петак, 20. новембар 2020.

V Nedelja italijanske kuhinje u svetu

 


Nedelja italijanske kuhinje u svetu je inicijativa koju promovišu diplomatsko-konzularna mreža Italije i Italijanski instituti za kulturu kako bi se istakli značaj i izvrsnost italijanskog gastronomskog nasleđa. Ovogodišnje, peto izdanje pod nazivom „Znanja i ukusi italijanskih teritorija, 200 godina od rođenja Pelegrina Artuzija“, na programu od 23. do 29. novembra, ima za cilj da vrednuje bogatstvo i raznolikost kulinarskih tradicija italijanskih teritorija, kao i zdravlje i održivost čitavog lanca proizvodnje, predstavljajući principe i vrednosti mediteranske ishrane kao modela uravnoteženog načina života. To je ujedno i omaž Pelegrinu Artuziju, utemeljivaču domaće italijanske kuhinje, povodom dve stotine godina od njegovog rođenja.

 

Ovom prilikom Italijanski institut za kulturu u Beogradu, u saradnji sa firmom iFOODQ, predstavlja sedam video-snimaka na temu „Porodica i gastronomija“ šefa kuhinje i dobitnika Mišlenove zvezdice Erosa Pika koji govori o hrani u različitim porodičnim trenucima tokom jedne sedmice. Video-snimci sa titlovima na srpskom jeziku biće prikazani na Jutjub kanalu i društvenim mrežama Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu prema sledećem rasporedu:

 

  •         22. novembar: Nedelja – Nedeljni ručak, kad se cela porodica okupi
  •         23. novembar: Ponedeljak – Sećanja na nedelju: naredni dan su još ukusniji
  •         24. novembar: Utorak – Kupovina, izbor sezonskih proizvoda
  •         25. novembar: Sreda – Brzi recepti
  •         26. novembar: Četvrtak – Kad baka pravi tortu
  •         27. novembar: Petak – Riba
  •        28. novembar: Subota – Pica

 


Pored toga, u cilju obeležavanja dvestogodišnjice rođenja Pelegrina Artuzija, autora prvog kuvara ujedinjene Italije pod nazivom „Nauka kuvanja i umetnost dobre ishrane“, na društvenim mrežama Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu biće objavljen kratak video-snimak pod nazivom „Dobrodošao nazad Pelegrino Artuzi“ koji su ustupile opština Forlimpopoli i regija Emilija Romanja.

 

Italijanski institut za kulturu u Beogradu vas poziva da istaknete značaj italijanskog gastronomskog nasleđa tako što ćete tokom V Nedelje italijanske kuhinje u svetu (23-29. novembar) pripremati italijanske specijalitete i na društvenim mrežama (Fejsbuk, Instagram i Tviter) objaviti slike pripremljenih jela sa kratkim opisom recepta ili kratke video snimke pripreme jela koristeći haštag #ItalianTaste uz obeležavanje  zvanične stranice @iicbelgrado. Sve objave će biti podeljene na društvenim mrežama. U ponedeljak, 30. novembra, biće proglašena tri pobednika koji će dobiti na poklon kecelju sa logotipima ove manifestacije i našeg Instituta i gedžete Italijanskog instituta za kulturu.

 

Na društvenim mrežama Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu biće objavljeni i brojni onlajn sadržaji koje je Ministarstvo spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije ustupilo povodom Nedelje italijanske kuhinje u svetu.

 

Нема коментара: