Na
najlepšim, južnim padinama Fruške gore, na nadmorskoj visini 280-320
metara, gde blagi povetarac stalno „pirućka“, vlasnici vinarije počeli
su sadnju vinograda, a vinarija "Mačkov Podrum" je smeštena u
fruškogorskoj prestonici, u Irigu.
Preci
osnivača "Mačkov Podruma", po tradiciji su se, kolenima unazad, bavili
vinogradarstvom i proizvodnjom vina, a zaštitni znak ili „špic namet“
familije, kako bi Sremci rekli, bio im je „mačak“. Otuda i naziv
vinarije Mačkov podrum.
Odlična
geografska pozicija i klima, promišljen spoj tradicije, na koju su
nadograđene savremene vrednosti, kao i odlučnost da u budućnosti
opravdamo očekivanja, samo su neki od sastojaka koje će uložiti dok
prave „vina sa dušom“.
Daleke
`iljaduosamsto-i-neke kada bi njihov predak gospodar-Mitar Jojić posle
napornog dana košenja sena pio vino, proizvedeno od grožđa iz svojih
fruškogorskih vinograda Seleuš i Grabovac, ni slutio nije da je deo
tradicije u nastajanju.
Vreme
je teklo kao bistro vino iz olbe. Mnogo je gospar-Mita grožđa obrao i
buradi istočio. A njegovi sinovi su različitim putevima pošli. Sin Đoka
„optant“ bio je imućan zemljoposednik u Moldaviji. Sin Joca, čuveni
bećar i kockar po Italiji. Slao je familiji najlepše anziskarte iz
Đenove i Fiume.
A sin Todor, mudar i dalekovid čovek, oženio je Persidu Čekić, koja mu je u miraz donela vinograd Memijevo. U njemu danas raste loza Portugizer. Pred kraj svog života, 1926. Todor je postao jedan od osnivača nadaleko poznatog Iriškog podruma. Za tadašnje vreme udruživanja i zadruga naoko uobičajena stvar. Za porodičnu vinsku tradiciju nemerljiv doprinos.
Mitin
unuk, a Todorov sin, Sava, on je volo baš da popije! Dugo je svoje
znanje utvrđivao, postao majstor svog zanata. Al taj kocko nije...
I
tako je svaka generacija Jojića ostavila traga – neki su marljivo
dodavali i radili. Po neki u miraz odneli ili na karti izgubili...ali
gen za vino se prenosio do danas.
Sadašnja
generacija umešno koristi vredno nasleđe predaka o negovanju vinograda i
pravljenju vina. U kombinaciji sa savremenim svetskim saznanjima iz
enologije, vinarija proizvodi vina koja u sebi nose osobenosti
fruškogorskog podneblja i svu simboliku porodičnih životopisa utkanih u
prelive vinskih gutljaja.
Tu tradiciju s uspehom i posebnim šarmom nastavlja gospodin Sava Jojić, zvani Mačak, ali ne u čizmama, nego pod šeširom, uvek desprekorno i elegantno odeven, autentični boem, ona retka vrsta ljudi s duhom i dubinom, koja nažalost nestaje. Svoje breme s lakoćom nosi i na trpezu nam iznosi sjajna vina.
Нема коментара:
Постави коментар