среда, 29. јул 2015.

Vinarija Spasić, Tržac, Župa


Čudnim i nepredvidivim životnim putevima i voljom gospoda Boga, Spasići su se još u XVIII veku ukorenili u pitomi župski krajolik - Tržac. Iskonski vezani za pramajku zemlju, oduvek su znali za veru, zakon, red i rad i čim ih je vinorodna Župa primila pod nebesko plavetnilo, oni su se pokrstili vinovom lozom, čime su sebe trajno obeležili. Vinova loza tako za njih postaje tamjan i sveća, kandilo, mir i nemir, davanje i uzimanje.



Možda su Spasići u životu napravili koji sitan greh, ali jedan sigurno nisu. Ni gosta, ni svata, ni namernika, ni komšiju, ni prijatelja lošom kapljicom poslužili nisu, jer onda ne bi bili Spasići. Ljubitelja Isusove krvi možeš prevariti samo jednom i nikada više. Tu praštanja nema. A ni prirodu niko prevario nije. Vinova loza je carica kojoj treba najvernije služiti da bi ti stavila krunu slave na glavu.



Sunce, zemlja i voda primaju svakog u svoje okrilje, ali je mali broj onih koji taj Božiji dar koriste kao Spasići. Na sebi svojstven način oni razumeju šapat vina, miris šire, duh i dah grozdova, podrumsku tamu, bure i oluje. Dosledni sebi, nemirnog i nadarenog duha, ušli su u istoriju  župskog vinarstva. Stali su tako u red onih časnih srpskih domaćina gde je reč svetinja, rad zakon, a dobro vino pitanje časti i vere.

„Vekovima su vinogradi slavnog župskog grada Koznika bili tamo gde su danas vinogradi Vinske kuće Spasić.“

-ova rečenica nalazi se na svakoj boci Spasićeve mirisne Tamjanike, koja svojim drevnim ukusom i aromom na najlepši način dopunjuje priču o tradiciji vinara iz Župe. Tako u porodičnoj zaostavštini Spasića počasno mesto zauzimaju dokumenti iz 1856. godine koji svedoče da se vinarstvom bave najmanje 150 godina unazad.



Svetlu porodičnu tradiciju danas nastavlja Milan Spasić, koji je vinograd zavoleo uz oca i dedu. Posle dugo vremena u kome su Spasići proizvodili vino za sebe i prijatelje, Milan je 2003. godine počeo ozbiljan posao sa vinom. Tu smo se, negde, i mi upoznali i sprijateljili uz Tamjaniku, ali i sjajnog Despota, na jednom od prvih gostovanja privatnih vinara na Beogradskom sajmu, kada o vinskim festivalima, kao ni o degustacijama nije bilo ni reči. Bila je to, u to doba, misaona imenica. Prvi koraci srpskog modernog vinarstva. Gledano iz današnjeg ugla, neolitsko vinsko doba. A prošlo je tek devet godina. A toliko toga se promenilo, nabolje, ne zaboravimo to. Vinarije se šire po Srbiji, kao pečurke posle kiše. Neki mogu polemisati oko cene srpskih vina, neki oko količina, ali ono što je najvažnije stvari se menjaju, a kvantitet je stvorio i nesumnjiv kvalitet. Postalo je zanimljivo gledati Srbiju kroz vinsku čašu!



Od tih vremena, Vinarija Spasić svake godine poboljšava kvalitet i ide u korak sa novom tehnologijom, ali taman onoliko koliko je dovoljno da ne promeni ono tradicionalno u proizvodnji vina. Novi podrum je u izgradnji, a kupovinom novih bačvi i mašina, pre svega „čilera“, Milan planira da poveća proizvodnju vina koja je u ovom trenutku manja od potražnje. Međutim, ta proizvodnja biće veoma ograničena jer je Milan veliki protivnik masovne proizvodnje vina. Kao i većina vinara u Župi, i Spasići gaje tamjaniku i prokupac, najstarije autentične sorte grožđa u Srbiji. Tamjanika je muskatna sorta grožđa poreklom iz južne Francuske, koja se u Srbiji gaji duže od 500 godina i potpuno se prilagodila našem podneblju, a prokupac ili rskavac jeste sorta za crvena vina koja je kod nas bila poznata još u ranom srednjem veku. Vinski podrum Spasić za sada proizvodi samo tri različita vina od te dve sorte. To su robusni Despot, Rujno, roze koji takođe nastaje od prokupca, i belo vino velikih potencijala Tamjanika od istoimene sorte grožđa. Iako su je Spasići gajili odvajkada, Milan joj je potpuno posvetio svoju vinarsku karijeru sa željom da traga za nepreglednim mogućnostima te sorte.


Tamnjanika se odlikuje slamasto žutom bojom sa zelenkastim odsjajem. Impresivno snažan, prepoznatljiv miris izvorne tamjanike sa notom egzotičnog voća i blago izraženim herbalnim tonovima. Živo, nervno vino sa veoma svežom i balansiranom aromatskom snagom, zaokruženog i dugotrajnog naknadnog ukusa. Servirati od 10° do 12°C.



Tamnjanika Selekcija, iako vino od muskatne sorte, sugeriše svežinu i veselost. Vrlo elegantno vino, nikada grubo i robusno. Kompleksno, punog tela, sa dosta visokim procentom alkohola. Prilično često se dešava da uživaoci vina, posebno stranci, posle takvog "nosa" očekuju polusuvo ili poluslatko vino, jer su takve navike koje imaju. Tamjanika je, definitivno, sorta za suva vina. Naravno, stil u mnogo čemu zavisi i od majstora - vinara. I tu je najbolje treba pratiti ono što je tamjanika i u vinogradu: zlatno zrno koje miriše intenzivno i vrlo prijatno, i čiji ukus ostaje dugo u ustima.

Po karakteru tamjanika može, u zavisnosti od terroir-a da ima različite osobine. Ova župska tamjanika je voćna, delom cvetna i blago začinska, nikada zemljana ili zelena, a retko mineralna.

Kao retko koja sorta tamjanika "trpi" najrazličitiju hranu, pa je takva i Selekcija. Razlozi leže u mnogostranosti sorte: muskatne arome, prijatne i sveže kiseline, voćne i cvetne note, blagi začinski nagoveštaji, sve to može naći svoje mesto tokom celog obeda - od predjela, do dezerta. Naravno, kao i kod drugih sorti vrlo je važna dobra temperatura služenja, ali je možda kod tamjanike to najvažnije. Ipak, ako treba definisati uži izbor hrane uz tamjaniku, onda bi to svakako bila perad (divlja ili domaća), pripremljena uz kremaste bele sosove.


Dar je kupaža 2/3 rajnskog i 1/3 italijanskog rizlinga je sadržaj boce sa najnovijom etiketom iz Vinarske kuće Spasić, nastao kao i sve dobre stvari, tako što se i sudbina umešala u ovaj alhemičarski vinski posao. Na nosu je jako lepo, sa notama koje će se retko koje godine još sresti. Iako nije bilo u buretu, vino je izuzetno elegantno i sa blagom gorčinom. Vuče i na nežne tropske note. Sveže i lepršavo vino, a gotovo kompletan aromatski kompleks se penje naviše i ostaje iznad jezika i ka nosu. Složiće se vrlo dobro sa raznim vrstama ribe i salatama. Servirati na temperaturi od 10° do 12°C.

Rujno je vino koje veoma snažno "napada" nos. Maline, ribizle, a i boja ide na tu stranu. Na nepcu elegantno i odmereno. Stoprocentni prokupac u laganijoj varijanti. Proizvedeno uz veoma kratku maceraciju, od svega 16 sati, a potom rađeno po tehnologiji za bela vina. Zasejavanje kvasca za bela vina i kontrolisana fermentacija. Fino, voćno, sa daleko dužom završnicom nego što se očekuje od ružice, skladnih kiselina i izbalansirano na ukusu. Prijaće najbolje uz meke i jako zrele sireve, ali i uz dobar roštilj ili pečenje sa ražnja. Servirati na temperaturi od 10° do 12°C.


Despot je kupaža prokupca 60%, i po 20% su merlot i cabernet sauvignon. Boje stare višnjevače koja je odležala u bariku. Vino sa jačom taninskom strukturom, traži ozbiljniju hranu. Na nosu se naslućuju sveže kiseline i posle dužeg odležavanja i jasno miriše crno i crveno voće. Igra slasti i kiselina na nepcu prožeta je trešnjama, čokoladom i šljivama, ali uz fini trun mineralnosti. Vino koje nadmašuje sva očekivanja od sličnih kupaža sa prokupcem. Perfektan spoj vina i hrastovine, sa mekim taninima, daju ovom vinu bogat zaokružen ukus.

I na kraju da završimo sa jednom anegdotom. Prilikom jednog vinskog druženja, Spale mi je napomenuo da kada pijem njegova vina, zimi pre odlaska na spavanja, moram da obučem vunene čarape. Toliko je vino jako i može da ponese čoveka, da se tokom noći, ćebe ili jorgan povuku nagore i preti opasnost od prehlade.

Vino afrodizijak? Naravno, samo ne preterujte sa količinom, jer onda ima sasvim suprotno dejstvo.


Нема коментара: