уторак, 28. јул 2015.

Vinarija “Acumincum”, Slankamen, Srem




Vinarija “Acumincum”  nosi ime rimskog utvrđenja,  koje se pod imenom „Castrum Zelenkamen“ pominje u XI veku. U XV veku dolazi u ruke srpskih despota iz porodice Branković. Turci su ga zauzeli 1521. godine, o čemu i danas svedoče očuvane ruševine.
 

Sve je počelo kad je porodica Spasić došla u posed kuće porodice Mrkšić. Kuća datira iz 1769. godine, a nekada je bila župni dom katoličke crkve Blažene Djevice Marije. Ta kuća je najverovatnije najstarija sačuvana kuća u Starom Slankamenu. U njenom podrumu, koji je bio vinski, jer se porodica Mrkšić bavila vinogradarstvom i vinarstvom, novi vlasnici su pronašli ostatke turskog kupatila prilikom rekonstrukciju kuće.


Danas su ostaci ovog starog hamama iz 1566. godine, jednog od dva koji se nalaze na teritoriji današnje Vojvodine, maksimalno zaštićeno područje, zaštićeno ojačanim staklom i osvetljeno reflektorima, te deluje tajanstveno i mistično.

 


Izvor lekovite slane vode, temperature od 18° C, kojim se snabdevalo kupatilo i danas se nalazi na pedesetak metara od kuće. A pri rekonstrukciji kuće, porodica Spasić, u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika iz Sremske Mitrovice, pronašla je hipokaust-ostatke sistema za zagrejavanje. No vreme je da iz degustacione sale izađemo na svetlost dana, a onda vam pred očima pukne veličanstveni pogled na Dunav i Titelski breg.

 


Bračni par Snežana i Milan Spasić, vlasnici vinarije “Acumincum”, od nečega što je u početku bio hobi, ušli su u vrlo ozbiljnu vinsku priču. Počeli su sa zasadima Shiraza pre sedam-osam godine, ali kada su na Januarskom međunarodnom sajmu vina u Temerinu osvojili Zlatnu medalju za kvalitet baš tog vina, zamislili su se i prelomili. Poreklom iz Negotinske krajine, tradiciju su vešto nakalemili na novi teroar.


Danas se njihovi vinogradi na potezu Počenta prostiru na dva hektara, a planiraju širenje. Gaje se: Frankovka, Pinot Noir, Shiraz i Cabernet Sauvignon od crvenih sorti i u malim količinama Viognier od belih. Orjentacija na crvena vina sasvim je lična i posledica je činjenice da Spasićevi piju isključivo ova vina. A s obzirom na male posede berba traje kratko, ali se zato dugo sedi i pije, pa su za tu priliku obezbeđeni i veliki zemljani lonci za svadbarski kupus.

 


Na mestu današnje vinarije nalazila se kačara. Vina familije Mrkšić služila su se u hotelima „Moskva“, „Mažestik“, „Metropol“ i  mnogim drugim. Projekat rekonstrukcije i dogradnje današnje vinarije radio je poznati beogradski arhitekta Vladimir Lojanica.


Vinoljupci u Vinariji “Acumincum” mogu da probaju izvrsna crvena vina Fragment (kupažu Frankovke i Gamea), Frankovku i Shiraz iz 2012. i 2013. godine.


Нема коментара: