Uprkos nesnosnoj kiši koja nije
pokazivala nameru da odustane bez razmišljanja sam se odazvao ljubaznom pozivu
Helene Zdravković da se upoznam sa ponudom WINE LYNX vina (Le Manzane, La Fuita
i Scriani vinicola), preciznije sa vinskom kolelcijom za nastupajuće proleće -
leto 2016. Ispostaviće se da je ovakvo opuštanje, adekvatno onom u spa centru.
Aromatično. Proseko-amaronično. Tenzija i stres odlaze kao rukom odnešene, a
organizam i um zaposedne blaženstvo. Koje se ogleda na licu u vidu osmeha
zadovoljstva.
Upriličeno kao vinsko opuštanje
posle radnog dana ovo zanimljivo druženje bila je sjajna prilika da se upoznamo
sa nekim zanimljivim vinima, kako penušavim, tako i onim mirnim-belim ali i
crvenim. Vinima koja stižu iz tri italijanske, prestižne vinarije.
Radi se o zanimljivoj butik
kolekciji, iz probranih, porodičnih italijanskih vinarija, gde je proizvodnja
ograničena (do 300 hiljada boca), kontrolisana, prirodna i izuzetnog kvaliteta.
I ova mala porodična firma proizvodi svoj proseko u izdanju od petsto boca samo
za svoje potrebe.
Bilo je izuzetno zadovoljstvo
čuti inspirativnu priču, probati vrlo interesantna vina i uživati u udobnosti
prostora Fabrike. Dok su, po prozorima, dobovale kapi kiše, svi mi prisutni smo
se prepustili, još jednom, neodoljivoj vinskoj čaroliji.
Krenuli smo od La Fuita proseka:
La Fuita dolazi iz živopisnog i čuvenog sela San Pietro di
Barbozza, u srcu prestižne Prosecco DOCG zone Conegliano Valdobbiadene, koja je
nedavno nominovana za status UNESCO svetske baštine. Proizvodnja proseкa je u
ovim krajevima umetnost, koja se prenosi od oca na sina, kroz porodične priče i
poslove, nepromenjena generacijama. Ova tradicija i talenat su izraženi kroz
izvanredan proizvod, koji se pravi od grožđa uzgajanog sa puno ljubavi i nege,
na strmim padinama Rive, u srcu Valdobbiadene, samo sa prirodnim sastojcima i prirodnim procesima.
La Fuita proizvodnja je veoma
ograničena, strogo kontrolisana, i u potpunom balansu sa prirodom. Grožđe se
bere i bira ručno, i koristi se grožđe samo iz jedne berbe i iz jednog sela.
La Fuita Native Organski Bio Prosecco je poseban, organski i potpuno prirodni proseko.
Pravi se punih dve godine, po tradicionalnoj metodi (Prosecco col fondo -
proseko sa refermentacijom u flaši, “sur lie”). Kada pogledate bocu videćete da
je vino nefiltrirano, zamućeno, i da ima “fondo” (talog na dnu boce). Ovo vino
je suvo, izvanredno penušavo, sa bogatim cvetnim i voćnim notama, mineralno i
završnicom na hrskav hleb, a ukus je umereno slan i osvežavajući. Mehurići su
prirodni. Nema dodate šećere niti sulfite. Sertifikovan od strane EU kao 100%
bio proizvod.
Vrsta grožđa je 100 % glera, alkohola
ima 11,5 %. Fermentacija je prirodna.
Idealan je kao aperitiv, sa
predjelima i jelima koja sadrže sir, ribu i dimljeno meso. Odlično ide uz
salate, rizoto, bela mesa i teletinu. Temperatura serviranja: 4° C
La Fuita Rive Di San Giovanni Extra Dry je elegantan proseko nastao od ručno branog grožđa, samo iz sela San Đovani, sa izvanrednom refermentacijom od 90
dana u autoklavi. Martinotti-Charmat metod. Veoma penušav iosvežavajući, sa
zaokruženim, poput somota, karakterom i sa veoma finim i postojanim perlama. Umereno
suv, sa dominantnim aromama zelene jabuke, cveća i belog voća. Sjajan za matine
pauze, kao aperitiv, ali i kao pratilac hrani
(karpaćio, razne salatea, riblji specijaliteti, suši, paste i rizoto). Može se i pokloniti,
ako vam nije žao.
Sortni sastav: 90 % glera, 5 % bjanketa i 5 % pereira. Teritorija: DOCG Valdobbiadene,
Rive di San Giovanni. Alkohola 11.5 % , šećera 16 gr/l, (nije previše suv). Temperatura
serviranja: 7-8 °C
La Fuita Rive Di San Pietro Di Barbozza Brut je pravi isključivo od
ručno branog grožđa, iz jedne berbe, iz čuvenog sela San Pietro di Barbozza, sa
neverovatnom refermentacijom od 180 dana u autoklavi po Martinotti-Charmat
metodi. Zbog ovako dugog perioda refermentacije, sasvim je poseban, te može
stati rame uz rame uz šampanjce. Karakter mu je intenzivan, pleni aromama grinsmit
jabuka i belog cveća, sa nagoveštajem hrskavog hleba, a oko zaokuplja veoma finim i postojanim perlama. Da ni nepca
ne bi bila zapostavljena, tu je elegantna završnica.
Oznaku „rive“ proseka nose samo 43 vinarije, jer grožđe mora doži iz samo
jednog vinograda i samo jedne berbe! Znači govorimo o proseku koji nosi sve
karakteristike teroara!
Sortni sastav: 100 % glera. Teritorija:
DOCG di Valdobbiadene, Rive di San Pietro di Barbozza. Alkohola 12 % , šećera 7
gr/l (veoma suv). idealan je kao
aperitiv, sa predjelima, ali i u nastavku obroka. Zbog jakog karaktera odlično
se slaže i sa teletinom, svinjetinom i govedinom, a veoma lepo se sljubljuje
zbog toga što je izuzetno suv i sa raznim poslasticama i slatkišima. Temperatura
serviranja: 7-8 °C
Nastavili sa Le Manzane prosekom:
Le Manzane vinogradi su smešteni u mestu Mancana, na sunčanim
padinama između Conegliano i Valdobbiadene. Vinarija ima dugu porodičnu
tradiciju proizvodnje sjajnog proseka, koju duguju slozi u samoj porodici. Svi
članovi porodice gaje izvanrednu ljubav prema tlu, vinogradima i sortama grožđa
koje su simbol ove čuvene vinske regije. Stoga ni rezultat nije izostao.
Le Manzane Prima
Stella Cuvee je penušavo belo vino, od glera (90 %) uz dodatak bjankete. Grožđa dolazi iz
vinograda na strmim padinama Prosecco DOC zone, sa voćnom aromom i nagoveštajem
hrskavog hleba, zahvaljujući odležavanju na kvascima u autoklavi. Autohtona
sorta, bjanketa ovom proseku daruje kiselost.
Ukus je neočekivano mekan i svež, sa elegantnim i dugom mineralnim
završnicom. Ovaj proseko oduševljava svežinom, a odlično se kombinuje i u
zanimljive koktele i aperitive.
Alkohola 11,5 %. Sjajno se sparuje sa raznim jelima, od
predjela, do paste i rizota, do specijaliteta od ribe i belog mesa, ali klizi
glatko i uz uz poslastice i slatkiše. Temperatura serviranja: 8-10 °C
Le Manzane Róseo je
dobitnik puno nagrada i priznanja kao jedno od najboljih penušavih roze vina.
Ovaj roze proseko se pravi od glere (95 %), iz vinograda na strmim padinama
Prosecco DOC zone. Divna koralno roze boja dolazi od dodatka merlo grožđa (5 %).
Alkohola: 11,5 %
Vino je suvo, sa intenzivnim voćnim aromama maline,
borovnice i kupine, ukus je osvežavajući.
Služi se kao aperitiv, može zameniti koktele, a sjajno se
slaže i uz predjela, riblje specijalitete i deserte. Temperatura serviranja:
7-8 °C
Scriani vinicola -bela vina sa obala jezera Komo:
Skrijani vinarija nalazi se u srcu čuvene Valpolicella vinske
regije, koja se prostire od Verone do jezera Garda. Interesanto je kako je ova
vinarija nastala. Čukundeda sadašnjeg vlasnika, Stefano, je usled smrtnog
slučaja u porodici, zakasnio pet dana da preda obrano grožđe kooperativi. Glatko su ga odbili. Tada je rešio, nećete
majci, sam ću i bez vas. I tako je nastala vinarija.
Scriani Custoza - ime vina potiče od mesta Custoza, u okolini jezera
Garda, i njegovog nadimka “custodia”,
koji označava stražara, čuvara, jer su
ovo idilično mesto par puta opsedali dosadni osvajači. Sumnjam da su njihove namere
bile samo da se osveže ovim suvim belim vino, ali im onda ne bih nimalo zamerio.
A kada govorimo o Scriani Custoza, govorimo u kupaži od
pet različitih sorti grožđa, od kojih mu svako daje različite kvalitete: Trebbiano (20 %) mu daje snagu i
punoću; Cortese (25 %)
ga čini suvim, harmoničnim i osvežavajućim; Garganega (30 %), zajedno sa
Tocai (5 %) i Malvasia (10 %), dodaje veoma prijatne i aromatične mirise. Alkohola:
12 % vol.
Dakle imamo posla sa vinom voćnim,
intenzivne i uzbudljive arome, delikatnog ukusa, prijatnim i zaokružnim. Kao
stvoreno za aperitiv, lagan ručak ili večeru.
Scriani Lugana- Lugana je živopisna vinska regija, poznata po
sjajnim belim vinima, koja se nalazi na granici između italijanskih regija
Veneto i Lombardija, na južnim obalama jezera Garda. Ime potiče od latinskog
lacus lucanus, jezeru među šumama.
Proizvodnja traje sedam meseci u
čeličnim buradima, od čega je pet meseci
na svojim finim talozima.
Ovo vino karakteriše sjajan balans,
struktura i miris. Karakteriše ga svežina koja potiče iz karakteristika teroara,
osvežavajući voćni miris, posebno jabuka i breskva, prijatne citrusne note i
delikatna kiselost. Po sortnom sastava je stoprocentni Trebbiano di Lugana. Alkohol:
12,5 %.
Očekuje se i skori dolazak sjajnog sivog pinoa
iz ove vinarije.
Scriani vinicola - crvena vina iz grada Romea i Julije:
Skrijani vinarija ima dugu
porodičnu tradiciju proizvodnje tipičnih Valpolicella vina, i već godinama
osvaja brojne nagrade, medalje, priznanja i najveće ocene za svoja crvena
vina. Grožđe se bere ručno i sortira se
velikom pažnjom, a proizvodnja je ograničena, strogo kontrolisana, prirodna i
najboljeg kvaliteta, sa prirodnim sastojcima i procesima.
Scriani Valpolicella Classico 2014 – Hemingvej je hvalio
Valpolicella Classico kao “lagano, suvo crveno vino, pitko i prisno, kao kuća
omiljenog brata.” Scriani pravi ovo vino na elegantan način, pun arome,
jednostavnosti i ukusa. Ovo vino se diči sa puno medalja, nagrada i priznanja,
za izvanredan kvalitet, aromu i teksturu.
Pravi se od tradicionalnih sorti
grožđa iz okoline Verone: Corvina (60
%), Corvinone (20 %), Rondinella (10 %), Molinara (7 %) i Oseleta (3
%). Boja je rubin crvena, sa mirisnom i intenzivnom voćnom aromom, dok je ukus
suv i harmoničan. Alkohola: 12,5 %. Odlično
se slaže sa dimljenim i suhomesnatim proizvodima, predjelima, uz rizoto, sa
pastom, supama, belim mesom, ali i sa roštiljem, teletinom i govedinom. Temperatura
serviranja: 16-18° C.
Scriani Valpolicella Ripasso Classico Superiore 2013 se često
naziva “baby Amarone”, jer se pravi
od istih vrsta grožđa, ima sličnu boju, aromu i ukus kao Amarone, te čak i
stručnjaci teško prave razliku između Ripasso i Amarone. Ovo je vino bogatog i
punog karaktera, aromatično i punog ukusa, ali sa mnogo pristupačnijom cenom.
Caka je u proizvodnji “Ripasso”
metodom, koja uključuje refermentaciju na pokožici grožđa od Amarone
Valpolicella Classico i Recioto da bi se dobio još intenzivniji miris, boja i
aroma. Vinifikacija se obavlja putem srednje dugačke maceracije sa čestim i
veoma intenzivnim i postepenim dodavanjem (‘ripasso’
stil) u ranim fazama fermentacije i sa preciznom kontrolom temperature.
Sazrevanje traje dvadeset meseci u hrastovim buradima, i još šest meseci u
boci.
Po sortnom sastavu ovo je kupaža:
Corvina 60%, Corvinone 20%, Rondinella
10%, Molinara 7%, Oseleta 3%. Vino odlikuje intenzivna
rubin crvena boja, arome bobica, trešnje i šljive, ukus je bogat i komleksan,
tekstura glatka, a završnica duga i veoma elegantana. Sadržaj alkohola 14%. Lepo
se kalemi na biftek, grilovano meso, meso u sosu, pečenja, meso sa pečurkama, divljač
i srednje zrele sireve.Temperatura serviranja: 18° C, a poželjno da je otvoriti
(i dekantirati) barem sat vremena ranije.
Scriani Carpanè 2010 je jedinstveno vino, od čistog korvina grožđa,
koje savršeno odražava harmoničnu raznovrsnost Valpolićele. Ima neverovatan
ukus i aromu, savršenu teksturu, odlučan karakter i veoma elegantanu i dugu završnicu.
Proizvodnja počinje sa trideset dana
prirodnog sazrevanja grozđa u suvoj sobi i fermentacijom od 25 dana u hrastovim
buradima. Dalje sazrevanje je 12 meseci u bariku, zatim još toliko u velikim
hrastovim buradima, i napokon još 6 meseci u boci.
Boja je kristalna rubin crvena,
aroma na cveće i šumsko bobičasto voće, dok je ukus prijatan sa notama trave,
začina i gorkih badema. Alkohola: 14,5 %
Kada je reč o uparivanju, odlično
sa slaže crvenim mesom i zrelim sirevima, sa ribom poput lososa i tune, kao i
sa školjkama. Temperatura serviranja: 18-20° C, otvoriti barem 2 sata pre služenja i
dekantirati.
Scriani Amarone Della Valpolicella Classico 2010 – je kralj vina iz
Verone. Po sortnom sastavu radi se o kupaži: Corvina 60%, Corvinone
25%, Rondinella 15%. Grožđe se ručno
bere, treće nedelje septembra, da bi se izabralo najbolje suncem okupano
grožđe.
Posle prirodnog sušenja u
posebnoj prostoriji (90 do 110 dana), muljanje grožđa se vrši u hrastovim
buradima. Fermentacija mošta zajedno sa kožicom grožđa traje 30-40 dana bez
dodavanja kvasaca, zahvaljujući kvalitetu i integritetu grožđa. Vino zatim leži
18 meseci u hrastovim barik buradima, da bi zatim provelo narednih osam meseci
u velikim hrastovim buradima i posle toga se još šest meseci u boci.
Boja je intenzivna rubin crvena,
a buke čist, na crvene bobice i voće, trešnje i pijane višnje. Ukus je ekstraktan,
sa tonovima vanile, začina, sladića i badema. Sadržaj alkohola 15,5 %. Ovo vino
je dobitnik mnogih medalja, priznanja i najvećih ocena, za izvanredan kvalitet,
izvanrednu aromu i ukus.
I kiša je još dosadno rominjala, da ne kažem pljuštala, kada sam se oprostio od naših ljubaznih domaćina i zaputio na Nedelju finskog filma. dok mi osmeh nije silazio sa lica. Tako je lepo biti srećan!
Нема коментара:
Постави коментар