понедељак, 16. јануар 2017.

TERAN-Slovenija VS Hrvatska




Slovenija je 2004. godine zaštitila teran kao svoje autohtono vino. Na nedavnom sajmu Vindel u Mariboru slovenačka inspekcija prijavila je hrvatskog vinara Klaudija Tomaza i naložila mu da sa štanda ukloni crveno vino sorte terana naziva Barbarossa.


U spor se umešala i Evropska komisija koja je pripremila akt kojim bi se hrvatskim vinarima u Istri, pod izvesnim uslovima, omogućilo da i dalje prodaju vino pod nazivom "teran". 

 

Reč je o svojevrsnom „lex specialisu“ kojom se hrvatskim vinarima dopušta korišćenje naziva "teran", posle žalbe Hrvatska koju je potkrepila tvrdnjom da Slovenija nema pravo da zaštiti "teran" jer se u slovenačkom delu Istre proizvodi vino pod tim nazivom od grožđa sorte "refošk", a u hrvatskom delu Istre baš od grožđa sorte "teran".


Hrvatski enolozi ističu da su DNK analize pokazale da su "refošk!" i "teran" dve potpuno različite sorte grožđa, dok u Sloveniji tvrde da je reč o genetski istoj sorti koja se različito naziva.


Po novom predlogu EK, hrvatski "teran" bi na etiketama imao natpis "Hrvatska Istra", a ispod toga bi, manjim slovima, pisalo "teran".
Da bi Slovenija zaustavila usvajanje "delegiranog akta", morala bi da prikupii kvalifikovanu većinu u Savetu EU što znači da bi za to trebalo da glasa 55 odsto država-članica, u kojima živi najmanje najmanje 65 odsto ukupnog stanovništva Unije.

Нема коментара: