уторак, 25. април 2017.

Vinski maraton u Ruzveltovoj


Maratonska subota lenjo se protezala u krevetu, dok se grad već oslobodio automobila, vozila javnog prevoza i suvišnih prolazika.

Neki su tog dana trčali a da ih niko nije jurio.


Pokojni pisac i karikaturista Zulfikar Džumhur nije mogao čudom da se načudi što tamo neki hajvani jurcaju kada je svakom od nas bog dao određeni broj koraka. A oni jure da ih što pre ispucaju.

Čekam da se i kiša ispuca, pa da vidim šta su vinari izneli na vinski salon naoružanja u hotelu Zira pod enološko-taktičkim nazivom IX Salon vina.

Ova prestižna vinska manifestacija često podeli termin sa Beogradskim maratonom. Neretko i sa kišom. To, i ne čudi jer su mnogobrojni izlagači predstavili dosta etiketa, te je trebalo zaista imati kondiciju i predispoziciju da se štošta proba i oceni. Karakteristika ovog salona je i prelepa terasa, ali poslednjih godina loše, oblačno vreme suzi mogućnosti njenog adekvatnog korišćenja.


Dosta je bilo i vinara u civilu s druge strane stola; da li su kibicovaili konkurenciju ili su razmatrali da se pojave na sledećem, jubilarnom salonu ostaje nerazjašnjeno. bar do narednog salona. 


Ove godine naglasak je stavljen na umetnost eksperimentisanja, alhemiju, a tu su prednjačile vinarije Maurer, Bikicki, preko Radovan iz Čokota sa barikiranom tamjanikom (uprkos uvreženim pravilima lepa, suptilnih aroma, pomalo uljasta), do Cilića i Bjelica, koji je u ćošku društvo ponudio i sa ale pale kraft pivom. 


Dakle ono što svakog vinoljupca i najviše zanima na ovakvom dešavanjima-noviteti. Tamo negde u uglu stacionirala se i Rosa voda, koji su vinoljupci uzimali u predahu, a neki ponešeni očekivanjem iščekivači da se prevori u vino. 


Ali čuda u vidu prijatnih iznenađenja bilo je na pretek. Novosti su došli i iz ostalih vinarija, te je Aleksandrović ponudio penušavi roze od pino noara, Bovin nas je ugostio sa My Way i Cigankom, slovenački Veritas i Deutić s pino noarom, Matalj sa crnom tamjanikom... Jednom rečju bilo je ponešto za svakoga, pa i preko toga. 


Bile su prisutne vinarije: Aleksandrović, Aleksić, Atelje Vina Šapat, Radovanović, Kovačević, Cilić, Čokot, Bjelica, Bikicki, Bovin, Ščurek, Capo, Galot, Zvonko Bogdan, Lastar, Lozar, Jokić, Movia, Deurić, Do kraja sveta, Matalj, Maurer, Mikić, Dajić, Đorđe, Kozlović, Klet Brda, Fruškogorski vinogradi, Tanića Pimnice, Tvrdoš, Tikveš, Vimmid, Vinum, Virtus, Verus, Villa Yustina, Zigante, a uvoznici su upotpunili asortiman; ADS wine (Monteverdi, Farnese, Kozlović, Movia, Bertani, Arnaldo Caprai), Chianti vinoteka – Dan company (Valduero, Cesari, Il Toledana, Barbi, Sacchetto, Il Poggione), IMC (Canestrari, Dingač).


Нема коментара: