четвртак, 16. јул 2020.

Vinsent van Gog – slikar koji je prodao samo jednu svoju sliku





Za Vinsent van Goga vezane su mnoge zanimljive priče.

Brojne su potkrepljivale dijagnoze njegovog „ludila”: psihozu, šizofreniju, bipolarni poremećaj. Lečilo ga je preko 150 lekara. Njegova dela, pak, postala su poznata tek posle njegove smrti, zahvaljujuci angažovanju njegove jetrve. Za života prodao je jednu jedinu.


Sliku Crveni vinograd poznatu i po nazivu Crveni vinograd u Arlu Vinsent van Gog je naslikao 1888. godine, prilikoma boravka na jugu Francuske. Slika prikazuje vinogradare u okruženju seoskog pejzaža. Vinsent van Gog je na slici "uhvatio" blistave tonove i svetlost ranog večernjeg sunca koje se reflektuje na reci. Boje vinograda prelaze u jesenje crvene i žute, a posebno je naglašeno žuto nebo.

Poznata je po tome što je to jedina slika koja je prodata tokom njegovog života. Prvi put je izložena na službenoj izložbi grupe Les XX, 1890. godine u Briselu i tada prodata impresionističkoj slikarki Ani Bok, sestri Ežena Boka takođe impresionističkog slikara i prijatelja Van Goga za 400 franaka.

Kasnije ova slika prelazi u ruke poznatog ruskog kolekcionara Sergeja Ščukina kojem su je boljševici nacionalizovali, a danas se nalazi u muzeju likovnih umetnosti Puškin u Moskvi.

Dok je živeo u Žutoj kući u pismu svom bratu Teu 2. oktobra 1888. godine Vinsent van Gog iznosi svoje oduševljenje lokalnim vinogradom i nagovestio da će ga slikati

Kako je žoveo tako je i skončao. Prislonivši pištolj na srce pokušao je da se ubije. Međutim, nije odmah podlegao povredama. Ležao je dva dana na samrtničkoj postelji. Posljednje reči bile su mu:

 „Ovako sam želio da odem.”

Нема коментара: