Po istorijskim spisima 276. godine rimski imperator Probus (rođen i
živeo u današnjoj Sremskoj Mitrovici, tadašnjem Sirmiumu) zasadio je
prve vinograde na Fruškoj Gori. Vinarija Imperator je zato i svoje
vinograde locirala u blizini arheloških iskopina, sedam rimskih bunara.
Vina s latinskim carskim nazivima i rimskim novčićima sa likovima
imperatora na etiketama, osmislio je jednan od vodećih svetskih
dizajnera.
Za ova vina osmišljen je i originalni font
slova. Na tlu Srbije rođeno je šesnaest rimskih imperatora. Samo u
Sirmijumu ih je rođeno jedanaest, pa će vina i dobijati imena po njima.
Vinogradi
su zasađeni 2009. godine i prostiru se na površini od 6.0ha na južnima
padinama Fruške Gore, potez Netin i pripadaju sremskoj lesnoj zaravni iz
perioda Panonskog mora. Nadmorska visina vinograda se kreće oko 150m.
Posebno iznenađenje predstavljaju zasadi malbeka, verovatno najistočniji
u Evropi. Vinarija trenutno ima kapacitet oko 25 hiljada litara.
Biodinamičko
gazdinstvo funkcioniše kao i organsko, ali postoje razne metode
svojstvene samo biodinamičkoj poljoprivredi, kao što su različit način
pripreme polja, komposta... Za preventivu bolesti u vinogradu se
primenjuju pripravci od rastavića i plavog kamena.
Ideja
vodilja ovog oblika poljoprivrede je da ceo vinograd treba posmatrati
kao jedan organizam, on je zatvoren, samodovoljan sistem. U biodinamici
nije važan sadržaj azotnih materija ni ekstrakta u vinu već sadržaj
životne energije koja se prenosi na onog ko ta vina pije.
Svako
biodinamičko vino jeste organsko, ali svako organsko nije biodinamičko.
Organsko grožđe i vino proizvodi bez upotrebe hemijske zaštite i
sredstava, ali biodinamički procesi uključuju dodatne zahteve i
postupke.
U
biodinamici u fermentaciji vina koristi se mikroflora koja dolazi iz
vinograda, tačnije kvasci prirodno nastanjeni u vinogradu iz koga grožđe
dolazi.
Imperator svojoj publici nudi sledeće vinske imperatore:
VALERIUS je stono, suvo, belo vino od sorte rajnski rizling, berba 2012. godina. Vinograd: Grožđe je gajeno po metodama biodinamike na 164mnv, a vino proizvedeno po principima organske proizvodnje. Sazrevanje: Inox.
Boja je slamasto žuta, miris izrazito sortan izražen kroz mešavinu cvetnih aroma i minerala, zaokružen, sa dobrom svežinom. Na nepcu vino je puterasto, s prefinjenim kiselinama, srednje puno, diskretno s završnicom u kojoj se naslućuju arome kore jabuke. Može se konzumirati kao aperitivno vino, ali i čuvati u boci do pet godina.
MAXIMIANVS je stono, suvo, crveno vino, sa 13,5% alkohola. Ovo vino je jedna od zanimljivih kupaža, koje se u poslednje vreme pojavljuju na srpskom tržištu. Sorti sastav je seldeći: 25% merlot, 25% cabernet sauvignon, 25% cabernet franc, 25% malbec. Sve na četvrtinu pa onda se ujedine! Nakon odležavanja od godinu dana u srpskom hrastu, iz kvasaca koji su u bure dospele pravo iz vinograda, vino je ...
Vino
je intenzivne crvene boje sa kristalnim sjajem. Vrlo ekstraktivno i
intenzivno boji zidove čaše.Na mirisu dominira sveže bobičasto voće sa
delikatim začinskim mirisom. Skladnih kiselina i zrelih tanina.Ukus je
srednje put, sočan, sa naglašenim čistim voćnim aromama.
Završnica delikatno otkriva drvo i višnju. Alkohol dobro integrisan u strukturu vina.
Berba: 2011 godina. Dobra vest za vinariju, loša za vinoljupce: nema na zalihama, prodato!
GRATIANUS je po sortnom sastavu stoprocentni traminac. Berba: 2012. godina . Sazrevanje u Inox.
Vino je zlatno žute boje, kristalne bistrine.
Na mirisu nežna mešavina slatkog cveća i žutog voća. Na nepcu glatko. Laganijeg tela i voćne završnice.
QVINTILLVS je suvo crveno vino, po sortnom sastavu 50% merlot, i 50% malbec. Berba: 2011 ali je prodato 2012. godine.
Vino je crvene boje sa delikatnom ljubičastom nijansom.
Na nosu naznake grafita, čvrstine i kompleksnosti vina. Na mirisu dominira sveže bobičasto voće koje se pretače u sveže višnje. Vremenom otkriva sazrevanje u srpskom drvetu pri čemu se naziru i delikatni tonovi crne čokolade i slasti.
Dobrih kiselina i već zrelih, sočnih, mesnatih tanina.Ukus je srednje put, sočan, sa naglašenim čistim voćnim aromama. Završnica ponovo otkriva drvo i višnju. Alkohol dobro integrisan u strukturu vina.
CONSTANTIVS je suvo crveno vino, po sortnom sastavu 50% cabernet sauvignon i 50% cabernet franc. Berba: 2011. Sazreva 8 meseci u srpskom bariku.
Vino je vrlo intenzivne rubin crvene boje. Na mirisu vrlo sortno, kafa, džemaste arome tamnog voća sa notom dima i fine kedrovine. Na ukusu začinsko, puno, snažno, tipično za dva kabernea.
DECIVS je suvo crveno vino, po sastavu stoprocentni pinot noir. Berba: 2011. godine. Sazrevanje 8 meseci u srpskom bariku.
Vino je rubin crvene-trešnja boje. Miris se slojevito otvara kroz voćno-začinsku strukturu sa naglašenim zrelim jagodama.
Na ukusu sočno, skladno, srednje punog tela i završnicom protkanom vanilom. Dobrih kiselina i tanina koji će odležavanjem dodatno da osvilene.
Нема коментара:
Постави коментар