четвртак, 31. август 2017.

Stiže dionis!




Departman za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejzažnu arhitekturu novosadskog Poljoprivrednog fakulteta uzgaja lozu u Sremskim Karlovcima na 14 hektara, gde ima više od 800 sorti i klonova, koji su deo svetske banke biljnih gena.Stručnjaci ovog departmana stvorili su novu crnu vinsku sortu dionis. To je čak 23. sorta vinove loze, uz sedam klonova i tri subklona, koju su podarili stručnjaci sa Departmana, koji ove godine slavi 70 godina postojanja. 

„Sorta dionis nastala je ukrštanjem kaberne frana i panonije, koja je takođe rezultat rada naših istraživača. Od njega očekujemo mnogo jer to je prva domaća visokokvalitetna sorta sa genetskom otpornoću na određene gljivične bolesti. Sazreva u trećoj epohi zrenja i nadamo se da će dati dobre rezultate na Fruškoj gori i južnijim područjima“, ističe doc. dr Dragoslav Ivanišević, direktor Departmana.


Kako dodaje, dionis je od panonije nasledio otpornost prema plamenjači i pepelnici, a od kaberne frana dobar kvalitet. Stvaranje sorti zna da traje više decenija, a najbolje su se na tržištu razvile sila i probus, za koji ne mogu da obezbede dovoljnu količinu sadnica koliko se traži. Morava se dosta proširila u centralnoj Srbiji. Panonija u severnim podnebljima, ali i u Mađarskoj.


„To je bogata, najveća kolekcija u ovom delu Evrope i deo je svetske banke biljnih gena. Bavimo se fiziologijom vinove loze, izučavanjem podloga, svim onim što je u vezi sa vinogradarstvom, tako da se svih 14 hektara mogu smatrati eksperimentalnim ili matičnim zasadima“, nastavlja naš sagovornik.

U Departmanu se vino i proizvodi, što im je značajan izvor prihoda, ali i nešto po čemu su prepoznatljivi u svetu. Italijanski rizling nagrađen je bronzanom medaljom "Seal of Approval" i preporukom za potrošače na prestižnom svetskom takmičenju u Beču International Wine Challenge - AWC Vienna. Probus je nosilac titule rektorskog vina Univerziteta u Novom Sadu, nagrađeno prvim mestom u kategoriji crvenih vina na međunarodnom takmičenju univerzitetskih vina u Mariboru.

(izvor Blic, Aleksandar Latas)

Нема коментара: