четвртак, 30. јул 2015.

Vinica “Grković”-Niš


 

"Vinica Grković" je porodični podrum vina i rakije familije Grković, poreklom iz Orahovca sa Kosova i Metohije. U njenoj je tradiciji, dugoj više od tri veka, spravljanje vrhunskih vina i rakija i to isključivo od onoga što je priroda darovala.

 

Znanje, obrazovanje,vekovna tradicija i nadasve ljubav prema ovom piću Bogova garancija su vrhunskog kvaliteta i uživanja.

Porodica Grković je od svog rodonačelnika, koji se na prostore Metohije doselio iz Grčke, nasledila ljubav prema gajenju vinove loze i spravljanju vina. Od tih davnih vremena pa sve do danas, već tri i po veka, ispreda se priča o tradiciji porodice Grković u spravljanju vrhunskih vina i lozove rakije. 


Osunčane padine metohijskog vinogorja i plodna metohijska zemlja, uz veliko znanje, predanost i ljubav prema ovom božanskom piću, čine savršen spoj koji za rezultat ima vina što pružaju uživanje u svakoj kapljici. 

,Vinica Grković“ , nastala na ovim temeljima i viševekovnoj tradiciji, već više od tri decenije ispunjava misiju da pomoću svojih visokokvalitetnih vina pruži svima trenutke uživanja, da ulepša i obogati sve radosne, sve svečane događaje u životu velikog broja porodica. 


Prepoznatljivost i osobenost ,,Vinice Grković“ jesu vina spravljena isključivo od sorti grožđa za vrhunska vina, bez aditiva i veštačkih dodataka. Zato ona predstavljaju plod prirode, tehnologije, ljubavi i harmonije ukusa sjedinjenih u njima, te pored izuzetnog užitka nude i dobro znana blagotvorna dejstva, čime povoljno utiču na zdravlje. 

Zbog poznatih događaja na Kosovu i Metohiji iz 1999. godine, ,,Vinica Grković“ je morala svoj rad, jednim delom, da premesti u Niš, ali će pečat minulih vremena i duh prostora sa kojih je potekla zauvek ostati sačuvani u njenim vinima i rakijama. 
 


Preko tri veka života, koje su pokoljenja i pokoljenja porodice Grković proživela u sunčanoj Metohiji, isplela su neraskidivu vezu sa ovim prostorima, i ona se kao predanje čuva i neguje kroz vrhunska vina. 


 

Нема коментара: