„Balkan Cheese Festival“, izložba autohtonih sireva Balkana, biće održan tokom vikenda 13. i 14. oktobra u prostoru Doma omladine Beograda, partnera ove manifestacije.
Posetioci će moći da probaju retke i neobične vrste stotine sireva iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Francuske i Hrvatske, uživaju u uparivanju sireva sa vrhunskim vinima i delikatesima kao i poslasticama sa sirom, a na ovom festivalu će po prvi put biti predstavljen i kozji sir u irskom Guiness pivu.
Zemlja gost ovog festivala je Holandija, poznata po proizvodnji sireva, koja će imati i svoje predstavljanje na samom događaju.
Radno vreme „Balkan Cheese Festivala“ biće od 10 do 20 časova u subotu i nedelju.
Ceremonija otvaranja je u subotu u 11 časova.
Cena jednodnevne ulaznice je 250 dinara (uključuje degustaciju sireva i delikatesa na svim štandovima izlagača).
Ulaznice su dostupne na biletarnici Eventima u Domu omladine Beograda.
Na festivalu će biti održane prezentacije pravljenja mladog kačkavalja čuvene Mlekarske škole „Dr Obren Pejić“ iz Pirota, kao i predavanja:
Subota, 13. oktobar:
12:30 časova: „Holandska tradicija: proizvodnja sireva na farmama“
14:30 časova: „Sirarstvo nekad i sad“
16 časova: „Istorijat sirarstva i vrste sireva Holandije”
Nedelja, 14. oktobar:
14:30 „Zabranjeni, zaboravljeni i zapostavljeni sirevi sveta“
16:00 „Stara jela od sireva i mlečnih proizvoda kao deo nematerijalne kulturne baštine Srbije“
Zemlja gost: Holandija
Svečana dodela nagrada za najbolje sireve po glasovima publike, najlepši štand i najlepši tanjir sireva biće održana u nedelju, 14. oktobra u 19 časova.
Za više informacija pogledajte OVDE.
Нема коментара:
Постави коментар