среда, 27. април 2016.

VIII WINE STYLE SALON - Nepodnošljiva lakoća življenja u Ziri




Nigde čovek ne postane tako svestan prolaznosti života kao na prostranoj terasi hotela Zira. Dovoljno je samo da baci letimičan pogled sa nje. 
 

A onda mu ne preostaje ništa drugo nego da se okrene ovozemaljskom i u sali Mikonus, na drugom spratu, potraži svoj delić vinskog raja. 


Ponuda je velika, raznovrsna i teško joj je odoleti. A i zašto bi?

Ovaj salon koji se deklariše kao regionalni, sa srpske strane je ugostio sledeće vinarije: Aleksandrović, Aleksić,  Atelje vina Šapat, Bjelica, Cilić, Deurić, Do kraja sveta, Doja, Đorđe, Jermić, Kovačević, Matalj, Pusula, Quet, Radovanović, Rubin, Stari hrast, Temet, Zvonko Bogdan, Vinum, Virtus, a sa strane su pristigli: Šćurtek, Jokić, Vukoje, Kozlović, Bovin, Capo (iz Istre, novitet!), Savina, Kamnik, Tikveš, Lozar, Verus, Stobi (sa Private Reserve), Radgonse Gorice, kao i uvoznici ADS, Dan Company i Vinomond.



U vremena opšte otuđenosti vinski festivali su zauzeli poziciju koju su nekad držale kultne kafane. Postali su mesta susreta, razmene ideja i energija, ugovaranje poslova, sklapanje prijateljstva i poneke ljubavi... 

Ljude koje ovde viđamo, viđamo češće nego familiju, ženu ili muža i sitnu dečurliju. Od onih koji drže čaše, do onih koji sipaju. Razmenjuju se pozdravi i osmesi. Vino poništava inhibiciju. 

Dok se sa svima pozdravite, vreme začas prođe. A i oni su puni sugestija: probaj ono, probaj ovo. Kad bi čovek samo mogao! Obazrivo gledate da nekog ne preskočite, nekom se slučajno ne zamerite... 




I ono što je najbolje, i one koje još ne poznajete, od danas ćete znati. Druželjubivi su ljudi ti vinoljupci! To je lanac sreće koji se zarazno širi. Za to je odgovorno vino. I to je jedan od razloga zašto ga treba piti.


Bilo je tu dosta vinara, starih poznanika, koji nisu dozvoljavali da se gradivo savlada kampanjski - lekcija, pa veliki odmor, već su insistirali da se savlada celokupno gradivo. 

Bezgranično im hvala na tome! 

Mogao je da se proba i Piper-Heidsieck šampanj, pa da se uporedi sa srpskim penušavcem kod Aleksadrovića, Kovačevića ili možda ipak penušava Babaroga?


Izgleda da nas je i nebo podržalo. Svojski smo uživali na terasi sa početka teksta. A samo dan kasnije, nebesa su se otvorila i otpočeo je svojevrsan potop. Ništa se ne dešava bez razloga!


Na terasi gladni su mogli da je utole i izaberu: mesni, sirni ili kombinovani tanjir, kako bi mogli da se kvalifikuju u drugi krug ove vinske smotre. 


Priređena je i nagradna igra, inspirisana nekim nastranostima, koje su se organizovale samo dan kasnije. Posetioci su trebali da izaberu svoje omiljeno vino, a srećnika koji bude izvučen čekalo je iznenađenje u vidu 4 boce pobedničkog vina. 


Нема коментара: