понедељак, 3. јун 2024.

VI Wine garden: Vinski piknik u gradu

 


Ovaj vikend bio je meterološki naklonjen ljubiteljima prirode i vina. To je moglo da se vidi, oseti i isproba u Botaničkoj bašti. Skoro podjednako mogao se čuti srpski i ruski jezik, ponegde i engleski. Kao šlag na tortu bila je i rafinirna ponuda hrane i lepo skrojen muzički program. Među raznim proizvodima sa tartugima poput sireva i suvomesnih proizvoda prošvercovalo se i vino sa tartufima. U okviru bašte postojale su i zone za odmor i činilo se da prisustvujemo jednom lepom vinskom pikniku. Osim srpskih vina mogla su da se isprobaju vina iz Severne Makedonije, Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine, Italije, Španije, Nemačke i Francuske.


Ponuda vina možda malo manja nego lani, ali što bi rekli taman, okupila je renomirane vinare iz zemlje i regiona. Bilo je tu vina za svačiji uskus, i po boji i po sorti i po načinu spravljanja. Mi smo se tradicionalno orjentisali ka autohtonim sortama pa smo probali sjajne grašce, tamjanike, malvazije, morave, sile, jagode, maraštine i pošipe, grka i rajnski rizling. Kod Nuića pikanterija belo vino od blatine. 


Neka oranž vina su nam se dopala, a nekima bismo produžili maceraciju da se mi pitamo. Onda je prelazak na crveno došaao nekako spontano. Tu smo prednost dali prokupcu, pino noaru  (jedan sjajan i u roze varijanti!) i širazu, kaberne franu, marselanu i kupažama sa pti verdoom. S u svemu uživanje za sva čula, računajući i nepca. 




Нема коментара: