уторак, 28. јул 2015.

Vinarija Stobi, Tikveš, Makedonija

Dobro došli u svet vinske magije!




Vinarija Stobi nalazi se u centralnoj Makedoniji, u čuvenom vinogradarskom regionu Tikveš. Ovaj region sa 12 hiljada hekatara pod vinogradima, čini trećinu ukupnih vinograda u Makedoniji. Ono što ovaj region  čini blagorodnim je mešanje mediteranske klime sa juga i kontinetalne sa severa.



Vinarija Stobi je mlada po godinama, a iskusna po znanju. Ona je jedna od najnovijih i jedna od najmodernijih makedonskih vinarija, locirana u opštini Gradsko, neposredno u blizini antičkog lokaliteta Stobi, po kome je i dobila ime. Grožđe stiže sa teroara kojim su se nekada kretale rimske legije, krstaši riteri, otomanski osvajači i mnogi drugi, zvani i nezvani.



Stobi je jedan od najpoznatijih antičkih arheoloških lokaliteta u Makedoniji. Usidren podno mitskih reka Erigon i Aksios (današnji Vardar), 80 kilometara udaljen od Skoplja. Ovakva lokacija, načinila ga je, tokom antičkog perioda, važnim strateškim i trgovačkim centrom. Pod imenom Stobi javlja se od IV veka pre nove ere. Bio je sedište episkopa i grad iz kojeg je Teodosije I godine 388. doneo zakon protiv sektaštva. Godine 518. prema Prokopiju, Stobi je stradao u katastrofalnom zemljotresu.




Stobi pod vinogradima ima 600 hektara, na kojima se uzgajaju bele sorte: Žilavka, Župljanka, Rizling, Italijanski rizling, Šardone, Muskat otonel i druge, a od crnih Vranac, Pino Noar, Merlo, Kaberne, Kaberne Fran, Širaz, Pti Verdo i druge. Veći naglasak dat je sortama od kojih se proizvode crvena vina. Ova vina ćete probati uz hladnu zakusku od galičkog sira, kačkavalja, suhomesnatih specijaliteta i domaće pite, a u restoranu vinarije možete i ručati.



Mudrost i iskustvo prvih stanovnika koje je prenošena od pamtiveka do danas, sjedinjena je u savršenu harmoniju sa savremenom tehnologijom i znanjem. Ovde imamo vinariju koja ima antičke korene, a modernu tehnologiju primerenu XXI veku. U modernom zdanju, urbanom, arhitektonskom čudu, svetski poznatog arhitekte Le Korbizijea, smestila se vinarija, čija su vrata uvek otvorena za vinoljupce, ali i sve radoznale. Ima kapacitet od 4,5 miliona litara. U jednom času moguće je, u ovoj vinariji, napuniti  pet hiljada boca. Otkrijte tajnu vinskih lavirinata sa hrastovim buradima i uživajte u čaroliji.

 

 Vinarija Stobi Vas poziva rečima:


 „Budite deo sveta modernog vinskog turizma!
Ne prihvatajte ništa manje od savršenstva!“



Нема коментара: