понедељак, 20. јул 2015.

Vina na visokim potpeticama- vinarija Aleksić


Kada sam ulazio u svet vina, bila je to čisto muška priča.

Nije mi to bilo baš jasno. Još manje mi se dopadalo. Nešto tako lepo i uzvišeno, a opet, atmosfera kao u kasarni.

Morate da priznate, pomalo tugaljivo.

Stanje, se na sreću, sve više menja... Vino je nemoguće praviti i piti bez žena. Nemoguće i besmisleno!

Nije ni čudo, stoga, što su srpska vina sve bolja! Kada su žene, konačno, uzele stvar u svoje ruke!

Vinariju Aleksić otkrio sam na nedavno održanom Wine Jamu. Vinarija je 2005. godine je krenula sa ozbiljnom proizvodnjom. Vinogradi su u kooperaciji iz Vlasotinca i okoline Vranja, a nešto grožđa dolazi i iz Makedonije.

Sjajna vina, vinariju vode žene, lepe i stručne. Vole svoj posao, s entuzijazmom odgovaraju na svako pitanje i s žarom opisuju svako svoje vino.

Nije ni čudo, onda, da su vina odlična. A i ima ih dosta, tako da svako može da pronađe svog favorita.
Da su na pravom putu svedoče dve bronzane medalje za vina Kardaš i Arno na prestižnom Decanter ocenjivanju u Londonu i srebro za Arno i bronza za Bonancu (polusuvi šardone) na Balkanskom međunarodnom vinskom takmičenju 2013. godine u Sofiji!   



Još da dodam, da ćete za svoj novac, upravo u vinima vinarije Aleksić dobiti najviše. Sjajan kvalitet i umerene cene. Pravi poklon za sve vinofile i sve kupce.

Mudra odluka, koja na duge staze, daje prave rezultate. A, žene iz vinarije Aleksić su istrajne i s jasno definisanim ciljevima.
 
I ono što je najvažnije, ne staju, ne opija ih uspeh, već spremaju nova iznenađenja. No, hajde da se upoznamo s vinima Aleksić i na koji način su vina dobila imena:

"Žuti cvet"


 Legenda kaže da je krajem Prvog svetskog rata, tokom prolaska francuske vojske kroz Vranje, jedan od vojnika pozdravio baku koja je uređivala baštu sa:

 "Bon jour!".

 Baka je razumela da je vojnik rekao božur te je odgovorila:
 
"Nije to sine, božur, to je žuto cveće!"

Kako je Vranje grad vinarije, a simbol grada je mirisno žute cveće otuda ideja da baš mirisna tamjanika ponese naziv "Žuti cvet".



"Arno"

 

 Turcizam, sa značenjem nesto dobro, kvalitetno. Prvo vino koje je izašlo iz Vinarije Aleksić, kako bi svojim prijateljima (kardašima) pružilo dobro (arno) uživanje uz sovinjon blan.

 "Sevdah"

 


 Čežnja i ljubav protkani emotivnim nabojem u samo jednoj čaši. Čaši, u kojoj su se radi vašeg užitka sjedinile smederevka, šardone i sovinjon.

 "Bonaca"


Priča porodice Aleksića krenula je iz Dalmacije, odakle je mama Nada. Ona je svoje mirno more pronašla u Vranju, pa otuda i naziv za vranjansku "Bonacu".

S obzirom da sva vina vinarije Aleksić imaju nazive koji oslikavaju Vranje, jedno vino je trebalo da prenese duh i miris Dalmacije u Vranje. Ime za jedan sasvim poseban šardone.

Šardone, koji se u barikiranoj varijanti ("Bonacu barrique"), takođe, nalazi na tržištu, u vrlo ograničenim količinama.

 
"Barbara"
 

 Ženska priča je inspiracija za ovaj naziv. Prijatelj vinarije inspirisan ženama koje vode vinariju, sestrama Aleksić (Maja, Dragana i Marija) i ženom tehnologom, Jelenom Živanović, uočio je da novi roze ima karakterne osobine svake od ovih žena, ponaosob.

 Vinarija je mlada a vino sveže, berba 2012, što simbolizuje mladost i ambicioznost ove vinarije.

Kupažirati muskat hamburg i kaberne sovinjon je smeo potez, što samo pokazuje hrabrost i odvažnost, s kojom su se ove žene upustile u ovaj, težak i mukotrpan, ali ipak lep posao.

Impozantnih 14 % alkohola se ne oseća na prvi gutljaj, pa vodite računa da vas ne zavede, ne zaboravite da je ovo delo žena. Zavodiće as polako i intrigantne, baš kako i treba, a da i ne osetite. Posebnost ovog vina je u njegovoj jedinstvenosti. Jer, ona je jedna i jedina, ona je "Barbara"!

 "Kardaš"



Ovo ime krije sjajan kaberne sovinjon. Turcizam, sa značenjem prijatelj, pobratim. Dopustite "Kardašu" da vam ispriča svoju priču, jer je ono pravljeno za sve one koje veruju u ove odvažne žene od samog početka. Za sve prijatelje vinarije Aleksić. Kojih je svakog dana sve više!

 Ako vas ovo nije dovoljno, kako biste se bolje upoznali s vinarijom Aleksić, evo i malog filmskog priloga iz emisije "Vino i vinogradarstvo":

 


Нема коментара: