Departman za voćarstvo,
vinogradarstvo, hortikulturu i pejzažnu arhitekturu novosadskog Poljoprivrednog
fakulteta uzgaja lozu u Sremskim Karlovcima na 14 hektara, gde ima više od 800
sorti i klonova, koji su deo svetske banke biljnih gena.Stručnjaci ovog
departmana stvorili su novu crnu vinsku sortu dionis. To je čak 23.
sorta vinove loze, uz sedam klonova i tri subklona, koju su podarili stručnjaci
sa Departmana, koji ove godine slavi 70 godina postojanja.
„Sorta dionis nastala je
ukrštanjem kaberne frana i panonije, koja je takođe rezultat rada naših
istraživača. Od njega očekujemo mnogo jer to je prva domaća visokokvalitetna
sorta sa genetskom otpornoću na određene gljivične bolesti. Sazreva u trećoj
epohi zrenja i nadamo se da će dati dobre rezultate na Fruškoj gori i južnijim
područjima“, ističe doc. dr Dragoslav Ivanišević, direktor Departmana.
Kako dodaje, dionis je od panonije
nasledio otpornost prema plamenjači i pepelnici, a od kaberne
frana dobar kvalitet. Stvaranje sorti zna da traje više decenija, a
najbolje su se na tržištu razvile sila i probus, za koji ne mogu
da obezbede dovoljnu količinu sadnica koliko se traži. Morava se dosta proširila
u centralnoj Srbiji. Panonija u severnim podnebljima, ali i u Mađarskoj.
„To je bogata, najveća kolekcija
u ovom delu Evrope i deo je svetske banke biljnih gena. Bavimo se fiziologijom
vinove loze, izučavanjem podloga, svim onim što je u vezi sa vinogradarstvom,
tako da se svih 14 hektara mogu smatrati eksperimentalnim ili matičnim zasadima“,
nastavlja naš sagovornik.
U Departmanu se vino i proizvodi,
što im je značajan izvor prihoda, ali i nešto po čemu su prepoznatljivi u
svetu. Italijanski rizling nagrađen je bronzanom medaljom "Seal
of Approval" i preporukom za potrošače na prestižnom svetskom
takmičenju u Beču International Wine Challenge - AWC Vienna. Probus je nosilac titule
rektorskog vina Univerziteta u Novom Sadu, nagrađeno prvim mestom u kategoriji
crvenih vina na međunarodnom takmičenju univerzitetskih vina u Mariboru.
(izvor Blic,
Aleksandar Latas)
Нема коментара:
Постави коментар