Drugi po redu Good Food & Wine Festival, privredno–turistička manifestacija koja okuplja proizvođače tradicionalne hrane i vina, ali i drugih autentičnih proizvoda iz Srbije i regiona, počinje sutra u Beogradu – najavili su na konferenciji za novinare organizatori i predstavnici Grada Beograda i Ministarstva za trgovinu, turizam i telekomunikacije, koji podržavaju Festival. Tokom naredne nedelje, sve do 6. septembra na manifestaciji koja se održava pod sloganom “Okusi ljubav na reci” učestvovaće više od stotinu subjekata domaće privrede.
Prvi veliki festivalski događaj je Vinski karneval Knez Mihajlovom ulicom u sredu, 2. septembra u 12 časova, u kojem će učestvovati predstavnici kompanija, zabavljači i Kulturno-umetničko društvo “Abrašević” koje će svojim ansamblima i bogatim programom zabaviti Beograđane i na taj način obeležiti jubilarni 115. rođendan.
Na centralnom festivalskom
događaju Sajmu tradicionalne hrane i vina, 5. septembra na keju Sava Promenada
predstaviće se ne samo lideri prehrambene industrije i vinarstva, već i veliki
broj malih proizvođača sa ovih prostora.
Oko 60 kompanija, preduzetnika i poljoprivrednih gazdinstava izložiće
svoje proizvode koje će posetioci moći da degustiraju i kupe po specijalnim
popustima. Na bini će se odvijati
zabavni program, kao i radionice o vinima, zdravoj ishrani i drugim temama, a
tu su i nagradne igre i pokloni. Ulaz na sajam je slobodan za sve ljubitelje
dobrog zalogaja i domaćih vina. U nizu pratećih događaja učestvovaće i
beogradski ugostitelji – najavila je Nadežda Tonić, PR Festivala. Ona
je naglasila da će se na svim dešavanjima primenjivati sve preporučene
zdravstvene mere koje važe na otvorenom, posebno održavanje distance i nošenje
maski gde to nije moguće.
Zato, dođite da ponovo nazdravimo
životu – dodala je Tonić.
Vesna Antić, savetnica u Kabinetu potpredsednika Vlade i ministra trgovine, turizma i telekomunikacija, koje je podržalo Festival, izrazila je zadovoljstvo zbog održavanja jedne od prvih manifestacija koje se održavaju u novonastalim uslovima, uz poštovanje zdravstvenih mera. Oživljavanje manifestacionog turizma u novim uslovima je poseban izazov:
Digitalizacija je doprinela da se prethodni period lakše prebrodi, ali će i ubuduće pomoći targetiranju turista kojima su hrana i vino sve bitniji motivacioni faktor za posetu novim destinacijama. Uz prilagođavanje novim potrebama gastro turista i shodno trenutnoj situaciji, šansa je u saradnji naših regiona koji mogu mnogo toga da ponude u gastronomskom smislu, uz vinske ture i bogato kulturno nasleđe – izjavila je Antić.
Predstoji nam izazov da vratitimo turizam Beograda na stazu višegodišnjeg uspešnog razvoja nakon pandemije. Turizam jeste najviše pogođen izolacijom, ali resursna osnova je raznovrsna i očuvana, što uz državnu podršku, daje mogućnost brzog traženja novih rešenja u Beogradu – naglasio je Milinko Veličković, gradski sekretar za privredu Grada Beograda. On je izneo podatak da je Sekretarijat za privredu u periodu od 2015-2020. godine dodelio preko 50 miliona dinara podsticajnih sredstava za 75 programa i projekata na teritoriji grada Beograda.
Na ovaj način direktno se utiče
na razvoj i unapređenje turističke ponude, pozicioniranje grada među vodećim
turističkim centrima – dodao je Veličković.
Pod okriljem “Good Food & Wine Festivala” ove godine na Sajmu na Sava promenadi održaće se i tradicionalni “Dani Vojvodine”, koje je novinarima predstavila Nataša Pavlović, direktorka Turističke organizacije Vojvodina (TOV).
Beograđani su naši najznačajniji
domaći turisti, te ni ove godine neće ostati uskraćeni za sadržaje na koje su
navikli u okviru manifestacije. TOV spremno dočekuje posetioce sa svojim
izlagačima na Sajmu – turističkim organizacijama, agencijama, proizvođačima
hrane i pića – rekla je Pavlović.
Novinarima su se obratili i srpski privrednici i proizvođači. U ime kompanije Rubin a.d. - zlatnog sponzora Festivala - proizvode i nove etikete čuvenog srpskog Brenda, Vinarije Rubin, predstavila je tehnolog Violeta Živić.
Domaći i regionalni lider u mesnoj industriji kompanija Zlatiborac d.o.o i ove godine predstaviće svoje proizvode na Sajmu hrane i vina. Dijana Savić, menadžer korporativnih komunikacija, izrazila je zadovoljstvo zbog saradnje i podrške koju kompanija po drugi put pruža Festivalu. Osvrnuvši se na 135 godina porodične tradicije pripremanja suvomesnatih proizvoda, naglasila je da je ovo odlična prilika da kompanija predstavi svoj region i svoju zemlju na Festivalu koji okuplja sjajne izlagače.
Dušan Gavrilović, komercijalni direktor, Voda Vrnjci a.d., izrazio je zahvalnost povodom saradnje sa Festivalom, koja će se nastaviti i u budućnosti.
Voda Vrnjci ove godine obeležava
50 godina postojanja, negujući vrednosti tradicije i kvaliteta, uz male promene
proizvoda, redizajn etiketa i vizuala. Istaknut je i premijum brend, voda
“Element” – jedina domaća negazirana prirodno mineralna voda u sekciji premijum
voda na tržištu – izjavio je Gavrilović.
Bojana Đorđević, umetnička
direktorka KUD “Abrašević”, jednog od vodećih kulturno-umetničkih društava u
zemlji najavila je bogat program na Vinskom karnevalu i na Sajmu hrane i vina,
kojim će folklorni ansambli započeti
obeležavanje 115 godina postojanja.
Ovogodišnji Festival održava se
pod pokroviteljstvom Sekretarijata za privredu Grada Beograda i Ministarstva
trgovine, turizma i telekomunikacija.
Нема коментара:
Постави коментар