уторак, 28. јул 2015.

Vinarija Milosavljević, Bučje, Trstenik



 

Pre tri decenije Milomir Milosavljević je napustio rodno selo Bučje, lepo selo na desnoj obali Zapadne Morave. Pozdravio se od svojih starih vinograda, čija je loza trajala od vinograda starih Rimljana, pa vijugala kao dobro Manastira Pantelejmona, sve dok pre dva veka nije postala posed Milosavljevića.



Milomir je svoju dvesta godina staru porodičnu tradiciju počeo da nadograđuje u vinariji Rebbaugenossenschaft Spiez u Švajcarskom Kantonu Bern, gde se sreo sa nemačkom preciznošću i francuskom prefinenošću, a onda poželeo da stečeno znanje primeni i prenese na sina Dragana i unuka Branka u rodnoj Srbiji i vratio se kući. Sve je pod vinkl, a disciplina i organizovanost dali su sjajne rezultate pretočene u vino. Naša topla preporuka!


Opet je loza Milosavljevića nikla u porodičnom vinogradu. Višak roda i lišća je uklanja pred zrenje da bi najbolji grozdovi bili najbliže suncu. Svaki drugi red čokota je zatravljen, pa korisna flora i fauna pobeđuje štetnu. Veštačka đubriva se ne koriste, prskanja  je strogo kontrolisano - 4 do 5 puta I tako se prvi put u Srbiji primenjuje ovaj vid ekološke proizvodnje vina.



Na mestu gde su vekovima bili porodični  vinogradi, Dragan je  2005 godine zasadio svetske visokokvalitetne sorte(najpoznatijih francuskih klonova grožđa) na 3 hektara (jednim delom vinogradi su na terasama, što je za trstenički kraj neuobičajeno).


 

Proizvodnja vrhunskih vina se odvija u sudovima od inoksa uz kontrolisanu fermentaciju sa selekcionisanim kvascima. Podrum je osposobljen da prima turističke grupe i vinske ture.


 

Od vinskih sorti koje su zasađene , od crnih: Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz i Prokupac, a od belih sorti: Sauvignon Blanc i Tamjanika.
 


Najveći akcenat se daje na domaće autohtone sorte Prokupac i Tamjaniku,  svi prinosi su strogo kontrolisani,  vrši se redukovana berba (prilikom zrenja višak grožđa se otklanja). Vina Cabernet Sauvignon i Sauvignon Blanc su sa geografskim poreklom, kontrolisana od strane ministarstva poljoprivrede i ocenjena su kao kvalitetna i vrhunska vina.


Godišnja proizvodnja kreće se oko 20.000 litara, Vino se čuva u savremenim  inos  tankovima, hrastovim barik buradima i sve  se, savremenom punilicom,  flašira u buteljke  pd 0,75 litara. Vino se distribuira kako na domaće,  tako i na inostrano tržište.

 
 
Vina po etiketama:


 VILLA VINA CABERNET SAUVIGNON
 VILLA VINA PROKUPAC
 VILLA VINA SHIRAZ
 VILLA VINA CABERNET BARRIQUE
 VILLA VINA MERLOT BARRIQUE
 VILLA VINA ROSE
 VILLA VINA SAUVIGNON BLANC
 VILLA VINA TAMJANIKA


Нема коментара: