WineJour je već pisao o VinarijiTasca d'Almerita, iz mesta Regaleali na Siciliji. Ovo
srednjovekovno imanje površine 500 hektara, baškari se na oko sto kilometara
istočno od Palerma. Karakteriše ga čak desetine različitih tipova zemljišta.
Tokom XX veka mnoga imanja na
Siciliji na kojima je bila posađena pšenica, pretvorena su u vinograde. Sicilija,
ta magična zemlja hladnih zima i ekstremnih temperaturnih promena leti, tamo
gde se susreću Mediteran i vrela Afrika, zemlja sa moćnim vulkanom i raznolikim
geografskim karakteristikama počela je da pravi ozbiljna vina.
Danas Sicilija ima više vinograda
od bilo koja druga regija u Italiji, a po proizvodnji vina, rve se za primat sa
Puljom (Puglia). Proizvodi u proseku
oko 500 hiljada hektolitara, što čini 39 % ukupne italijanske proizvodnje vina.
Tokom ovog zanimljivog vinskog druženja s osvrtom na
geografiju i istoriju Sicilije probali smo tri crvena vina s tamošnjeg teroara:
Voćni ukus sa džemastim
prelivima. Ekstraktno, elegantno, sa
dugom završnicom kojom dominiraju suve šljive i nagoveštaj začinskih nota.
Meki, svilenasti tanini dresirani odležavanjem 12 meseci u francuskoj
hrastovini.
Cygnus 2013.- kupaža nero d’avola 60 % i
kaberbne sovinjona 40 %. Terre Siciliane IGT. Crveno vino koje pleni svojom mekoćom i
elegancijom. Ime (ćinjus=labud) duguje
Rihardu Vagneru koji je u bašti vile
Taska u Palermu 1881. godine završio treći čin svoje poslednje opere „Parsifal“
inspirisan labudovima s obližnjeg jezera. A kada smo kod vina-tradicionalna
vinifikacija za crvene sorte, malolaktička fermentacija i odležavanje 14 meseci
u hrastovim buradima. Rubin crvene boje, arome intezivne i voćne, naznake
kupine, maline, višnje, vanile, duvana i čokolade. Ukus voćni i moćan, pun,
harmonično, lepo zaokruženih kiselina i mekih tanina. Labud, koji se u književnosti i umetnosti
uopšte, koristi kao alegorija za zrelost, dovršenost i duhovnost našlo je u
ovom vinu sinonim.
Нема коментара:
Постави коментар