Prisustvovali smo jednoj demonstraciji perfektnog slaganja hrane i vina. Vina su došla iz Vinarije Fruškogorski vinogradi a hrana iz restorana Žabar iz Zemuna.
U pitanju su bila vina iz premijum linije ove vinarije.
Bila je to ljubav na prvi pogled
u pet gangova. Kako već može da se očekuje kad se susretnu majstori svog posla.
Quet Italijanski rizling sa zlatarskim
sirom sa sušenim paradajzom, milerarom i orahom. Arome cveća, voća
(dominiraju agrumi) i začinskog bilja koje krase ovo vino lepo su se uklopile uz
kremastu strukturu ovog ganga.
Quet Pinot Blanc sa ćurećim terinom punjenim sušenim voćem (kajsija, šljiva, breskva) i gorgozolom i gauda sirom sa sosom od manga. Vino sa aromama suvog cveća i nota zrelog belog voća lepo se nadovezalo na ćureći terin punjen sušenim voćem. Gorgozoli i gauda siru sa sosom od manga dopala se svežina ovog vina i izražena ekstraktivnost. Quet Pinot Blanc je takav da namiguje i gulašima, roštilju.
Quet Pinot Noir Rose sa prasećom
bajaderom sa pikatnom paprikom i sosom od rena i milerama. Vino napravljeno
od nejnežnije i natvrdoglavije sorte- pino noara - u roze verziji sa svojim
aromama crvenog bobičastog voća i prijatnim kiselinama odmah je zaplesao sa
prasećom bajaderom. Ovaj gang možemo
definisati kao tradiciju u novom ruhu, gde su obe strane sačuvale svoju
suštinu. A naslućujete i ko su bili
dobitnici.
Quet Merlot Barrique 2013 sa dimljenim biftekom iz ulja na palenti i miks zelenih salata. Vino sa aromama šljiva, borovnica, kupina i čokolade i duvana uspešno je flertovalo sa dimljenim biftekom, palentom i zelenom salatom. Kombinacija koje se bez ikakavog oklevanja može okarakterisati kao dobitna.
Quet Traminac sa pitom od
jabuka punjenom suvim grožđem, kokosim i orasima. Konac delo krasi. Uz
desert u vidu pite od jabuka poslužen je traminac. Njegove cvetne-voćne arome
zaronile su u ovaj hrskavi voćni kolač i na pravi način krunisale kraj ovog
uspešnog gastro-enološkog druženja.
Interesantno je da se vina Vinarije Fruškogorski vinogradi u restoranu Žabar mogu naručiti na čašu, te svakom delu svog obroka možete pridodati odgovarajuće vino. I to sa pogledom na Dunav koji je zajednički imenitelj ovog restorana i ove vinarije, čiji vinogradi gledaju na Dunav, te je takvo grožđe dvaput osunčano. Jedanput samim Suncem, a drugi put njegovom refleksijom s Dunava. U to se možete uveriti ako u čašu uspete vina ove vinarije. Živeli i prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар