Subotička
regija je već od drevnih vremena poznato vinogradarsko područje.
Vinogradi Vinarije Dibonis prostiru se na lokaciji gde usled toplote
sunca, kišne kapi i plodne zemlje rađa se grožđe vrhunskog kvaliteta.
Laslo
Boni, vlasnik vinarije DiBonis, poreklom je iz vinarskog kraja Baranje u
Hrvatskoj, gde su njegovi roditelji imali vinograde i podrum.
Predstavnik je četvrte generacije koja se bavi vinarstvom. DiBonis priča
se ne završava ovde. Sinovi su kao peta generacija je aktivno
uključeni u sve segmente vinogradarsko-vinarskog poslova. Jedan od najuspešnijih
privatnika u Subotici, Laslo Boni, zaljubio se u širaz već pri prvom
susretu s tom jedinstvenom sortom grožđa koja poreklo vodi iz postojbine
vina Mesopotamije. Obećao je sebi da će ga uzgajaiti na čuvenom
palićkom pesku i pored odvraćanja stručnjaka koji su ga podsećali da
širaz voli topliju klimu i drugačije uslove. Jedan od njih, naš poznati enolog i moj drug, čak se
zarekao da će, ako Laslo ostvari plan, pojesti svoju diplomu. Ne znamo
da li je održao svoje obećanje, ali je Boni uspeo da dokaže da ova sorta
grožđa, koja nosi ime po drevnom persijskom gradu, ima potencijale i na
severu Vojvodine, Paliću.
Prva
loza Vinarije DiBonis je zasađena 2004.godine. Osim širaza, na oko
četiri hektara vinograda Boni je posadio i čokote drugih crvenih (Pino
Noar, Merlo, Kaberne Fran, Kaberne Sovinjon, Vranac, Frankovku) i belih
sorti grožđa (Sovinjon, Šardone, Muskat Otonel). S obzirom da je
Subotica među vodećim gradovima po broju sunčanih dana, crne sorte veoma
lepo sazrevaju, pogotovo Širaz, koje je jedna nova i retko uzgajana
sorta na našim prostorima.
Prve
godine zasađeno je 20.000 čokota, druge 10.000, a treće još 3.000.
Osobenost Bonijevih vinograda jeste to što se na hektaru nalazi
dvostruko više čokota nego u klasičnoj sadnji, gde ih ima oko tri i po
hiljade. Prinosi su kontrolisani, tako da na jednom čokotu ne sme da
bude više roda od jednog i po kilograma jer se time postiže vrhunski
kvalitet. Međutim, Boni će i dalje kupovati crno grožđe iz Makedonije i
belo iz Mađarske, pošto klimatski uslovi na Paliću nisu idealni za neke
sorte od kojih vinarija Dibonis želi da proizvodi vino. Kako eli da vino
proizvodi samo od najkvalitetnijeg grožđa, Boni neće povećavati zasade i
zaustaviće se na proizvodnji od 200.000 litara vina.
Naziv
vinarije i etiketa vina Dibonis, Laslo Boni izveo je iz kombinacije
svog prezimena, imena boga vina Dionisa i latinske reči bono, što znači
dobro.
Restoran Širaz još je jedan ostvareni san Lasla
Bonija. U restoranu se služe vina sa svih kontinenata, uz specijalitete
mađarske kuhinje, ali ono što ga izdvaja od ostalih restorana u Srbiji
jeste posedovanje vinskog trezora, gde zainteresovani građani mogu da
čuvaju svoja vina koja za to zahtevaju određene uslove. U osnivanju je
viteški vinski red širaz i festival koji će biti održavan u Subotici, a u
planu je i otvaranje škole za somelijere, jer kraj koji hoće da razvija
turizam mora imati stručnjake za slaganje hrane i pića.oslovanja. Na
brojnim domaćim i inostranim sajmovima i festivalima, Vinarija DiBonis
osvojila je veliki broj priznanja i nagrada za kvalitet.
U
ovom kraju u okviru salaša sastavni deo su i vinogradi, jer je
Subotičko-Horgoška peščara od davnina poznato vinogradarsko područje.
Prateći tradiciju predaka, pre nekoliko godina Vinarija Dibonis je
kupili salaš sa vinogradom. Salaš se nalazi u ataru naselja Radanovac, u
neposrednoj blizini Subotice. Pored postojeće kućice i pomoćnih
objekata sagrađena je jurta, starinska puruna, kotlić, roštilj, terasa,
kao i vidikovac sa kojeg se vidi ceo vinograd i koji upotpunuje
svojevrstan doživljaj mirnog ambijenta tipičnog vojvođanskog salaša.
Gostima
se pored standardne degustacije vina i rakije nude i gastronomski
specijaliteti karakteristični za ovo podneblje. U vreme sezone grožđa
organizuje se i berbu gožđa, uz preradu grožđa sa starim alatkama.
Sadašnji
izgled Vinarija DiBonis je dobila 2008. godine. Savremena tehnologija u
proizvodnji vina, koja se pretežno koristi na Novom Zelandu,
Australiji, Južnoafričkoj Republici, Čileu, Argentini i naziva se
tehnologijom novog vinskog sveta, primenjuje se i u Vinariji DiBonis i
kombinuje sa prirodnim pogodnostima područja. Odatle potiče specifičnost
ukusa i bukea vina Dibonis.
Vinarija
ima posebnu prostoriju u kojoj se proizvodi reduktivno vino, dok u
barik prostoriji u buradima od američkog i mađarskog hrasta, crveno vino
odležava dve godine, i nakon toga se flašira. Vinarija Dibonis je
specifična i po proizvodni Ajsvajna, desertnog belog vina.
Strast
prema vinu je izraz koji opisuje težnju Vinarije Dibonis prema
stvaranju visokokvalitetnog vina. Koristeći prirodu u kombinaciji sa
savremenom tehnologijom, DiBonis Winery nastoji da što širu publiku
upozna sa svojom ponudom jedinstvenih i kvalitetnih vina.
Нема коментара:
Постави коментар