Pitoma
i suncem okupana Župa, vekovna prestonica vina, skrivena je među
plemenitim čokotima vinove loze. Zavičaj je svetlosti, Bahusa, dobrog
vina i još boljih ljudi. Župa je čarobno mesto gde sunce milujući zrna
grožđa stvara pijanstvo koje krepi i pokreće. Župa je pravo izvorište
bogovskih vina, i ishodište svekolike lepote i uživanja u životu. Župa
je mesto rađanja i trajanja, nada svih pogleda u sunce i strepnja ispod
svakog mrkog oblaka.
Župljani,
po tradiciji dugoj vekovima, goste dočekuju raširenih ruku i širokog
srca. Sa gostom dele svu radost života i svaku čašu župskog vina.
U
vrtlogu minulih vekova, u tmini prošlog vremena, po neki čokot i po
koje zrno grožđa stvorilii su i Rajkovići. Biće tako i u vremenu koje
dolazi. Ljudi prolaze, ali ostaće priča o najboljim srpskim vinima.
Pisani
podaci o vinarskoj tradiciji porodice Rajković datiraju iz 1834.
godine, kada je u Srbiji prvi put sproveden popis, mada je po porodičnom
predanju ta tradicija ceo vek duža. Porodica Rajković je nosilac jedne
od najstarijih priznanja za vino u Srbiji, jer je njihov predak Miloš
Rajković primio Pohvalnicu kralja Aleksandra I Karađođevića 1933. godine
za vino od autohtone župske sorte grožđa Rskavac, od koje se danas
pravi nadaleko čuveno vino Prince. U čast ovog jubileja, nastalo je vino
pod nazivom "33", kao jedno od najskupljih vina Srbije, koje je 2013.
nagradjeno bronzanom medaljom na Londonskom Decanter World Wine Awards
vinskom takmičenju, kao prvo vino iz Srbije u premium cenovnoj
kategoriji ikada nagradjeno medaljom na ovom najprestižnijem svetskom
ocenjivanju. Od 2010. godine, vinarija Braća Rajković je proglašena
dvorskim liferantom kraljevske kuće Karadjordjević, te se na srpskom
dvoru ponovo piju najbolja srpska vina.
Sa
deset hektara sopstvenih zasada vinograda, kako autohtonih (rskavac,
tamjanika bela i crna) tako i internacionalnih sorti (cabernet
sauvignon, merlot, cabernet franc) mogu se pohvaliti i najstarijom
plantažom Pinot Noira u Srbiji, koju je Vladimir Rajković zasadio po
povratku sa studija vinogradarsta 1962. godine. Danas se sa ove plantaže
ubira groždje od kojeg se pravi vino Dina, koje nosi ime po nadimku
čoveka koji je ovu sortu doneo u Župu - Vladimiru Rajkoviću.
Primenjujući savremena dostignuća u enologiji, kombinacijom autohtonih
sorti i modernih pristupa, nastaje vino Opium. Groždje dedova, znanje
sinova. Srpska vinska trilogija.
Nova
dostignuća u enologiji najbolje se ogledaju u liniji vina pod imenom
‘Sofia’. Sofia tamjanika, Sofia Rose od Pinot Noira, namenski sadjene
kombinacije 4 klona, i Sofia Cuvee od Merloa, C. Sauvignona i C. franca
predstavljaju moderna stremljenja Župskih vinara u svetu dinamične i
uvek nove enologije.
Vino
najbolje prija tamo gde je nastalo, stoga se vinarija braće Rajković
potrudila da uredi jedan prijatni kutak za sve putnike namernike i
ljubitelje vina koji dolaze u Župu. Moderna degustaciona sala može da
primi 40 posetilaca. Posete je moguće organizovati svakodnevno uz
prethodnu najavu.
Nama
se ukaza posebna čast, da smo bili počašćeni sa njihovim čuvenim
svadbarskim kupusom s četiri vrste mesa, od kojeg je jedno bilo od
zeke koji se u kupusu igrao i hranio. A i sam postao hrana.
Do podruma je veoma lako doći, jer se vinarija nalazi na ’Vinskom putu Župa’ i putokazi vas vode od Kruševca do samog podruma.
Kombinacijom tradicije, ljubavi i predanosti, nastaju vina koja su ponela najviša priznanja na svim relevantnim sajmovima.
Нема коментара:
Постави коментар