среда, 29. јул 2020.

Mladost pretočena u vinsku čašu




Piše i slika:  Ivan Kruljac


Danas vas upoznajemo sa s vinima dve vinarije čiji je zajednički imenitelj -mladost.

Aleksandar Todorović vinar iz Ražnja polako naliva nova vina u boce.Godine berbe se tako lepo osećaju u vinu sa svojim različitostima što daje iskustvo da istu sortu grožda kroz stilove spravljanja i godine možemo piti na bezbroj načina. Italijanski rizling 2016 stari podrum je veoma pitko vino lakog tela i divne završnice zrelih agruma. Isto grožđe iz 2018 i rizling potpuno drugačiji zrele i tamne boje puterastih i karamel nota na ukusu punog gutljaja za mene je rizling u posve novom ruhu.  



Sovinjon blan 2018 je imao 20% botritisa u vinogradu. Divne boje poput kalvadosa a miris zbog prisustva plemenitih plesni ne odaje sortnost ali zato ima note herbalne tinkture,razvija se u čaši, zaista imamo pred sobom unikatan sovinjon. Doodle white je etiketa koja je dobila ime po specifičnom stilu crtanja koji je na njoj.Vino je 80% italijanski rizling i 20% tamjanika. Prijatnog mirisa, na ukusu beli slez, kamilica, cvetne note, lipov med.



Najizuzetnije mi se učinilo vino 333 vino bez dodatog So2 - 33 % župljanka 33% italijanski rizling i 33% sovinjon blan. Četiri dana maceracije, godinu i po sur lie metoda dalo je vino boje ćilibara, kompleksno medne tonove,zove, kandiranih agruma-  ukratko to je pravi biser.         



     
Vinarija Bikicki takođe mladog Đorđa Bikickog veoma je dinamična,inovativna i timski uigrana počev od vinograda u Banoštoru i brige o grožđu. Njihov winemaker je Oskar Maurer, a tu je i dizajn koji na divan način približava vina ljudima-,stilizovani leptir je prepoznatljivi simbol vinarije. Dva nova vina uverila su me da je Fruška Gora neiscrpna vinska riznica. Sfera je etiketa jasnog dizajna urađena u 6 varijanti sa različitim bojama.Vino je nastalo od 65% traminca i 35% sovinjon blana berba 2019. - vinifikacijom u betonskim sfernim sudovima. Beton je porozan poput drveta i omogućava dobru mikrooksigenaciju, a vino ne opterećuje dodatnim mirisima i ukusima. Na mirisu traminac dominira; vino je sveže veoma čistog ukusa, prisutne su i medne i herbalne note, bosiljak... novo divno iskistvo za mene.. 



Merlo i etiketa Lily berba 2017 organsko grožđe 14 dana maceracije- vino je odležalo 9 meseci u finim drvenim sudovima. Originalan merlo neverovatne ekstraktivnosti, pregršt bobičastog voća na mirisu što prati i ukus. Začuđujuće je koliko dobrih zrelih kiselina poseduje, a tanini su diskretni, nota balzamiko sirćeta koja provejava. Ovo su vina koja jesu i koja će biti. Nose u sebi radost a, ja sam ih pio sa divnim ljudima i tako završio ovaj letnji vinski milje.

Нема коментара: