среда, 14. децембар 2016.

Plantaže - Stari Podrum – Caberenet Sauvignon 2012



Stari podrum – prošlost, sadašnjost i budućnost


Plantaže su nas upoznale sa svojim favoritom iz „Starog podruma“. Radi se o elegantnom Kaberne sovinjonu 2012 u strogo ograničenoj seriji. Gastronomsku podrušku pružio je restoran „Džeri“ sa setom autohtonih crnogorskih specijaliteta u novom, savremenom ruhu. 

 
 Ćemovsko polje 2310 Ha


U pitanju je moderno vino, voćnog karaktera,  100%  od najboljeg grožđa sorte kaberne sovinjon, sa redukovanim prinosom i sa najboljeg mikrolokaliteta (Šipčanik).

 
Četiri godine bilo je potrebno da ovo vino razvije arome. Od toga jednu godinu sazrevalo je u barik buradima od francuskog hrasta, dve godine u bačvi od pet hiljada litara (francuski hrast) i godinu dana u bocama u arhivskom prostoru Starog podruma,  osam metara ispod površine zemlje.


Vino se odlikuje intezivno rubin- crvenom bojom. Arome kompleksne,  zrele  crne ribizle, borovnice i kupine, prošarano notama nane, crne čokolade, kafe i kedrovine. 


U ustima slasno, sočno i puno, sa prijatnim ukusom suve šljive, borovnice i  blagim nagoveštajem začinskih tonova. Dobro izbalansirano, sa živom kiselinom i dugom voćnom završnicom.

Preporučljivo je konzumirati  ga uz jela od teletine, junetine i  jagnjetine ispod sača ili dinstanim mesom spremljenim sa kremastim sosevima ili sa začinima kao što su ruzmarin, bosiljak i majčina dušica.


Veličina vinograda: 7,83 ha
Ekspozicija: južna
Zemljište: izuzetno skeletno ,fluvioglacijalni sedimenti
Gustina sadnje: 2.6mx070
Način uzgoja:  jednokraka  kordunica, 8 okaca po čokotu,  jedan lastar jedan grozd
Prosečna starost vinove loze: 10 godina

Sortni sastav:  100 % Cabernet Sauvignon
Prinos: 7 t/ha
Vreme berbe: prva polovina septembra
Način berbe: ručno
Vinifikacija: vinifikacija u inox sudu-vinifikatoru
Temperatura fermentacije: 23-25°C
Dužina fermentacije: 15 dana
Dužina maceracije: 15 dana
Malolaktička fermentacija: da, inokulacija bakterija za MLF
Odležavanje: u baricima od francuskog hrasta 1 godinu , u hrastovim bačvama 2 godine, zatim u boci godinu dana.
Dužina odležavanja: 4 godine
Hemijska analiza: ph 3.56; uk. kis. 6.12 g/l; alc. 14,5 vol%

Нема коментара: