Za
Podrum vina porodice Dabić saznao sam od njenog vlasnika gospodina
Igora, koji je po struci agronom, a u razgovoru s nama otkriva da se
ovde ne radi samo o poslu, nego o jednoj velikoj strasti. Evo šta smo
saznali o ovoj maloj, ali perspektivnoj vinariji:
Podrum
vina porodice Dabić je smješten u malom hercegovačkom selu Željuša.
Vinarstvo je u prošlosti zauzimalo značajno mjesto u našoj porodici, i
kao hobisti proizvodili smo vino i rakiju za sopstvene potrebe.
Poslijednih nekoliko godina odlučili smo da unaprijedimo proizvodnju i
da ljubav prema vinogradarstvu i vinarstvu uzdignemo na veći nivo.
S
obzirom da je svaki početak težak, tako i naš mali porodični podrum
vina počinje da pravi prve korake u domenu vinarstva, pa je za očekivati
u bližoj budućnosti i veći napredak, kako u kvalitetu i količini
proizvodnje vina, tako i u samoj infrakstrukturi, kao i podizanju novih
zasada.
U
našem podrumu danas se proizvode vina uglavnom od autohtonih sorti,
gdje su najviše zastupljeni: Vranac i Žilavka, a od ove godine i prvi
put pravimo Šardone. Pored toga, prošle godine smo testirali i jednu
kupažu to je mješavina Vranca i Merlota, isto vino je dobilo zapažene
ocijene od vinskih stručnjaka.
Cijelokupnu
proizvodnju vina vodi diplomirani inženjer poljoprivrede Igor Dabić,
koji je ujedno i najmlađi vinar na prostorima Hercegovine koji se
aktivno bavi proizvodnjom i grožđa i vina. U budućnosti se planira
svakako proširenje sadašnjih zasada vinove loze i to isključivo
autohtonim sortama u prvome planu Žilavkom, proširenje kapaciteta, kao i
uređenje samoga podruma.
Do
tada nam ostaje dosta prostora za napredak, učenje i usavršavanje.
Vrata našega podruma i domaćinstva širom su otvorena za sve ljubitelje
dobre kapljice.
Нема коментара:
Постави коментар