понедељак, 11. април 2016.

Wine Jam 20 - Young Guns




Jubilarni dvadeseti po redu Wine Jam vratio se na mesto prvobitnog zločina. U Savamalu. Ovo izdanje WJ bilo je posvećeno mladim revolverašima vinske scene Srbije.  Ime duguje kultnom filmu iz  1988. godine - Mladi revolveraši (Young Guns). 

U kojem je Čarli Šin bio još relativno u upotrebljivom stanju. Da se držao vina takav bi i ostao, ali zavede ga život i odvede na Stranputicu. Da ne zaboravim, kasnije, i nju smo probali. I pokušali da kumujemo jednom ružičastom čedu, od prokupca grožđa. Dok nas je sa strane šacovala Merlinka. 

 

Sa zidova su nas posmatrale glamur-demonske maske (ko je zaboravio svoju), krila anđela su nas pozivale u king-size krevet i leteće stolice. Bila je to parada artista i modela, pa i vinskih revolveraša.  Jer, tako je lepo biti drugačiji i samo svoj! 

 
Dakle ovi naši vinski kauboji izneli su na šankove simpatičnog saluna Ben Akiba vinsko naoružanje i redenike vinske municije. Vinski dvoboj je mogao da otpočne! Nema šale! No, nikako ne treba da vas zavara taj naziv mlade. Da, većina ovih vinara je mladolika, ali ne bez iskustva, o čemu su govorila i vina koja su bila predstavljena vinskoj publici. 


Mogla su da se probaju vina sledećih vinarija: Bogunović, Chichateau, Čaša vina i priča, Čokot, Đorđe, Izba Jovanović, Milojević, Rakićević, Rašković, Živković, Todorović, Tošići, Vilimonović i Vimmid. Bilo je tu internacionalnih sorti, ali i onog nasušnog – autohtonog.   

 

Po preporuci imenjaka, koji je već pakovao vreću za spavanje po Veroni, probao sam odličan merlo Izbe Jovanović. Ovu izbu (stara slovenska reč za podrum) sa entuzijazmom i posvećenošću vode Adriana i Ivan. Provukla se tu i poneka dobra rakijica, šljiva ali i loza od crne tamjanike, uz hrskavi baget i čašicu razgovora. Ispucli smo se načisto... 

 
I tako dok odlazim iz Savamale, ulicom Braće Krsmanović jezde teretne krstarice i putnički busevi ne hajući za projekat Beograd na vodi. U parku kod autobuske stanice, migranti (koji nisu više u modi i žiži medija) sa plavim UNHCR-ovim rančevima znatiželjno gledaju dve sirijske devojčice kako jedna drugoj bezbrižno dobacuju loptu. Jedno sasvim obično, a opet tako posebno veče. Možda zbog dobrog vina. Ili dobrog društva. Možda i jedno i drugo! Biće!  

 

Нема коментара: