Ispred imena Nuić, s razlogom stoji „Vinograd“, a ne „vinarija“ niti „podrum“.
Vinogradi,
zato što je s njima sve započelo, zato što se njima dalo najviše truda i
zato što će vinogradi uloženo čoveku vratiti, a čovek će vinogradu
večno biti zahvalan.
Vinogradi
Nuič nastali su 2004. godine, u težnji da se nastavi porodična
tradicija. U jugozapadnom delu Hercegovine, između Ljubuškog i
Međugorja, na krškom lokalitetu Orlovac površine 35 hektara, zasađeno je
190 000 čokota, a podrum ima kapacitet 600 hiljada litara. Nekadašnji
kamenjar pretvoren je u blagorodne vinograde. Teroar ima sledeće
karakteristike:
- krševitа crvenicа,
- nadmorska visina od 140 metara,
- jugozapadna ekspozicija,
- blage zime i sunčana leta
Vinogradi
su podignuti mukotrpnim pripitomljavanjem ljutog hercegovačkog krša.
Stvoren je zdrobljeni sloj suvog, snežnobelog kamena, čija je
specifičnost - propuštanje viška vode u dublje slojeve tla, dok se
toplota apsorbuje i reflektuje nazad u lozu, potmažući joj u dozrevanju.
Tako nastaje jedinstveni supstrat, koji upotpunjuje teroir ovih
vinograda. Pre kultivacije, rovokopačem marke ''Trencor'', vinograd je
bio krševita zaravan, prekrivena tipičnim hercegovačkim rastinjem, kao
što su šipak, drača, kadulja i smilje. Danas ćete te mirisne note
pronalaći u vinima Vingrada Nuić.
Klima
ovog područja je mediteranska s blagim, kišovitim zimama i vrućim i
relativno sušnim letima. U toku vegetacije vinove loze, padavine su vrlo
retke, vlažnost vazduha je vrlo mala, a temperature vazduha su
relativno visoke.
Poznato je da za postizanje visokog
kvaliteta grožđa suma temperatura treba da iznosi od 3200 ˚C do 4000
˚C. No, u mostarskom vinogorju, kojima pripadaju i Vinogradi Nuić,
temperaturna suma iznosi 4152 ˚C, što ukazuje na izvanredne uslove za
uzgoj vinove loze u Hercegovini, a samim tim i za pravljenje vrhunskih
vina.
U Vinogradima Nuić velika važnost pridaje se zelenoj berbi, gde se leti režu još nedozreli grozdovi, kako bi se rasteretila loza suvišnog grožđa, a snaga preusmerili u prehranu preostalih grozdova, a sve radi postizanja što boljeg kvaliteta. Posle ovog rezanja, preostalo grožđe teži do kilogram i po.
Ručno
ubrano grožđe iz Vinograda Nuić, u najkraćem roku, doprema se u
vinariju, gde ih dodatno odabiraju u podrumu, a fermentacija se izvodii
pomoću prirodnih kvasaca u inox tankovima, radi očuvanja primarnih
sortnih aroma.
Godine
2009. na Dugolazama je posađeno 7 hektara, a 2010. godine još 21
hektara vinograda. Najzastupljenije su, autohtone sorte Žilavka i
Blatina, uz prateće sorte u osnovnom zasadu kao što su Trnjak, Bena
iKrkoša . Uz ove sorte zasađeni su i : Kaberne Fran, Merlo, i od od
belih, korčulanski Pošip.
Vinogradi Nuić samo prate
prirodu i njene zakonitosti, omogućavaju joj da im pokaže svoj puni
potencijal, ne želeći da naruše ravnotežu, niti da osiromašu tlo.
Korištenjem
moderne agrotehnike i regulisanjem prinosa, o čemu smo već govorili,
dobija se grožđe vrhunskog kvaliteta, pa su i vina takva. Vinarija je
smeštena na Crnopodu, a otpočela je sa radom 2013. godine. Kapacitet
vinarije je 600 000 litara. Jednim delom je podzemnog, a delom nadzemnog
tipa. U sastavu vinarije nalazi se i degustaciona sala, kao i restoran u
kojem se mogu probat tradicionalni hercegovački specijaliteti. Pojedina
vina dozrevaju u drvenima bačvama od francuskog hrasta, u savršenim
uslovima vlage i temperature, zaštićeni od nepovoljnih spoljašnjih
uticaja.
Početkom
2008. godine na tržište izlaze tri vina: Žilavka, Blatina i Blatina
Barrique. Pojavivši se, po prvi put, na prestižnom AWC takmičenju, u
Beču, Vinogradi Nuić su osvojili osam medalja, od čega šest srebrnih za sledeća vina:
- Pošip 2013, vrhunsko vino,
- Cabernet Sauvignon 2011, vrhunsko vino,
- Blatina 2012, kvalitetno vino,
- Blatina 2012, vrhunsko vino,
- Blatina barrique 2012, vrhunsko vino i
- Trnjak 2012, vrhunsko vino.
Kako
ističu u Vinogradima Nuić, osvojene medalje potvrđuju ono najbitnije;
konstantan rast kvaliteta, što su prepoznali i vrhunski poznavaoci vina i
ljudi koji su donosili odluku o dodeli medalja. O tome o koliko važnom
takmičenju se radilo, govori i podatak, da je na njemu nastupilo 1885
proizvođača iz četrdeset zemalja širom sveta, a na ocenjivanju se našlo
preko 12 hiljada vina.
Dodajmo tome, da je zahvaljujući
osvojenim medaljama, Vinogradima Nuić, dodeljena međunarodno priznata
zvezdica, kao i priznanje, „best national producer of the year 2014-Bosnia i Hercegovina“, odnosno Vinogradi Nuić su proglašeni najboljim bosansko-hercegovačkim proizvođačima vina u godini.
A sada, hajde, da se upoznamo i sa hercegovačkim autohtonim sortama.
Blatina
je autohtona hercegovačka sorta. Ima funkcionalno ženski cvet, zbog
čega se u nasadima uvek uzgaja s pratećim sortama kao što su: Alicante
Bouschet, Gamay, Merlot, Vranac i Trnjak, koji ujedno vrše i oprašivanje
Blatine.
Trnjak
je još jedna autohtona sorta. Imali smo prilike i čast da probamo
crveno vino od ovog grožđa koje proizvode Vinogradi Nuić i kratak opis
glasi : tamno rubin crvene boje, sa crnim nijansama; miris – sušeno
voće, čokolada, kafa i dim; a ukus – robusno, harmonično,trajno, za ne
propustiti...
ŽIlavka je najrasprostranjenija autohtona
hercegovačka sorta izuzetnog kvaliteta, uz koju najčešće idu prateće
sorte Bena i Krkošija. Ime je verovatno dobila po svojim tankim
žilicama, koje se naziru u bobici u vreme zrelosti, mada drugi tvrde da
je ime dobila po svojoj žilavosti, to jest, otpornosti ili njenom dobro
razvijenom korenu, koji se proteže duboko u tlo, a sve to u potrazi za
vodom.
Bena je bela vinska sorta grožđa, to je sorta za
toplije krajeve i veoma je otporna na plamenjaču i pepelnicu. Vrlo je
izdrživlja i uspeva i na neplodnom tlu. Mošt Bene sadrži 16 – 22 %
šećera i 4, 9 do 7, 8 g/l ukupnih kiselina. Zbog većeg sadržaja
kiselina dobar je dodatak vinu Žilavke, ali u manjem postotku,
otprilike pet posto.
Krkoša sazreva kad i Žilavka i ima
problematičnu oplodnju zbog anomalija u građi cveta. Težina grozda
varira od 100 do 200 grama. Slabije podnosi sušu i neplodna tla. Na
plodnim zemljištima daje grožđe dobrog kvaliteta sa dobrim sadržajem
šećera i kiselina.
Нема коментара:
Постави коментар