Stari podrum –
prošlost, sadašnjost i budućnost
Plantaže su nas upoznale sa
svojim favoritom iz „Starog podruma“.
Radi se o elegantnom Kaberne sovinjonu
2012 u strogo ograničenoj seriji. Gastronomsku podrušku pružio je restoran „Džeri“ sa setom autohtonih crnogorskih specijaliteta
u novom, savremenom ruhu.
Ćemovsko polje 2310 Ha
U pitanju je moderno vino, voćnog
karaktera, 100% od najboljeg grožđa sorte kaberne sovinjon,
sa redukovanim prinosom i sa najboljeg
mikrolokaliteta (Šipčanik).
Četiri godine bilo je potrebno da
ovo vino razvije arome. Od toga jednu godinu sazrevalo je u barik buradima od
francuskog hrasta, dve godine u bačvi od pet hiljada litara (francuski hrast) i
godinu dana u bocama u arhivskom prostoru Starog podruma, osam metara ispod površine zemlje.
Vino se odlikuje intezivno rubin-
crvenom bojom. Arome kompleksne,
zrele crne ribizle, borovnice i
kupine, prošarano notama nane, crne čokolade, kafe i kedrovine.
U ustima slasno, sočno i puno, sa
prijatnim ukusom suve šljive, borovnice i
blagim nagoveštajem začinskih tonova. Dobro izbalansirano, sa živom
kiselinom i dugom voćnom završnicom.
Preporučljivo je konzumirati ga uz jela od teletine, junetine i jagnjetine ispod sača ili dinstanim mesom
spremljenim sa kremastim sosevima ili sa začinima kao što su ruzmarin, bosiljak
i majčina dušica.
Veličina vinograda: 7,83 ha
Ekspozicija: južna
Zemljište: izuzetno skeletno ,fluvioglacijalni sedimenti
Gustina sadnje: 2.6mx070
Način uzgoja:
jednokraka kordunica, 8 okaca po
čokotu, jedan lastar jedan grozd
Prosečna starost vinove loze: 10 godina
Sortni sastav: 100 % Cabernet
Sauvignon
Prinos: 7 t/ha
Vreme berbe: prva polovina septembra
Način berbe: ručno
Vinifikacija: vinifikacija u inox sudu-vinifikatoru
Temperatura fermentacije: 23-25°C
Dužina fermentacije: 15 dana
Dužina maceracije: 15 dana
Malolaktička fermentacija: da, inokulacija bakterija za MLF
Odležavanje: u baricima od francuskog hrasta 1 godinu , u
hrastovim bačvama 2 godine, zatim u boci godinu dana.
Dužina odležavanja: 4 godine
Hemijska analiza: ph 3.56; uk. kis. 6.12 g/l; alc. 14,5 vol%
Нема коментара:
Постави коментар