Piše i slika: Ivan Kruljac
Danas vas upoznajemo sa s vinima dve vinarije čiji je zajednički imenitelj -mladost.
Aleksandar Todorović
vinar iz Ražnja polako naliva nova vina u boce.Godine berbe se tako lepo
osećaju u vinu sa svojim različitostima što daje iskustvo da istu sortu grožda
kroz stilove spravljanja i godine možemo piti na bezbroj načina. Italijanski
rizling 2016 stari podrum je veoma pitko vino lakog tela i divne
završnice zrelih agruma. Isto grožđe iz 2018 i rizling potpuno drugačiji zrele
i tamne boje puterastih i karamel nota na ukusu punog gutljaja za mene je rizling
u posve novom ruhu.
Sovinjon blan 2018 je imao 20% botritisa u vinogradu. Divne
boje poput kalvadosa a miris zbog prisustva plemenitih plesni ne odaje sortnost
ali zato ima note herbalne tinkture,razvija se u čaši, zaista imamo pred sobom unikatan
sovinjon. Doodle white je etiketa koja je dobila ime po specifičnom stilu
crtanja koji je na njoj.Vino je 80% italijanski rizling i 20% tamjanika. Prijatnog
mirisa, na ukusu beli slez, kamilica, cvetne note, lipov med.
Najizuzetnije mi se učinilo vino 333 vino bez dodatog So2 - 33 % župljanka 33% italijanski rizling i 33% sovinjon blan. Četiri dana maceracije, godinu i po sur lie metoda dalo je vino boje ćilibara, kompleksno medne tonove,zove, kandiranih agruma- ukratko to je pravi biser.
Najizuzetnije mi se učinilo vino 333 vino bez dodatog So2 - 33 % župljanka 33% italijanski rizling i 33% sovinjon blan. Četiri dana maceracije, godinu i po sur lie metoda dalo je vino boje ćilibara, kompleksno medne tonove,zove, kandiranih agruma- ukratko to je pravi biser.
Vinarija Bikicki
takođe mladog Đorđa Bikickog veoma
je dinamična,inovativna i timski uigrana počev od vinograda u Banoštoru i brige
o grožđu. Njihov winemaker je Oskar
Maurer, a tu je i dizajn koji na divan način približava vina ljudima-,stilizovani
leptir je prepoznatljivi simbol vinarije. Dva nova vina uverila su me da je
Fruška Gora neiscrpna vinska riznica. Sfera je etiketa jasnog dizajna
urađena u 6 varijanti sa različitim bojama.Vino je nastalo od 65% traminca i
35% sovinjon blana berba 2019. - vinifikacijom u betonskim sfernim sudovima. Beton je porozan
poput drveta i omogućava dobru mikrooksigenaciju, a vino ne opterećuje dodatnim
mirisima i ukusima. Na mirisu traminac dominira; vino je sveže veoma čistog
ukusa, prisutne su i medne i herbalne note, bosiljak... novo divno iskistvo za
mene..
Merlo i etiketa Lily berba 2017 organsko grožđe 14
dana maceracije- vino je odležalo 9 meseci u finim drvenim sudovima. Originalan
merlo neverovatne ekstraktivnosti, pregršt bobičastog voća na mirisu što prati i
ukus. Začuđujuće je koliko dobrih zrelih kiselina poseduje, a tanini su
diskretni, nota balzamiko sirćeta koja provejava. Ovo su vina koja jesu i koja će biti. Nose
u sebi radost a, ja sam ih pio sa divnim ljudima i tako završio ovaj letnji
vinski milje.
Нема коментара:
Постави коментар