четвртак, 23. јул 2015.

Imperator-Fruška Gora


Po istorijskim spisima 276. godine rimski imperator Probus (rođen i živeo u današnjoj Sremskoj Mitrovici, tadašnjem Sirmiumu) zasadio je prve vinograde na Fruškoj Gori. Vinarija Imperator je zato i svoje vinograde locirala u blizini arheloških iskopina, sedam rimskih bunara. Vina s latinskim carskim nazivima i rimskim novčićima sa likovima imperatora na etiketama, osmislio je jednan od vodećih svetskih dizajnera.

Za ova vina osmišljen je i originalni font slova. Na tlu Srbije rođeno je šesnaest rimskih imperatora. Samo u Sirmijumu ih je rođeno jedanaest, pa će vina i dobijati imena po njima.


Vinogradi su zasađeni 2009. godine i prostiru se na površini od 6.0ha na južnima padinama Fruške Gore, potez Netin i pripadaju sremskoj lesnoj zaravni iz perioda Panonskog mora. Nadmorska visina vinograda se kreće oko 150m. Posebno iznenađenje predstavljaju zasadi malbeka, verovatno najistočniji u Evropi. Vinarija trenutno ima kapacitet oko 25 hiljada litara.


Biodinamičko gazdinstvo funkcioniše kao i organsko, ali postoje razne metode svojstvene samo biodinamičkoj poljoprivredi, kao što su različit način pripreme polja, komposta...  Za preventivu bolesti u vinogradu se primenjuju pripravci od rastavića i plavog kamena.


Ideja vodilja ovog oblika poljoprivrede je da ceo vinograd treba posmatrati kao jedan organizam, on je zatvoren, samodovoljan sistem. U biodinamici nije važan sadržaj azotnih materija ni ekstrakta u vinu već sadržaj životne energije koja se prenosi na onog ko ta vina pije.


Svako biodinamičko vino jeste organsko, ali svako organsko nije biodinamičko. Organsko grožđe i vino proizvodi bez upotrebe hemijske zaštite i sredstava, ali biodinamički procesi uključuju dodatne zahteve i postupke.



U biodinamici u fermentaciji vina koristi se mikroflora koja dolazi iz vinograda, tačnije kvasci prirodno nastanjeni u vinogradu iz koga grožđe dolazi.


Imperator svojoj publici nudi sledeće vinske imperatore:




VALERIUS je stono, suvo, belo vino od sorte rajnski rizling, berba 2012. godina. Vinograd: Grožđe je gajeno po metodama biodinamike na 164mnv, a vino proizvedeno po principima organske proizvodnje. Sazrevanje: Inox.


Boja je slamasto žuta, miris izrazito sortan izražen kroz mešavinu cvetnih aroma i minerala, zaokružen, sa dobrom svežinom. Na nepcu vino je puterasto, s prefinjenim kiselinama, srednje puno, diskretno s završnicom u kojoj se naslućuju arome kore jabuke. Može se konzumirati kao aperitivno vino, ali i čuvati u boci do pet godina.




MAXIMIANVS je stono, suvo, crveno vino, sa 13,5% alkohola. Ovo vino je jedna od zanimljivih kupaža, koje se u poslednje vreme pojavljuju na srpskom tržištu. Sorti sastav je seldeći: 25% merlot, 25% cabernet sauvignon, 25% cabernet franc, 25% malbec. Sve na četvrtinu pa onda se ujedine! Nakon odležavanja od godinu dana u srpskom hrastu, iz kvasaca koji su u bure dospele pravo iz vinograda, vino je ...







Vino je intenzivne crvene boje sa kristalnim sjajem. Vrlo ekstraktivno i intenzivno boji zidove čaše.Na mirisu dominira sveže bobičasto voće sa delikatim začinskim mirisom. Skladnih kiselina i zrelih tanina.Ukus je srednje put, sočan, sa naglašenim čistim voćnim aromama.

Završnica delikatno otkriva drvo i višnju. Alkohol dobro integrisan u strukturu vina.


Berba: 2011 godina. Dobra vest za vinariju, loša za vinoljupce: nema na zalihama, prodato!




GRATIANUS je po sortnom sastavu stoprocentni  traminac. Berba: 2012. godina . Sazrevanje u Inox.


Vino je zlatno žute boje, kristalne bistrine.


Na mirisu nežna mešavina slatkog cveća i žutog voća. Na nepcu glatko. Laganijeg tela i voćne završnice.








QVINTILLVS je  suvo crveno vino, po sortnom sastavu  50% merlot, i 50% malbec. Berba: 2011 ali je prodato 2012. godine.

Vino je crvene boje sa delikatnom ljubičastom nijansom.

Na nosu naznake grafita, čvrstine i kompleksnosti vina. Na mirisu dominira sveže bobičasto voće koje se pretače u sveže višnje. Vremenom otkriva sazrevanje u srpskom drvetu pri čemu se naziru i delikatni tonovi crne čokolade i slasti.

Dobrih kiselina i već zrelih, sočnih, mesnatih tanina.Ukus je srednje put, sočan, sa naglašenim čistim voćnim aromama. Završnica ponovo otkriva drvo i višnju. Alkohol dobro integrisan u strukturu vina.





CONSTANTIVS je  suvo crveno vino, po sortnom sastavu  50% cabernet sauvignon i 50% cabernet franc. Berba: 2011. Sazreva  8 meseci u srpskom bariku.


Vino je vrlo intenzivne rubin crvene boje. Na mirisu vrlo sortno, kafa, džemaste arome tamnog voća sa notom dima i fine kedrovine. Na ukusu začinsko, puno, snažno, tipično za dva kabernea.










 DECIVS je suvo crveno vino, po sastavu stoprocentni pinot noir. Berba: 2011. godine. Sazrevanje 8 meseci  u srpskom  bariku.


Vino je rubin crvene-trešnja boje. Miris se slojevito otvara kroz voćno-začinsku strukturu sa naglašenim zrelim jagodama.

Na ukusu sočno, skladno, srednje punog tela i završnicom protkanom vanilom. Dobrih kiselina i tanina koji će odležavanjem dodatno da osvilene.








Нема коментара: