уторак, 19. април 2016.

After-work opuštanje uz Wine Lynx vina u Fabrici


 

Uprkos nesnosnoj kiši koja nije pokazivala nameru da odustane bez razmišljanja sam se odazvao ljubaznom pozivu Helene Zdravković da se upoznam sa ponudom WINE LYNX vina (Le Manzane, La Fuita i Scriani vinicola), preciznije sa vinskom kolelcijom za nastupajuće proleće - leto 2016. Ispostaviće se da je ovakvo opuštanje, adekvatno onom u spa centru. Aromatično. Proseko-amaronično. Tenzija i stres odlaze kao rukom odnešene, a organizam i um zaposedne blaženstvo. Koje se ogleda na licu u vidu osmeha zadovoljstva. 


Upriličeno kao vinsko opuštanje posle radnog dana ovo zanimljivo druženje bila je sjajna prilika da se upoznamo sa nekim zanimljivim vinima, kako penušavim, tako i onim mirnim-belim ali i crvenim. Vinima koja stižu iz tri italijanske, prestižne vinarije. 


Radi se o zanimljivoj butik kolekciji, iz probranih, porodičnih italijanskih vinarija, gde je proizvodnja ograničena (do 300 hiljada boca), kontrolisana, prirodna i izuzetnog kvaliteta. I ova mala porodična firma proizvodi svoj proseko u izdanju od petsto boca samo za svoje potrebe. 


Bilo je izuzetno zadovoljstvo čuti inspirativnu priču, probati vrlo interesantna vina i uživati u udobnosti prostora Fabrike. Dok su, po prozorima, dobovale kapi kiše, svi mi prisutni smo se prepustili, još jednom, neodoljivoj vinskoj čaroliji.

Krenuli smo od La Fuita proseka:


La Fuita dolazi iz živopisnog i čuvenog sela San Pietro di Barbozza, u srcu prestižne Prosecco DOCG zone Conegliano Valdobbiadene, koja je nedavno nominovana za status UNESCO svetske baštine. Proizvodnja proseкa je u ovim krajevima umetnost, koja se prenosi od oca na sina, kroz porodične priče i poslove, nepromenjena generacijama. Ova tradicija i talenat su izraženi kroz izvanredan proizvod, koji se pravi od grožđa uzgajanog sa puno ljubavi i nege, na strmim padinama Rive, u srcu Valdobbiadene, samo sa prirodnim sastojcima i prirodnim procesima.

La Fuita proizvodnja je veoma ograničena, strogo kontrolisana, i u potpunom balansu sa prirodom. Grožđe se bere i bira ručno, i koristi se grožđe samo iz jedne berbe i iz jednog sela.


La Fuita Native Organski Bio Prosecco  je poseban, organski i potpuno prirodni proseko. Pravi se punih dve  godine,  po tradicionalnoj metodi (Prosecco col fondo - proseko sa refermentacijom u flaši, “sur lie”). Kada pogledate bocu videćete da je vino nefiltrirano, zamućeno, i da ima “fondo” (talog na dnu boce). Ovo vino je suvo, izvanredno penušavo, sa bogatim cvetnim i voćnim notama, mineralno i završnicom na hrskav hleb, a ukus je umereno slan i osvežavajući. Mehurići su prirodni. Nema dodate šećere niti sulfite. Sertifikovan od strane EU kao 100% bio proizvod. 

Vrsta grožđa je 100 % glera, alkohola ima  11,5 %. Fermentacija je prirodna.

Idealan je kao aperitiv, sa predjelima i jelima koja sadrže sir, ribu i dimljeno meso. Odlično ide uz salate, rizoto, bela mesa i teletinu. Temperatura serviranja: 4° C

 
La Fuita Rive Di San Giovanni Extra Dry  je elegantan proseko nastao od ručno branog grožđa, samo iz sela San  Đovani, sa izvanrednom refermentacijom od 90 dana u autoklavi. Martinotti-Charmat metod. Veoma penušav iosvežavajući, sa zaokruženim, poput somota, karakterom i sa veoma finim i postojanim perlama. Umereno suv, sa dominantnim aromama zelene jabuke, cveća i belog voća. Sjajan za matine pauze, kao aperitiv, ali  i kao pratilac hrani (karpaćio, razne salatea, riblji specijaliteti,  suši, paste i rizoto). Može se i pokloniti, ako vam nije žao.

Sortni sastav: 90 % glera,  5 % bjanketa i  5 % pereira. Teritorija: DOCG Valdobbiadene, Rive di San Giovanni. Alkohola 11.5 % , šećera 16 gr/l, (nije previše suv). Temperatura serviranja: 7-8 °C

La Fuita Rive Di San Pietro Di Barbozza Brut je pravi isključivo od ručno branog grožđa, iz jedne berbe, iz čuvenog sela San Pietro di Barbozza, sa neverovatnom refermentacijom od 180 dana u autoklavi po Martinotti-Charmat metodi. Zbog ovako dugog perioda refermentacije, sasvim je poseban, te može stati rame uz rame uz šampanjce. Karakter mu je intenzivan, pleni aromama grinsmit jabuka i belog cveća, sa nagoveštajem hrskavog hleba, a oko zaokuplja  veoma finim i postojanim perlama. Da ni nepca ne bi bila zapostavljena, tu je elegantna završnica.

Oznaku „rive“ proseka nose samo 43 vinarije, jer grožđe mora doži iz samo jednog vinograda i samo jedne berbe! Znači govorimo o proseku koji nosi sve karakteristike teroara!


Sortni sastav: 100 % glera. Teritorija: DOCG di Valdobbiadene, Rive di San Pietro di Barbozza. Alkohola 12 % , šećera 7 gr/l  (veoma suv). idealan je kao aperitiv, sa predjelima, ali i u nastavku obroka. Zbog jakog karaktera odlično se slaže i sa teletinom, svinjetinom i govedinom, a veoma lepo se sljubljuje zbog toga što je izuzetno suv i sa raznim poslasticama i slatkišima. Temperatura serviranja: 7-8 °C

Nastavili sa Le Manzane prosekom:


Le Manzane vinogradi su smešteni u mestu Mancana, na sunčanim padinama između Conegliano i Valdobbiadene. Vinarija ima dugu porodičnu tradiciju proizvodnje sjajnog proseka, koju duguju slozi u samoj porodici. Svi članovi porodice gaje izvanrednu ljubav prema tlu, vinogradima i sortama grožđa koje su simbol ove čuvene vinske regije. Stoga ni rezultat nije izostao.

Le Manzane Prima Stella Cuvee je penušavo belo vino, od glera  (90 %) uz dodatak bjankete. Grožđa dolazi iz vinograda na strmim padinama Prosecco DOC zone, sa voćnom aromom i nagoveštajem hrskavog hleba, zahvaljujući odležavanju na kvascima u autoklavi. Autohtona sorta, bjanketa ovom proseku daruje kiselost.  

Ukus je neočekivano mekan i svež, sa elegantnim i dugom mineralnim završnicom. Ovaj proseko oduševljava svežinom, a odlično se kombinuje i u zanimljive koktele i aperitive.

Alkohola 11,5 %. Sjajno se sparuje sa raznim jelima, od predjela, do paste i rizota, do specijaliteta od ribe i belog mesa, ali klizi glatko i uz uz poslastice i slatkiše. Temperatura serviranja: 8-10 °C

Le Manzane Róseo je dobitnik puno nagrada i priznanja kao jedno od najboljih penušavih roze vina. Ovaj roze proseko se pravi od glere (95 %), iz vinograda na strmim padinama Prosecco DOC zone. Divna koralno roze boja dolazi od dodatka merlo grožđa (5 %). Alkohola: 11,5 %

Vino je suvo, sa intenzivnim voćnim aromama maline, borovnice i kupine, ukus je osvežavajući.

Služi se kao aperitiv, može zameniti koktele, a sjajno se slaže i uz predjela, riblje specijalitete i deserte. Temperatura serviranja: 7-8 °C



Scriani vinicola -bela vina sa obala jezera Komo:


Skrijani vinarija nalazi se u srcu čuvene Valpolicella vinske regije, koja se prostire od Verone do jezera Garda. Interesanto je kako je ova vinarija nastala. Čukundeda sadašnjeg vlasnika, Stefano, je usled smrtnog slučaja u porodici, zakasnio pet dana da preda obrano grožđe kooperativi.  Glatko su ga odbili. Tada je rešio, nećete majci, sam ću i bez vas. I tako je nastala vinarija. 

Scriani Custoza - ime vina potiče od mesta Custoza, u okolini jezera Garda, i njegovog nadimka “custodia”, koji označava stražara, čuvara,  jer su ovo idilično mesto par puta opsedali dosadni osvajači. Sumnjam da su njihove namere bile samo da se osveže ovim suvim belim vino,  ali im onda ne bih nimalo zamerio. 

A kada govorimo o Scriani Custoza, govorimo u kupaži od pet različitih sorti grožđa, od kojih mu  svako daje različite kvalitete: Trebbiano (20 %) mu daje snagu i punoću; Cortese   (25 %) ga čini suvim, harmoničnim i osvežavajućim; Garganega (30 %), zajedno sa Tocai  (5 %) i Malvasia (10 %), dodaje veoma prijatne i aromatične mirise. Alkohola: 12 % vol.

Dakle imamo posla sa vinom voćnim, intenzivne i uzbudljive arome, delikatnog ukusa, prijatnim i zaokružnim. Kao stvoreno za aperitiv, lagan ručak ili večeru.

Scriani Lugana- Lugana je živopisna vinska regija, poznata po sjajnim belim vinima, koja se nalazi na granici između italijanskih regija Veneto i Lombardija, na južnim obalama jezera Garda. Ime potiče od latinskog lacus lucanus, jezeru među šumama.
 
Proizvodnja traje sedam meseci u čeličnim buradima, od  čega je pet meseci na svojim finim talozima.

Ovo vino karakteriše sjajan balans, struktura i miris. Karakteriše ga svežina koja potiče iz karakteristika teroara, osvežavajući voćni miris, posebno jabuka i breskva, prijatne citrusne note i delikatna kiselost. Po sortnom sastava je stoprocentni Trebbiano di Lugana. Alkohol: 12,5 %.

Očekuje se i skori dolazak sjajnog sivog pinoa iz ove vinarije. 



Scriani vinicola - crvena vina iz grada Romea i Julije:


Skrijani vinarija ima dugu porodičnu tradiciju proizvodnje tipičnih Valpolicella vina, i već godinama osvaja brojne nagrade, medalje, priznanja i najveće ocene za svoja crvena vina. Grožđe se bere ručno i sortira se velikom pažnjom, a proizvodnja je ograničena, strogo kontrolisana, prirodna i najboljeg kvaliteta, sa prirodnim sastojcima i procesima.


Scriani Valpolicella Classico 2014 – Hemingvej je hvalio Valpolicella Classico kao “lagano, suvo crveno vino, pitko i prisno, kao kuća omiljenog brata.” Scriani pravi ovo vino na elegantan način, pun arome, jednostavnosti i ukusa. Ovo vino se diči sa puno medalja, nagrada i priznanja, za izvanredan kvalitet, aromu i teksturu.

Pravi se od tradicionalnih sorti grožđa iz okoline Verone: Corvina (60 %), Corvinone (20 %), Rondinella (10 %), Molinara (7 %) i Oseleta (3 %). Boja je rubin crvena, sa mirisnom i intenzivnom voćnom aromom, dok je ukus suv i harmoničan. Alkohola: 12,5 %.  Odlično se slaže sa dimljenim i suhomesnatim proizvodima, predjelima, uz rizoto, sa pastom, supama, belim mesom, ali i sa roštiljem, teletinom i govedinom. Temperatura serviranja: 16-18° C.

Scriani Valpolicella Ripasso Classico Superiore 2013 se često naziva “baby Amarone”, jer se pravi od istih vrsta grožđa, ima sličnu boju, aromu i ukus kao Amarone, te čak i stručnjaci teško prave razliku između Ripasso i Amarone. Ovo je vino bogatog i punog karaktera, aromatično i punog ukusa, ali sa mnogo pristupačnijom cenom. 

Caka je u proizvodnji “Ripasso” metodom, koja uključuje refermentaciju na pokožici grožđa od Amarone Valpolicella Classico i Recioto da bi se dobio još intenzivniji miris, boja i aroma. Vinifikacija se obavlja putem srednje dugačke maceracije sa čestim i veoma intenzivnim i postepenim dodavanjem (‘ripasso’ stil) u ranim fazama fermentacije i sa preciznom kontrolom temperature. Sazrevanje traje dvadeset meseci u hrastovim buradima, i još šest meseci u boci.


Po sortnom sastavu ovo je kupaža: Corvina 60%, Corvinone 20%, Rondinella 10%, Molinara 7%, Oseleta 3%. Vino odlikuje intenzivna rubin crvena boja, arome bobica, trešnje i šljive, ukus je bogat i komleksan, tekstura glatka, a završnica duga i veoma elegantana. Sadržaj alkohola 14%. Lepo se kalemi na biftek, grilovano meso, meso u sosu, pečenja, meso sa pečurkama, divljač i srednje zrele sireve.Temperatura serviranja: 18° C, a poželjno da je otvoriti (i dekantirati) barem sat vremena ranije.

Scriani Carpanè 2010 je jedinstveno vino, od čistog korvina grožđa, koje savršeno odražava harmoničnu raznovrsnost Valpolićele. Ima neverovatan ukus i aromu, savršenu teksturu, odlučan karakter i veoma elegantanu i dugu završnicu.

Proizvodnja počinje sa trideset dana prirodnog sazrevanja grozđa u suvoj sobi i fermentacijom od 25 dana u hrastovim buradima. Dalje sazrevanje je 12 meseci u bariku, zatim još toliko u velikim hrastovim buradima, i napokon još 6 meseci u boci.

Boja je kristalna rubin crvena, aroma na cveće i šumsko bobičasto voće, dok je ukus prijatan sa notama trave, začina i gorkih badema. Alkohola: 14,5 %   

Kada je reč o uparivanju, odlično sa slaže crvenim mesom i zrelim sirevima, sa ribom poput lososa i tune, kao i sa školjkama. Temperatura serviranja: 18-20°  C, otvoriti barem 2 sata pre služenja i dekantirati.

Scriani Amarone Della Valpolicella Classico 2010 – je kralj vina iz Verone. Po sortnom sastavu radi se o kupaži: Corvina 60%, Corvinone 25%, Rondinella 15%. Grožđe se ručno bere, treće nedelje septembra, da bi se izabralo najbolje suncem okupano grožđe.

Posle prirodnog sušenja u posebnoj prostoriji (90 do 110 dana), muljanje grožđa se vrši u hrastovim buradima. Fermentacija mošta zajedno sa kožicom grožđa traje 30-40 dana bez dodavanja kvasaca, zahvaljujući kvalitetu i integritetu grožđa. Vino zatim leži 18 meseci u hrastovim barik buradima, da bi zatim provelo narednih osam meseci u velikim hrastovim buradima i posle toga se još  šest meseci u boci.

Boja je intenzivna rubin crvena, a buke čist, na crvene bobice i voće, trešnje i pijane višnje. Ukus je ekstraktan, sa tonovima vanile, začina, sladića i badema. Sadržaj alkohola 15,5 %. Ovo vino je dobitnik mnogih medalja, priznanja i najvećih ocena, za izvanredan kvalitet, izvanrednu aromu i ukus.


I kiša je još dosadno rominjala, da ne kažem pljuštala, kada sam se oprostio od naših ljubaznih domaćina i zaputio na Nedelju finskog filma. dok mi osmeh nije silazio sa lica. Tako je lepo biti srećan! 


Нема коментара: