уторак, 20. јун 2017.

Fruškogorski vinogradi – bela vina berba 2016 i još ponešto



Fruškogorski vinogradi - 3 boje vina, 8 sorti, 3 linije, 10 godina iskustva 



Kada su dani već počeli da liče na letnje vinarija Fruškogorski vinogradi iz Banoštora upriličila je degustaciju nove berbe premijum linije Quet (Kuet- na etiketi je keltska tvrđava iz XV veka) u vinoteci  Wine & Pleasure

Ono što je zajednički imenitelj svih probanih vina je pre svega prepoznatljiv ukus (definisan teroarom) koji se provlači kroz celu liniju i ne dovodi vas u dilemu o kojoj se vinariji radi. 

Sledi još lepše, a to je sjajan odnos cene i kvaliteta vina iz ove linije,  što bi se reklo - dobijate najviše za novac koji uložite. A cena-prava sitnica!  „Koliko je to?“, već se čuje pitanje ustalasane mase. U proseku 500-600 dinara, a Merlo barik 2013-900 dinara! 


A valjda i vrapci na grani znaju da imaju i liniju kvalitetnih vina „Fruškać”.




Kroz degustaciju nas je iskusno, poput skipera, vodio Zoran Nožanić koji napominje da je politika vinarije da vino približi što većem broju konzumenata i tako raširi vinsku kulturu diljem naše zemlje. I ne samo nje, ne hvale se mnogo, a njihova vina su dobacila i do Kine!  A sada da se vratimo na ono što smo probali iz linuje Quet:


  • Grašac 2016 otvorio je ovo veselo druženje, svojom  svežom, aromama jabuke i agruma, pre svega lajma. Meko, zaokruženo vino, lepo izbalansirano, pitko i hrskavo kao stvoreno za vinsko druženje. Vinska istorija kaže da je postojao i crni grašac ali je, avaj, nepovratno izgubljen.
  • Sauvignon Blanc 2016 je nakonjeniji stilu sovinjona koji neguje zeljaste note (kopriva), nego onom uobičajnom tropskom, koji se skoro ustalio kao difolt u nas.Puno i karakterno vino, sa finom gorčinom i lepim kiselinama izaziva da bude popijeno. Alkohola 12,5 %.
  • Pinot Blanc 2016 potrvđuje svoju sortnost na startu, punoćom, mineralnošću, notama zrelog belog voća i prolećnog cveća, prijatnim kiselinama, raspoženim da se druže sa širokom paletom hrane.
  • Traminac 2016 je vino kao stvoreno za ispijanje u ovim vrelim, letnim danima. Čak i u prepodnevnim časovima sa svojim umerenim, nenaglašenim  aromama kruške, tropskog voća do đumbira, odvešće vas na neka lepša mesta, ispod palmi s tirtkizom ispred i iznad vas. Francuski enolog Tieri Abere (Thierry Haberer), (flying winemaker, konsultant Rolland Conseils et Prestation), zadužen za vina Fruškogorskih vinograda, smatra da bi ovaj traminac u Francuskoj napravio bum. Svideo bi se i onima koji nisu previše naklonjeni ovoj sorti vina.  Alkoholnih 14 % deluju skoro nevidljivo!No, dug aftertejst nije sklon sustretima sa saobraćajnom policijom!
  • Pinot Noir Rose 2016 je roze za dečake, snažne žene i odvažne mladiće, od nejnežnije i natvrdoglavije sorte, na šta će vas odmah upozoriti njegovih 14,5 % alkohola, što ga preporučuje širokom krugu prateće gastronomske ponude. Neka vas ne zavara nežna, provansalska boja. Naletećete na pikatne, začinske note, pre svega paprike s juga, maskirane crvenim bobičastim voćem, ali i na fine kiseline.
  • Merlot 2013 odstojao 12 meseci u spskom hrastu, donosi vam u ćaši  sočne višnje, šljive i čokoladu  i sočnu voćnost koja se ne odbija. Umerene kiseline vas vabe a ne odbijaju.
  • Kraj degustacije obeležilo je vino iznenađenje, novorođenče iz nove linije Tri sunca a radilo se o predikatnom vinu, Tramincu kasna berba iz 2012 (početak decembra), za koje za sada nema nagoveštaja da će se naći u slobodnoj prodaji. Tek da vam zagolicamo nepca radi se o slasnom vinu boje ćilibara, sa lepim kiselinama i dugom završnicom prepunom meda i nane, 35 grama šećera/l i 16 % alkohola. Lepo desertno vino koje bi svaka trpeza rado poželela.Ovo vino je samo po sebi desert, ali ako moramo da ga oženimo onda neka to bude sa orasnicama ili štrudlom. Muškarčine neka se ne ustežu ne radi se ovde o „ženskom vinu“ u prežorativnom smislu. Shvatićete to kada ta prikrivina aromatičnost eksplodira u vašim ustima, otkrivajući vam svu tu raskošnost. Serija ima samo 200 boca i svaka ima serijski broj.


Нема коментара: