama 3 i 3A Beogradskog sajma

Radno vreme: četvrtak, 22. februara 2018. od 10 do 18h,
                                                     petak 23. i subotu 24. februara od 10 do 19h i
Ulaznice: Cena pojedinačne ulaznice je 300 dinara, a za grupne posete 200 dinara.  
Parking: 200 dinara po satu. Ne vozite nakon konzumiranja vina!

Нема коментара: