Slavonija je mesto gde se nekad protezilo Panonsko more, a danas ravnica,
brežuljci i planine, koje omeđuje Dunav, Drava i Sava. Najpoznatija vinska sorta
ovog regiona je graševina (srpski italijanski
rizling ili grašac,
slovačko-češki vlašsky, slovenački laški rizling, mađarski olaszrizling). U Hrvatskoj je najrasprostranjeniji
sortiment pod njom je 4633 hektara; to
čini oko 22 % ukupnih vinograda. Pored graševine ovaj teroar najviše
karakterišu traminac i frankovka. Kroz svet slavonskih vina proveo nas je enolozi
Miodrag Hruškar.
Kutjevo je apelacije s koje, mnogi smatraju dolazi najbolja graševina. Kutjevo je vinarski biser požeške Zlatne doline, a vinova loza se gaji na preko 400 hektara i to sledeće sorte: graševina, rajnski rizling, sivi pino, šardone, traminac, sovinjon. Ovaj region ima i možda i najveću vinsku arhivu u Hrvatskoj.
Kutjevo d.d. ima 35o sopstvenih hektara i još toliko u kooperaciji.
Ukupna godišnja proizvodnja je oko 4,5 miliona litara. Dok su njime vladali i
Turci, između XVI i XVII veka, podrum kutjevačke vinarije (iz 1232. godine)
ostao je u upotrebi, jer su pripadnici Požeškog sandžaka krišom uživali u vinu.
Feravino se nalazi u mestu Feričanci, gde počeci gajenja vinove
loze sežu u XIII vek. O ovoj vinariji već smo pisali u okviru I Novembar vinofesta. Pod vinogradima 156 Ha, godišnje
milion litara, proizvodni program s dve linije: Dika i Miraz.
Smatra se da je Baranja, a gde se nalaze Podrumi Belje, ime dobila od mađarske reči ‘boranya’, što znači - vinska majka. Najveći i najpoznatiji proizvođač vina toga kraja svakako je Belje, čiji se vinogradi protežu na više od 700 hektara južnih obronaka Banovog Brda, najveće uzvišenja u Baranji. Tako zaštićeni sa severa, vinogradi Belja daju grožđe od kojeg se proizvode vrhunska i kvalitetna bela vina: graševina, šardone, sivi pino i rajnski rizling. Belje nudi i crvena vina poput merloa i kabernea, a ono čime se zaista diče je lokacija Goldberg. Belje ima 650 hektara pod vinogradima. Obnovili su podrum star petsto godina. Nova vinarija je jedna od najmodernijih u Evropi. Godišnja potrošnja 3,5 miliona litara.
Vinogradi Kronos d.o.o. u kojoj se proizvode vina Kalazić nalaze se na Banovom brdu (Banskoj kosi), na samom
severoistoku Baranje, u neposrednoj blizini Dunava, koji značajno utiče na
mikroklimu stvarajući s peskovitim tlom idealne uslove za proizvodnju zdravog i
kvalitetnog grožđa, a koje je temelj za dobijanje vrhunskih vina. Površina pod
vinogradima: 18,4 hektara. Vina Kalazić na tržištu se nalaze od 2008. godine.
Ukupna godišnja proizvbodnja je 180 hiljada boca.
Podrumi Kolar nalaze se u Suzi u Baranji. Jedan je podrum ostavljen
u originalnom stanju, a star je otprilike sto godina, sa zemljanim podom i
drvenim bačvama i služi danas kao restoran, dok je drugi modernizovan i služi
za skladištenje vina. Ova porodična vinarija koja ima 9 hektara u rodu i 3
novih zasada nudi širok izbor vina
sorti: graševina, sovinjon, rajnski rizling, šardone, beli pino, traminac, sivi
pino, frankovka, crni pino i kaberne sovinjon. Ukupna godišnja proizvodnja je
40 hiljada litara.
PP Orahovica ugnezdila se između reke Drave na severu i padina Papuka i Krndije na severozapadu. Uz proizvodnju vina bavi se i ostalom poljoprivrednom proizvodnjom, stočarstvom i uzgojem ribe. Od vinskih sorti na 180 hektara gaje graševinu, frankovku, sivi pino, rajnski rizling, sovinjon, šardone, kaberne sovinjon i ono što je meni privuklo pražnju: silvanac zeleni. Stari podrum sagrađen je Martin pl. Nagy 1894. godine. Godišnja proizvodnja 600-800 hiljada litara. Vinogradi se nalaze na desetak lokacija na Krndiji i Papuku: Jezerac, Krčenik, Velike ledine, Martin, Albus, Grabovi, Lipovac, Toplice, Ribnjak i Sićevo.
Legenda kaže da je bogati plemić
tražio način da sagradi dvorac na mestu na kojem su se nekoć okupljale vile. No,
njegovi bezbrojni pokušaji bejahu uzaludni jer bi vile svojim čarolijama noću
srušile sve što je sagrađeno danju. Dakle neka verzija zidanja grada na Skadru.
Izbedačen, plemić se obratio
mudrom starcu za savet, koji mu je rekao da ujutru prati vola i gde se on bude
odmarao neka tu sagradi svoj dvorac. Usput mu napomenu kako jedna od vila nije
opasna te da je ne sme nikako ozlediti.
Iduće jutro plemić je poslušno sledio
lenjog i sporog vola. Posle nekog vremena vo je prilegao u hlad drveta divlje
ruže obavijene u staru vinovu lozu, poznatu po sočnom grožđu i bogatom rodu.
Plemić odmah poče da gradi dvorac
oko loze. Delovalo je da je sve u redu. No, vila po imenu Ruža, koja je volela
to mesto i senu vinove loze, a i njene plodove, neprekidno je pokupšavala da ga
omete u građevinskim radovima.
Plemiću se to smučilo, uhvatio je
vilu i zazidao ju u zidove najvišeg tornja.
U svom besu zaboravio je upozorenje
starca. Veliki kamen s vrha kule u kojoj je Ruža zazidana ubila ga je na mestu.
Po toj vili tvrđava je i dobila
ime Ruža, dok je ime plemića zaboravljeno.
A što se dogodilo s ružinim
drvetom i drevnom lozom?
Ona je i dalje rođala grožđe, a meštani
su je presadili u svoje vinograde i pravili odličnoo vino. Do dana današnjih.
Prva vinova loza stigla je u Ilok u III veku nove ere. Nikola Iločki, ugarsko-slavonski feudalac, sagradio je dvorac i podrume. Papa Inoćentije XII u XVII veku imanje poklanja
knezu Livijusu iz rimske porodice Odeskalki (Odescalchi), a iz čijeg vremena datira današnji podrum, ispod iločkog dvorca Principovca (1864.) dug
84 metra. Za krunisanje britanske
kraljice Elizabete II iz tog je podruma svojedobno isporučeno 11 hiljada
buteljki traminca, na šta su Iločani i danas ponosni.
Iločki podrumi d.d. ima u posedu 360 hektara i još 600 u rukama
kooperanata. Godišnja proizvodnja oko 4,5 miliona litara.
Erditski vinogradi d.o.o. imaju 513 hektara, od čega je 280 pod
graševinom. U podrumu vinarije je najveća
europska bačva, od slavonske hrastovine, a iz 1730. godine, koja i danas
čuva 75 hiljada litara najboljeg erdutskog vina. Hrastovina se sušila godina,
bačva je veličina omanje kuće i okovana je dve i po tone gvožđa.
A sada da se osvrnemo šta smo
probali od prebrojanih slavonskih vinarija:
- Kutjevo, Graševina 2015, 13 % Al, Ph 6,1 g/l, šećer 3,2 g/l, žuto-zelene boje, cvetne i voćne arome, sveže, pitko vino.
- Kutjevino, Graševina De Gotho 2015, 13,5 % Al, Ph 6,2 g/l, šećer 4 g/l, probrane bobica, najbolji položaji, karkateristična sortna gorčine od koje se ne beži, kompleksan miris
- Iločki podrumi, Graševina 2015, 13 % Al, Ph 5,9 g/l, šećer 2,1 g/l, zlatno-žute boje s zelenlastim prelivima, voćne raome, diskretne medno note, harmonično, kremasto, lepe svežine.
- Vina Belje, Graševina 2015, 13,5 % Al, Ph 5,4 g/l, šećer 2,3 g/l, zlatno - žute boje, voćnih aroma (zelene jabuke, mandarine, grejp) koje smenjuju tropske i cvetne. Punog tela i naglašene mineralnosti i kiselina.
- Erdutski vinogradi, Graševina 2014, 12 % Al, Ph 6,5 g/l, šećer 3,9 g/l, žute boje svežih voćnih aroma, 20 hiljada boca.
- PP Orahovica, Svilanac zeleni 2015, 14, 5 % Al, iskričavo žutozelene boje, prijatne svežine i profinjenih aroma cvetnih, ali i voćnih. Silvanac potiče iz Austrije i jedna je od najstarijih sorti koja se uzgaja i danas, a roditelji su mu traminac i stara sorta austrijska belina. Silvanac je vrlo zahtevna i osetljiva sorta, naročito na pojavu botritisa.
- Vino Belje, Šardone 2015, 13,5 % Al, Ph 5,7 g/l, šećer 2 g/l, žute boje s zelenkastim odsjajem, note breskve, kruške, smokve, bosiljak, cvetne (kamilica, jasmin), izražena mineralnost koja donosi tonove badema i vanile, punog tela, snažnih kiselina.
- Kolar, Šardone 2015, 13,6 % Al, Ph 5,4 g/l, šećer 6 g/l, zlatnožute boje, polusuvo, svežih voćnih mirisa s primesama lešnika, lepe kiseline, duga završnica.
- Kolar Sovinjon 2015, 13,8 % Al, Ph 5,6 g/l, šećer 9,3 g/l, žutezelene boje, polusuvo, tropske aroma, trava, herbalni tip sovinjona.
- Iločki podrumi, Traminac 2015, 13 % Al, Ph 5,4 g/l, šećer 3,4 g/l, boja starog zlata, arome muskatne, posebno izražena ruža, bogratog i svežeg ukusa
- Kronos, Traminac 2015, 16 % Al, Ph 5,1 g/l, šećer 4,2 g/l, cvetne arome, citrusne, primese meda, puno vino duge završnice.
- PP Orahovica, Frankovka 2013, 13 % Al, Ph 5,6 g/l, šećer 6,2 g/l, lepi tanini, arome začinske pogotovu klinčić i vanila, pitko, ugodnih kiselina, odležalo u hrastovim bačvama 40 hiljada litara i bariku.
- Feravino, Merlo Miraz 2012, 13,5 % Al, Ph 6,5 g/l, šećer 2,2 g/l, rubin crvene boje, kuvano voće, mermelada, drvo. Dve godine u hrastovoj bačvi od 500 litara.
- Feravino, Širaz Miraz 2012, 14,5 % Al, Ph 5,6 g/l, šećer 3,2 g/l, rubin crvene boje, izražene arome crvenog bobičastog voća, začinske note, miris sveže mlevenog bibera, nežne note dima. Dve godine u hrastovoj bačvi od 500 litara.
- Kornos, Crni pino 2009, 14,5 % Al, Ph 5,4 g/l, šećer 4 g/l, Arome prevashodno voćne, slasne u kombinaciji s nežnim zadimljenim tonovima kafe. Punog i harmoničnog ukusa. Snažno, a opet sveže i živahno vino.
- Erdutski vinogradi, Traminac (ledena berba) 2012, predikatno vino, 0,50 l, proizvedeno od smrznutih bobica grožđa s najboljih položaja Erdutskog vinogorja. Vino zlatno žute boje, izraženih medenih aroma, koje prate aroma divlje ruže. Punog i ugodnog ukusa, harmoničano.
Нема коментара:
Постави коментар