Kada čujete pojam „marsala“ ne
paničite ako se, na trenutak, osetite konfuzno, zbunjeno. Vaša pometnja je
potpuno racionalna i opravdana. Da li se radi o gradu na Siciliji, beloj omiljenoj
kobili čuvenog italijanskog revolucionara, Pantone boji za 2015. Ili, ipak i
pre svega, o desertno, sicilijanskom vinu? Hajde za početak da razjasnimo razloge
nastale zbrke.
Marsala je najveći grad sicilijanske
provincije Trapani, smešten na najzapadnijoj tački ostrva, koja je i svetski
poznata po svom istoimenom vrhu. Današnje ime dali su mu Arapi, a izvedeno je
od reči “Marsa Allah”, što označava „Alahovu luku“. Drevna luka se
nekada nalazila severoistočno od današnjeg grada, ali ju je uništio
rimsko-nemački car Karla V, kako bi sprečio da je koriste pirati.
Ujedinitelj Italije, Đuzepe
Garibaldi izgleda da je mnogo voleo Marsala vino, kada je i svoju kobilu nazvao
Marsala! Nije poznato da li prema njoj bio kolegijalan, kao što je Kraljević
Marko bio prema Šarcu, a što je za posledicu imalo da su obadvojica okončali na
klinici za odvikavanje. Vratimo se Garibaldiju koji je u svojoj
oslobodilačko-ujediniteljskoj misiji baš u gradu Masala iskrcao se 11. maja
1860. godine. Strateški je odlučio da pre nego što napadnje Burbonce popije
koju čašu vina. Ne ratuje se suvog grla, a i hrabrost se udvostruči!
Poznata firma Pantone bordo boju
pod imenom „Marsala“ proglasila je bojom No. 1 za ovu, tekuću, 2015. godinu. Ovo
je prva boja koja je dobila ime po jednom italijanskom vinu! Opisuju je kao
zavodljivu, ali i boju koja uliva poverenje.
Vino Marsala svetsku slavu je steklo pukim slučajem.
Liverpulski trgovac Džon Vudhaus je
1773. godine, zbog velikog nevremena, bio primoran da se usidri u luci Marsala (Mazara del Vallo) i ovde provede
nekoliko dana. U lokalnim birtijama probao je domaće jako, belo, aromatično
vino. Kupažu od vinskih sorti grila,
katarata, insonlje i damasćina. Vino kojim dominiraju arome limuna i badema.
Vino
mu se dopalo, te je odlučio da ga ekspeduje u domovinu, a da se ne ukvari (po
uzoru na čuveni porto) sunuo je malčice vinjaka. Mada ja to više pripisujem engleskoj
skonosti ka povišenim maliganima, naime marsala ima od 17 do 20 % alkohola. Postoji
nekoliko podela ovog vina. Po boji može biti zlatno (oro), ćilibar (ambra), rubin (rubino), a po sadržaju šećera suvo (secco), polusuvo (semisecco)
ili slatko (dolce).
Jedan od fanova ovog vina bio je
i proslavljeni admiral Nelson, po čijem nalogu je ono redovno služeno na svim
brodovima Kraljevske mornarice. Posle bitke kod Trafalgara Englezi su
"marsalu" nazvali "pobedničkim vinom", smatrajući da je i
vino u velikoj meri zaslužno za pobedu nad Napoleonom.
I kao što sam vam već nagovestio, dok je potpisivao prvi dokument o ujedinjenju Italije, Đuzepe Garibaldi je ispio čašu-dve ovog vina Kako god, suva verzija marsale je svakako dobar izbor za aperitiv.
I kao što sam vam već nagovestio, dok je potpisivao prvi dokument o ujedinjenju Italije, Đuzepe Garibaldi je ispio čašu-dve ovog vina Kako god, suva verzija marsale je svakako dobar izbor za aperitiv.
Marsala vino je oznaku DOC
dobilo 1984. godine i na tržište dolazi u sledećim izdanjima:
- Fine superiore (odležalo bar dve godine),
- Reserva (odležalo bar 4 godine),
- Vergine (odležalo bar 5 godine),
- Soleras (odležalo bar 10 godine).
Ako ste u Marsali nikako ne
propustie da posetite čuvenu vinariju "Florio" koja je sinonim za ovo
desertno vino. Parkirala se tik uz more, pa ko pretera sa degustacijom, ima
idealnu priliku da se rashladi. Vinariju je davne 1833. osnovao Vinčenco Florio
Stariji. Iako je vinarija vremenom menjala vlasnike, ona i danas ponosno nosi
ime porodice koja ju je osnovala.
Vinogradi se nalaze u provinciji
Trapani i zahvataju više od 500 hektara. Čuvena vina ove vinarije predstavljena
su na Svetskoj izložbi vina 1915. godine u San Francisku. Na ulazu u vinariju
izloženo je jedno od osam ogromnih buradi. Bure, zapremine 71.800 litara, koje
je zbog izložbe, bilo razmontirano, brodom prevezeno u Ameriku i tamo ponovo
sklopljeno.
A šta je bilo sa vinom? Večno
pitanje sa kojim se završava svaka uspešna degustacija!
a ako želite više da saznate o Siciliji pogledajte putopis na Putokazu
Нема коментара:
Постави коментар