четвртак, 24. септембар 2015.

Marsala vino i vinarija Florio



Kada čujete pojam „marsala“ ne paničite ako se, na trenutak, osetite konfuzno, zbunjeno. Vaša pometnja je potpuno racionalna i opravdana. Da li se radi o gradu na Siciliji, beloj omiljenoj kobili čuvenog italijanskog revolucionara, Pantone boji za 2015. Ili, ipak i pre svega, o desertno, sicilijanskom vinu? Hajde za početak da razjasnimo razloge nastale zbrke.


Marsala je najveći grad sicilijanske provincije Trapani, smešten na najzapadnijoj tački ostrva, koja je i svetski poznata po svom istoimenom vrhu. Današnje ime dali su mu Arapi, a izvedeno je od reči “Marsa Allah”, što označava „Alahovu luku“. Drevna luka se nekada nalazila severoistočno od današnjeg grada, ali ju je uništio rimsko-nemački car Karla V, kako bi sprečio da je koriste pirati. 


Ujedinitelj Italije, Đuzepe Garibaldi izgleda da je mnogo voleo Marsala vino, kada je i svoju kobilu nazvao Marsala! Nije poznato da li prema njoj bio kolegijalan, kao što je Kraljević Marko bio prema Šarcu, a što je za posledicu imalo da su obadvojica okončali na klinici za odvikavanje. Vratimo se Garibaldiju koji je u svojoj oslobodilačko-ujediniteljskoj misiji baš u gradu Masala iskrcao se 11. maja 1860. godine. Strateški je odlučio da pre nego što napadnje Burbonce popije koju čašu vina. Ne ratuje se suvog grla, a i hrabrost se udvostruči! 


Poznata firma Pantone bordo boju pod imenom „Marsala“ proglasila je bojom No. 1 za ovu, tekuću, 2015. godinu. Ovo je prva boja koja je dobila ime po jednom italijanskom vinu! Opisuju je kao zavodljivu, ali i boju koja uliva poverenje.


Vino Marsala  svetsku slavu je steklo pukim slučajem. Liverpulski trgovac Džon Vudhaus  je 1773. godine, zbog velikog nevremena, bio primoran da se usidri u luci Marsala (Mazara del Vallo) i ovde provede nekoliko dana. U lokalnim birtijama probao je domaće jako, belo, aromatično vino. Kupažu od vinskih  sorti grila, katarata, insonlje i damasćina. Vino kojim dominiraju arome limuna i badema. 


Vino mu se dopalo, te je odlučio da ga ekspeduje u domovinu, a da se ne ukvari (po uzoru na čuveni porto) sunuo je malčice vinjaka. Mada ja to više pripisujem engleskoj skonosti ka povišenim maliganima, naime marsala ima od 17 do 20 % alkohola. Postoji nekoliko podela ovog vina. Po boji može biti zlatno (oro),  ćilibar (ambra), rubin (rubino), a po sadržaju šećera suvo (secco), polusuvo (semisecco) ili slatko (dolce). 



Jedan od fanova ovog vina bio je i proslavljeni admiral Nelson, po čijem nalogu je ono redovno služeno na svim brodovima Kraljevske mornarice. Posle bitke kod Trafalgara Englezi su "marsalu" nazvali "pobedničkim vinom", smatrajući da je i vino u velikoj meri zaslužno za pobedu nad Napoleonom.

I kao što sam vam već nagovestio, dok je potpisivao prvi dokument o ujedinjenju Italije, Đuzepe Garibaldi je ispio čašu-dve ovog vina Kako god, suva verzija marsale je svakako dobar izbor za aperitiv.


Marsala vino je oznaku DOC dobilo 1984. godine i na tržište dolazi u sledećim izdanjima:



  • Fine superiore (odležalo bar dve godine),
  • Reserva (odležalo bar 4 godine),
  • Vergine (odležalo bar 5 godine),
  • Soleras (odležalo bar 10 godine).


Ako ste u Marsali nikako ne propustie da posetite čuvenu vinariju "Florio" koja je sinonim za ovo desertno vino. Parkirala se tik uz more, pa ko pretera sa degustacijom, ima idealnu priliku da se rashladi. Vinariju je davne 1833. osnovao Vinčenco Florio Stariji. Iako je vinarija vremenom menjala vlasnike, ona i danas ponosno nosi ime porodice koja ju je osnovala. 


Vinogradi se nalaze u provinciji Trapani i zahvataju više od 500 hektara. Čuvena vina ove vinarije predstavljena su na Svetskoj izložbi vina 1915. godine u San Francisku. Na ulazu u vinariju izloženo je jedno od osam ogromnih buradi. Bure, zapremine 71.800 litara, koje je zbog izložbe, bilo razmontirano, brodom prevezeno u Ameriku i tamo ponovo sklopljeno. 


A šta je bilo sa vinom? Večno pitanje sa kojim se završava svaka uspešna degustacija!

a ako želite više da saznate o Siciliji pogledajte putopis na Putokazu

Нема коментара: