Masterklas i eksluzivnu vertikalu kaberene
sovinjona Chateau Kamnik vodio je
profesor dr.
Goran Milanov, enolog vinarije. U pitanju je bila prestižna linija
ove vinarije Ten
Barrels.
Osam različitih berbi kaberne sovinjona od one prve 2004,
preko 2005, 2006, 2007, 2009, 2011, 2013 i tek u formiranju 2015 bili su gradivo
koje smo trebali da savladama, i usput, po rečima profesora se i dobro zabavimo.
Vinarija Kamnik nalazi se na samom ulazu u Skoplje i predvodnik
je novog stila makedonskih vina. Osnovana je 2004. godine. Sortiment vinarije
je vrlo raznolik: kaberne sovinjon, merlo, kaberne fran, širaz, sanđoveze,
montepulćijano, nebjolo, primitivo,
šardone, sovinjon blan, traminac i sivi pinoi.
Godišnja proizvodnja je 50
hiljada boca, a vlasnik vinarije je Ilija Iki Malinkovski
veliki ljubitelj vina koji poseduje veliku kolekciju vina iz celoga
sveta, tako da je i osnivanje sopstvene vinarije bio sasvim logičan potez.
Profesor Milanov nas je upoznao
sa razlikom između američkog (AKA Quercus Alba) i francuskog hrasta (Quercus
Robur – hrast Limousin ili Quercus Sessiliflora - AKA Nerver, Allier ili Troncais). Pre svega
francuski je duplo skuplji. Dalje, francuski hrast se ručno obrađuje, ima
tanine i daje vinu onu notu vanile, a američki pak, aromatičnije, laganije vino, ne
deluje toliko na polifenole vina, izražene začinske note, sadrži više laktona
(Laktoni Whisky-a).
Skrenuo nam je pažnju i na peti
miris- miris prazne čaše. To je bio dovoljan signal osoblju Hyatta da nam naspe
vino. Degustacija je mogla da počne!
2004.-12,16 % Al, 12
meseci u bariku, vino koje pada ali i dalje zadivljuje
2005. -13,9 % Al,, 24
meseci u bariku, 3200 boca,
2006. – 14,1 % Al, 26
meseci u bariku, 3000 boca, lepe kiseline
2007.-14,1 % Al, 24
meseci u bariku, 3000 boca,
2009.-14,7 % Al, 26
meseci u bariku, 5000 boca-po mnogima najbolje vino na degustaciji,
2011.-15,3 % Al, 30
meseci u bariku, 30 meseci u bariku, malolaktička fermentacija u samom buretu, džemasto, arome pečene
makedoske paprike,
2013.-15,3 % Al, 24
meseca u bariku, 3200 boca, harmnonično i ekstraktno vino
2015. – vino natočeno iz buradi samo za ovu
priliku, do sada 11 meseci u bariku, čisto da vidimo u kom pravcu ide.
Нема коментара:
Постави коментар