Pre
tri decenije Milomir Milosavljević je napustio rodno selo Bučje, lepo
selo na desnoj obali Zapadne Morave. Pozdravio se od svojih starih
vinograda, čija je loza trajala od vinograda starih Rimljana, pa
vijugala kao dobro Manastira Pantelejmona, sve dok pre dva veka nije
postala posed Milosavljevića.
Milomir
je svoju dvesta godina staru porodičnu tradiciju počeo da nadograđuje u
vinariji Rebbaugenossenschaft Spiez u Švajcarskom Kantonu Bern, gde se
sreo sa nemačkom preciznošću i francuskom prefinenošću, a onda poželeo
da stečeno znanje primeni i prenese na sina Dragana i unuka Branka u
rodnoj Srbiji i vratio se kući. Sve je pod vinkl, a disciplina i
organizovanost dali su sjajne rezultate pretočene u vino. Naša topla
preporuka!
Opet
je loza Milosavljevića nikla u porodičnom vinogradu. Višak roda i lišća
je uklanja pred zrenje da bi najbolji grozdovi bili najbliže suncu.
Svaki drugi red čokota je zatravljen, pa korisna flora i fauna pobeđuje
štetnu. Veštačka đubriva se ne koriste, prskanja je strogo kontrolisano
- 4 do 5 puta I tako se prvi put u Srbiji primenjuje ovaj vid ekološke
proizvodnje vina.
Na
mestu gde su vekovima bili porodični vinogradi, Dragan je 2005 godine
zasadio svetske visokokvalitetne sorte(najpoznatijih francuskih klonova
grožđa) na 3 hektara (jednim delom vinogradi su na terasama, što je za
trstenički kraj neuobičajeno).
Proizvodnja
vrhunskih vina se odvija u sudovima od inoksa uz kontrolisanu
fermentaciju sa selekcionisanim kvascima. Podrum je osposobljen da prima
turističke grupe i vinske ture.
Od
vinskih sorti koje su zasađene , od crnih: Cabernet Sauvignon, Merlot,
Shiraz i Prokupac, a od belih sorti: Sauvignon Blanc i Tamjanika.
Najveći
akcenat se daje na domaće autohtone sorte Prokupac i Tamjaniku, svi
prinosi su strogo kontrolisani, vrši se redukovana berba (prilikom
zrenja višak grožđa se otklanja). Vina Cabernet Sauvignon i Sauvignon
Blanc su sa geografskim poreklom, kontrolisana od strane ministarstva
poljoprivrede i ocenjena su kao kvalitetna i vrhunska vina.
Godišnja
proizvodnja kreće se oko 20.000 litara, Vino se čuva u savremenim inos
tankovima, hrastovim barik buradima i sve se, savremenom punilicom,
flašira u buteljke pd 0,75 litara. Vino se distribuira kako na domaće,
tako i na inostrano tržište.
Vina po etiketama:
VILLA VINA CABERNET SAUVIGNON
VILLA VINA PROKUPAC
VILLA VINA SHIRAZ
VILLA VINA CABERNET BARRIQUE
VILLA VINA MERLOT BARRIQUE
VILLA VINA ROSE
VILLA VINA SAUVIGNON BLANC
VILLA VINA TAMJANIKA
Нема коментара:
Постави коментар