четвртак, 30. јул 2015.

Mačkov podrum - Irig, Fruška Gora



Na najlepšim, južnim padinama Fruške gore, na nadmorskoj visini 280-320 metara, gde blagi povetarac stalno „pirućka“, vlasnici vinarije počeli su sadnju vinograda, a vinarija "Mačkov Podrum" je smeštena u fruškogorskoj prestonici, u Irigu.

 


Preci osnivača "Mačkov Podruma", po tradiciji su se, kolenima unazad, bavili vinogradarstvom i proizvodnjom vina, a zaštitni znak ili „špic namet“ familije, kako bi Sremci rekli, bio im je „mačak“. Otuda i naziv vinarije Mačkov podrum.

 

Odlična geografska pozicija i klima, promišljen spoj tradicije, na koju su nadograđene savremene vrednosti, kao i odlučnost da u budućnosti opravdamo očekivanja, samo su neki od sastojaka koje će uložiti dok prave „vina sa dušom“.
 


Daleke `iljaduosamsto-i-neke kada bi njihov predak gospodar-Mitar Jojić posle napornog dana košenja sena pio vino, proizvedeno od grožđa iz svojih fruškogorskih vinograda Seleuš i Grabovac, ni slutio nije da je deo tradicije u nastajanju.

 

Vreme je teklo kao bistro vino iz olbe. Mnogo je gospar-Mita grožđa obrao i buradi istočio. A njegovi sinovi su različitim putevima pošli. Sin Đoka „optant“ bio je imućan zemljoposednik u Moldaviji. Sin Joca, čuveni bećar i kockar po Italiji. Slao je familiji najlepše anziskarte iz Đenove i Fiume.



A sin Todor, mudar i dalekovid čovek, oženio je Persidu Čekić, koja mu je u miraz donela vinograd Memijevo. U njemu danas raste loza Portugizer. Pred kraj svog života, 1926. Todor je postao jedan od osnivača nadaleko poznatog Iriškog podruma. Za tadašnje vreme udruživanja i zadruga naoko uobičajena stvar. Za porodičnu vinsku tradiciju nemerljiv doprinos.


 
Mitin unuk, a Todorov sin, Sava, on je volo baš da popije! Dugo je svoje znanje utvrđivao, postao majstor svog zanata. Al taj kocko nije...

 
 

I tako je svaka generacija Jojića ostavila traga – neki su marljivo dodavali i radili. Po neki u miraz odneli ili na karti izgubili...ali gen za vino se prenosio do danas.


Sadašnja generacija umešno koristi vredno nasleđe predaka o negovanju vinograda i pravljenju vina. U kombinaciji sa savremenim svetskim saznanjima iz enologije, vinarija proizvodi vina koja u sebi nose osobenosti fruškogorskog podneblja i svu simboliku porodičnih životopisa utkanih u prelive vinskih gutljaja.




Tu tradiciju s uspehom i posebnim šarmom nastavlja gospodin Sava Jojić, zvani Mačak, ali ne u čizmama, nego pod šeširom, uvek desprekorno i elegantno odeven, autentični boem, ona retka vrsta ljudi s duhom i dubinom, koja nažalost nestaje. Svoje breme s lakoćom nosi i na trpezu nam iznosi sjajna vina.


 



Нема коментара: